2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kormány megemelte a népművészet mestereinek járadékát

2004. szeptember 16.
A kormány szerdai ülésén megemelte a népművészet mestere címmel járó járadékot - jelentette be a kormányszóvivő budapesti sajtótájékoztatóján.

(MTI) 1997-ben a kiváló és érdemes művész kitüntetéssel rendelkező előadóművészek nyugdíj-kiegészítése járadékká változott. A népművészet mesterei azonban továbbra is csak pótlékot kaptak, amely abban az esetben járt, ha az érintett nyugdíja nem érte el a minimális nyugdíj értékét - közölte Gulyás Erika.

A kormány a döntéssel elismeri, hogy a népművészetben létrehozott alkotások ugyanolyan értékei a kultúrának, mint a más művészeti ágak művelői által felmutatottak - mondta.

A népművészet mestere cím nyugdíjkorhatárt elérő viselői a mindenkori nettó havi átlagkereset felét kapják majd havonta. Ez az összeg ma 44.400 forint - közölte Gulyás Erika. Haláluk után özvegyeik is jogosultak csökkentett járadékra, a művésznek járó összeg felére.

A népművészet mestere címet a változtatás értelmében nem csak magyar állampolgár kaphatja meg - mondta a szóvivő.

A kormány rendeletet alkotott, amelynek értelmében minden évben odaítélhető lesz a kiváló és érdemes művészi kitüntetés, a népművészet mestere cím, valamint a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja kitüntetés - közölte Gulyás Erika.

A kormány ennek értelmében minden év március 15-én tíz művésznek adományozhat érdemes művészi, ötnek kiváló művészi kitüntetést. Ez utóbbit csak az kaphatja, aki rendelkezik érdemes művészi kitüntetéssel, és a két díjazás között eltelt öt év.

Két alkotót jutalmazhat irodalmi tevékenységéért évente a kormány babérkoszorú kitüntetéssel.

A népművészet mestere kitüntetést minden évben tízen vehetik majd át augusztus 20-án.

A díjak mellé pénzjutalom is jár. A rendelet értelmében a kiváló művészek és a babérkoszorús írók a Kossuth-díjjal járó pénzjutalom felét, az érdemes és a népművészek pedig harmadát kapják - mondta Gulyás Erika.

A Kossuth-díjasok idén több mint másfél millió forintot kaptak - tette hozzá.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok