2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Külön szervezet jöhet létre a határokon túli magyar építészeti örökség védelmére

2004. szeptember 25.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) külön szervezeti egység létrehozását tervezi, amely a határokon túli magyar kulturális örökség feltárásával és megmentésével foglalkozna - közölte a hivatal elnöke pénteken Békésen.

(MTI) A várhatóan Magyar Örökség Csoport elnevezésű egységnek az lesz a feladata, hogy koordinálja a meglévő értékek számba vételét és kidolgozza azok megvédésének eszközrendszerét, törvényi hátterét - mondta Varga Kálmán a XIV. Népi Építészeti Tanácskozás megnyitóján.

A tanácskozáson Sebestyén József, a KÖH főmunkatársa elmondta, hogy a világháborúk következtében az elszakított területek az épített örökség szempontjából is mostoha körülmények közé kerültek.

A rendszerváltást követően megindult, eleinte esetleges állapotfelmérések az 1999-es évektől gyorsultak fel, amikor elindult a határainkon kívül épített örökségvédelmi program - magyarázta.

Ennek során kezdődtek meg a szervezett leltározó és feltáró munkálatok.

A KÖH az elmúlt években, átlagosan és évente 100 millió forintot biztosított az elcsatolt területek magyar épített örökségének felmérésére és tudományos kutatására - mondta.

Erdélyben például előrehaladott állapotban van a festett famennyezetű templomok feltérképezése, valamint a gyulafehérvári katolikus egyházmegyében az egyházi ingóságok feltárása.

Az elcsatolt területek magyar örökségének megvédését, állagmegóvását és felújítását nehezíti a műemlékek szűkebb környezetének leromlott gazdasági helyzete - mondta Sebestyén József.

A tanácskozáson megjelent néprajzkutatók, muzeológusok és építészek a kétnapos tanácskozás során országonként tekintik át a határokon túli építészeti örökség megóvásával kapcsolatos tennivalókat.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok