2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar Kultúra Napjai Pozsonyban

2004. október 13.
Hiller István magyar és Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter védnöksége alatt rendezik meg október második felében a Magyar Kultúra Napjait Pozsonyban.

(MTI) A magyar kultúra az idén is rendkívül reprezentatív rendezvényeken mutatja fel hagyományos és új értékeit Szlovákia fővárosában. Az ötnapos rendezvénysorozat nyitó eseménye a húszas évek magyar neoklasszicista festészetének és grafikájának anyagából válogatott kiállítás megnyitója lesz. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből származó anyagot Pozsony legelegánsabb kiállítótermeiben, a Pálffy palotában mutatják be. A Pozsonyi Városi Múzeumban Wieber Mariann jelmeztervező Ezer éves történelem ruhákban elbeszélve címen vonultatja fel remekeit.

A nemzeti ünnepen, október 23-án a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad ünnepi hangversenyt a Szlovák Filharmónia hangversenytermében, az egykori pozsonyi Vigadóban. A koncertet a szlovák Devín rádió élőben közvetíti. A pozsonyi Sétatér egyik kamaramozijában Fliegauf Benedek Dealer című filmjét, Antal Nimród Kontroll-ját és Hajdu Szabolcs Tamara című filmjét mutatják be, a Szlovák Nemzeti Színház drámai társulatának színpadán pedig a budapesti Új Színház előadását, Michel Frayn: Még egyszer hátulról című darabját láthatja majd a pozsonyi közönség.

A rendezvénysorozat keretében a Budapesti Klezmer Band hangversenyére, az Amszterdamban élő Kibédi Varga Áron Irodalmi társalgójára is sor kerül, záró rendezvényként pedig a Szegedi Kortárs Balett adja elő Carl Orff Carmina Buranaját a Szlovák Nemzeti Színház operaszínpadán - tájékoztatta kedden az MTI pozsonyi tudósítóját Czimbalmosné Molnár Éva, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének igazgatója, az október 21-től 25-ig kínált programok házigazdája.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok