2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A magyar kultúra napjai Pozsonyban

2004. október 19.
Ezeréves történelem ruhákban elbeszélve. Ez a címe a pozsonyi Magyar Kultúra Napjai című program nyitókiállításának. A kulturális eseménysorozat október 21-én kezdődik.

A Magyar Kultúra Napjai Pozsonyban című rendezvényosorozat nyitósajtótájékozatóján Schneider Márta, a NKÖM helyettes államtitkára elmondta, hogy ez a program szerves része a nagysikerű külföldi magyar kulturális évadoknak. Október 21-25-ig 11 programot kínál a Pozsonyi Magyar Intézet. Komolyzenei hangversenyt, könnyűzenei koncertet, színházi előadást, filmvetítéseket, képzőművészeti kiállításokat, táncot, irodalmi társalgót.Két nagyszabású kiállítással kezdődik a programsorozat:

-ÁRKÁDIA TÁJAIN címmel a Magyar Nemzeti Galéria anyagából rendeztek kiállítást a Pozsonyi Városi Galériában. A tárlat magját Szőnyi István, Aba-Novák Vilmos, Korb Erzsébet és Patkó Károly művei alkotják.

-Wieber Marianne Balázs Béla-díjas érdemes művész, jelmeztervező iparmű-vész 50 ruhakölteményét a Pozsonyi Városi Múzeum mutatja be. Wieber Marianne harmincéves televíziós munkássága alatt több mint ötszáz tévéfilm ruháit tervezte meg.

A Mladost´ Filmszínházban a 35. Magyar Filmszemle alkotásaiból Fliegauf Be-nedek : Dealer, Antal Nimród: Kontroll, Hajdu Szabolcs: Tamara című filmjét vetítik.

Michael Frayn: Még egyszer hátulról című darabját mutatja be az Új Szín-ház a Pavol Országh Hviezdoslav Színházban. A darabot Jiří Menzel rendezte.

A Szegedi Kortárs Balett Carl Orff-Juronics Tamás Carmina Burana

című előadásával vendégszerepel a Szlovák Nemzeti Színházban.

A Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar október 23-án a Vigadóban ad ünnepi hangversenyt. Kocsis Zoltán karmesterként és szólistaként is fellép. Műsorukon Dohnányi, Liszt és Brahms művei csendülnek majd fel.

A Budapest Klezmer Band koncertje a Stúdió L+S Színházban lesz.

Az irodalmi est vendége Kibédi Varga Áron költő, író, műfordító lesz. Kibédi Varga Áron, a Magyar Tudományos Akadémia és a Holland Királyi Művészeti és Tudományos Akadémia tagja.

Részletes program

ÁRKÁDIA TÁJAIN

Neoklasszicizmus a húszas évek magyar művészetében

Képzőművészeti kiállítás

OKTÓBER 21. (csütörtök) 16.30

Pozsonyi Városi Galéria, Pálffy-palota, Úri utca 19.

Válogatás a Magyar Nemzeti Galéria festészeti és grafikai anyagából

Kurátor: Zwickl András

Megtekinthető 2004. december 5-ig.

Az 1920-as évek elején új fejezet kezdődött a magyar festészetben: az első világháborúból hazatérő fiatal művészgeneráció vezéralakja, Szőnyi István monumentális aktkompozícióival és önarcképeivel új stílust teremtett. Szőnyi reneszánsz ízű kompozíciói és heroikus önarcképei indították el a fiatalok Árkádia-festészetét. Ez a neoklasszicista stílus számos követőre talált. A kiállítás magját Szőnyi mellett Aba-Novák Vilmos, Korb Erzsébet és Patkó Károly művei alkotják, s néhány alkotással jelen van Paizs Goebel Jenő, Bánk Ernő, Derkovits Gyula, Gábor Jenő, Hincz Gyula, Jeges Ernő, Johan Hugó, Korda Vince, Molnár Farkas, Stefán Henrik, Tarjáni Simkovics Jenő, Varga Nándor Lajos.

A magyar kultúra napjai Pozsonyban - ünnepélyes megnyitó

EZERÉVES TÖRTÉNELEM RUHÁKBAN ELBESZÉLVE

Kiállítás és ruhabemutató

OKTÓBER 21. (csütörtök) 18.00

Ruhabemutató Wieber Marianne

jelmeztervező ruháiból

Közreműködik: Pitti Katalin operaénekes

Prímási Palota, Tükörterem, Prímás tér 1.

Kiállítás Wieber Marianne

jelmeztervező ruháiból

Pozsonyi Városi Múzeum, Prímás tér 3.

Megtekinthető 2004. november 25-ig.

Wieber Marianne Balázs Béla-díjas érdemes művész, jelmeztervező iparművész a Magyar Televízió műfajteremtő alkotója. Harmincéves televíziós munkássága alatt több mint ötszáz tévéfilm ruháit tervezte meg. Nevéhez emellett számtalan hazai színházi és operaelőadás jelmezének tervezése fűződik. A tárlaton, mely a magyar viselettörténetet mutatja be a honfoglalástól a XIX. századig, mintegy 50 ruhaköltemény tekinthető meg.

DEALER (2004, 160 perc)

Válogatás a 35. Magyar Filmszemle alkotásaiból

OKTÓBER 22. (PÉNTEK) 16.30

Mladosť Filmszínház, Hviezdoslav tér 17.

Rendező: Fliegauf Benedek

A 35. Magyar Filmszemle díjai:

Rendezői díj

A legjobb forgatókönyvért járó díj

A Berliner Zeitung című lap közönségdíja

Szereplők: Keresztes Felícián,

Thurzó Barbara, Szigeti Anikó,

Balogh Edina, Szakács Lajos

A belépés díjtalan.

Szlovák nyelvre a szinkrontolmácsolás biztosított.

"Amikor a legsötétebb az éjszaka, akkor van legközelebb a hajnal."

Fliegauf Benedek (1974) filmje tönkrement sorsokról szól. A filmben minden szokatlan, ám lenyűgöz intenzív képeivel, amelyek a nézőt az első perctől fogva hipnotizálják. Ha a néző enged a vonzásnak, egy napot vagy egy egész életet él le a kábítószer-kereskedővel. A filmben a fényképezés, a fények tökéletes kompozíciót alkotnak.

Michael Frayn: MÉG EGYSZER HÁTULRÓL

Az Új Színház (Budapest) vendégelőadása

Színházi előadás

OKTÓBER 22. (PÉNTEK) 19.00

Szlovák Nemzeti Színház,

Pavol Országh Hviezdoslav Színház, Lőrinc-kapu utca 20.

Rendező: Jiří Menzel

Szereplők: Takács Katalin, Trill Zsolt,

Kecskés Karina, Hirtling István,

Györgyi Anna, Nagy Zoltán, Gáspár Sándor, Vass György, Botos Éva

Az elmúlt negyedszázad talán legbravúrosabb és egyben legsikeresebb vígjátéka. A maga nemében remekmű, briliáns mestermunka. Népszerűségének titka nemcsak a kitűnő alaphelyzetben rejlik, mely egy vidéki angol haknitársulat színfalak előtti és színfalak mögötti életét tárja elénk, hanem elsősorban abban, hogy szerzője ezt a normális és egyben abnormális világot egyszerre tudja a legnagyobb szeretettel és a legmaróbb gúnnyal ábrázolni.

KONTROLL (2003, 105 perc)

Válogatás a 35. Magyar Filmszemle alkotásaiból

OKTÓBER 23. (SZOMBAT) 16.30

Mladosť Filmszínház, Hviezdoslav tér 17.

Rendező: Antal Nimród

A 35. Magyar Filmszemle díjai:

Simó Sándor-díj (a legjobb első filmért)

Gene Moskowitz-díj (külföldi kritikusok díja)

Megosztott operatőri díj (Pados Gyula)

Díjak:

A Cannes-i Filmfesztivál"Prix de la Jeunesse"

Ifjúsági Díja

A Szocsi Filmfesztivál különdíja

Szereplők: Badár Sándor, Balla Eszter,

Csányi Sándor, Cserhalmi György, Eszenyi Enikő, Kovács Lajos, Kulka János, László Zsolt,

Mátyási Bence, Mucsi Zoltán, Nagy Zsolt,

Pindroch Csaba, Scherer Péter, Szabó Győző

A belépés díjtalan.

Szlovák nyelvre a szinkrontolmácsolás biztosított.

Antal Nimród (1973) első nagyjátékfilmjét, a Kontrollt a metróellenőrök világáról készítette. A film a mese és a valóság határán játszódik a föld alatt. A történet egy furcsa fiatalemberről, Bulcsúról, az ellenőrtársakról, egy rivális ellenőrbrigádról, a"sínezésről", az utasok és a jegyellenőrök jól ismert drámai, de legtöbbször komikus viszonyáról, s talán a szerelemről, az újrakezdésről szól.

MAGYAR NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR

Ünnepi hangverseny nemzeti ünnepünk alkalmából

OKTÓBER 23. (SZOMBAT) 19.00

Szlovák Filharmónia, Vigadó, Palacký utca 2.

Vezényel: Kocsis Zoltán

Program:

Dohnányi Ernő: Szimfonikus percek

Liszt Ferenc: Esz-dúr zongoraverseny

(Szólista: Kocsis Zoltán)

-

Johannes Brahms: II. szimfónia

A Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar a magyar és az egyetemes zeneművészet nemzeti intézménye. Az egykori Állami Hangversenyzenekar aranykorát Ferencsik János neve fémjelezte. Az együttes 1997 óta Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar néven szerepel Kocsis Zoltán főzeneigazgató művészi irányítása alatt. Az elmúlt esztendőkben a zenekar számos külföldi meghívást kapott és nagy sikerrel szerepelt többek között a New York-i Avery Fisher Hall, a tokiói Suntory Hall, a birminghami Symphony Hall, az athéni Megaron Musicos hangversenytermeiben.

TAMARA (2003, 75 perc)

Válogatás a 35. Magyar Filmszemle alkotásaiból

OKTÓBER 24. (VASÁRNAP) 16.30

Mladosť Filmszínház, Hviezdoslav tér 17.

Rendező: Hajdu Szabolcs

Szereplők: Török-Illyés Orsolya, Kovács Ágnes, Szabó Domokos, Nyitrai Illés

A belépés díjtalan.

Szlovák nyelvre a szinkrontolmácsolás biztosított.

Egy aránylag híres, elismert és tehetséges fotóriporter, Jétákos Demeter történetünk idején elbizonytalankodik a saját tehetségét illetően. Olyannyira, hogy már saját magáról is képtelen gondoskodni, felöltözni sem tud. A felesége megpróbálja kezelni ezt a különös depressziót, de leginkább kivár. Velük lakik a fotós öccse, Krisztián. Akit otthagy kedvese. Kujtorog a városban, nők után kajtat, de sosem jön össze neki semmi. Egy nap váratlanul bejelenti: érkezik hozzájuk valaki.

BUDAPEST KLEZMER BAND

Koncert

OKTÓBER 24. (VASÁRNAP) 19.00

Stúdió L+S, Május 1. tér 7.

Az együttes tagjai:

Jávori Ferenc (zongora, ének), Gazda Bence (hegedű, ének), Kohán István (klarinét),

Tamás Gábor (harsona, ének), Nagy Anna (harmonika), Kiss Gábor (nagybőgő),

Végh Balázs (dob, ütőhangszerek),

Bíró Eszter (ének)

Az immár 12 éve működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét, melyben a jazz és a klasszikus zene elemei keverednek a folklórral. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép- és Kelet-Európából, a zsidó zenei kultúra egykor virágzó területeiről származnak. Az együttest 2000-ben az MTA Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjjal tüntette ki.

KIBÉDI VARGA ÁRON (Amszterdam)

Irodalmi társalgó

OKTÓBER 25. (HÉTFŐ) 16.30

A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete,

Védcölöp út 54.

Szigeti László, a Kalligram Kiadó igazgatója, Grendel Lajos Kossuth-díjas író és Hushegyi Gábor esztéta nem mindennapi beszélgetése Kibédi Varga Áronnal (egyetemi tanár, költő, író), a Magyar Tudományos Akadémia és a Holland Királyi Művészeti és Tudományos Akadémia tagjával.

Kibédi Varga Áron 1930-ban Magyarországon született, 1945-től Németországban, majd 1948-tól Hollandiában él. Francia és magyar nyelven számos tanulmány- és verseskötete jelent meg. A francia és a német költőkhöz való kötődése folytán a magyar kritika a Mallarmé-i és a Celan-i hagyományok követőjének tartja.

"...A magyar szavak akkor is élnek, járnak-kelnek az ember fejében, ha körülötte mindenki hollandul vagy franciául beszél. Sőt akkor még inkább: titokzatosan önállósulnak..."

(Kibédi Varga Áron)

CARMINA BURANA

Szegedi Kortárs Balett

KORTÁRS TÁNCELŐADÁS

OKTÓBER 25. (HÉTFŐ) 19.00

Szlovák Nemzeti Színház, Hviezdoslav tér 1.

Koreográfia: Juronics Tamás

Táncolják: Markovics Ágnes, Nemes Zsófia, Barta Dóra, Máthé Gabriella, Nagy Anikó, Kopeczny Katalin, Balkányi Kitty,

Palman Kitti, Fodor Zoltán, Juronics Tamás, Sárközi Attila, Tarnavölgyi Zoltán,

Kalmár Attila, Finta Gábor, Haller János

"Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a Sors rájuk ró. A Sors, ami néha jót, örömöt, szerelmet, máskor bánatot, halált hoz számukra. Egy lány, kinek eleve rövid élet adatott, egy pillanatra boldognak érezheti magát, a szerelem minden rosszat elfeledtető érzése elhiteti vele, hogy az élet más, szebb is lehet. De Fortuna csalfa és kegyetlen, nem törődik a pillanat szépségével. A csalódások, örömök, félelmek megélésével mindannyian egyre többet tudnak meg önmagukról, sorsukról, lehetőségeikről - emberi mivoltukról."

(Juronics Tamás)


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok