2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megalakult a József Attila Emlékbizottság

2004. december 3.
Megtartotta alakuló ülését a József Attila Emlékbizottság Gyurcsány Ferenc kormányfő elnökletével. A testület tagjai a tanácskozás után ellátogattak a költő IX. kerületi szülőházához és koszorút helyeztek el az alkotó emléktáblájánál. A megemlékezésen beszédet mondott a miniszterelnök és Vass Lajos, a kulturális tárca politikai államtitkára.
Gyurcsány Ferenc kormányfő és Vass Lajos államtitkár József Attila emléktáblájánál.
Gyurcsány Ferenc kormányfő és Vass Lajos államtitkár József Attila emléktáblájánál.

MTI - József Attila legyen jobban a hétköznapoké, nyíljon ki több verseskötet, tanuljanak, szeressenek meg verset olvasni azok is, akik ezt eddig nem tették - fogalmazta meg a legfőbb tennivalót a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a jövő évi, a költő születésének 100. évfordulója alkalmából tartandó József Attila-emlékév kapcsán elmondta: tartsuk magunkat távol a hivatalosság kopogó ürességétől, az üres locsogástól, a formális rendezvényektől. Mint hozzátette, József Attila öröksége így nem tovább épül, nem mindenkié lesz, hanem keveseké.

"Ne engedjük, hogy a kicsinyes politikai akarat próbálja meg a maga javára fordítani mindazt, ami nem az övé", hanem a közösségé, a magyar kultúra öröksége - hangsúlyozta a miniszterelnök a költő halálának 67. évfordulóján, József Attila szülőháza, a Gát utcai emlékhely épületének udvarán. Meggyőződése szerint "egy év múlva Magyarország jobban fogja szeretni és érteni ezt a fantasztikus embert", József Attilát.


Vass Lajos, a kulturális tárca politikai államtitkára a megemlékezésen elmondta, hogy az emlékév január 7-én, Attila napon kezdődik meg, szlogenje a költő Ars Poetica című versének egyik gondolata: "A mindenséggel mérd magad". A programsorozat keretében teljes egészében felújítják a 32 éves korában elhunyt poéta sírját a Fiumei úti temetőben, pályázatokat és internetes játékot indítanak, digitális kiállítást rendeznek - tette hozzá Vass Lajos, aki Hiller István képviseletében volt jelen a rendezvényen. Rámutatott arra, hogy a

kormány Nemzeti Emlékezet Programja keretében meghirdetett rendezvénysorozat nem csak Magyarország területére, hanem a határon túli jelentősebb településekre, és számos európai országra is kiterjed.


Vass Lajos kiemelte, hogy az UNESCO a centenáriumot felvette a Nevezetes Évfordulók Listájára és arra kéri tagállamait, ünnepeljék meg József Attila születésének évfordulóját. Mint elmondta, a digitális kiállítást január végétől rendezik meg, s az március végén tíz napig az UNESCO székházában is látható lesz. A Kozmosz éneke című internetes művelődéstörténeti-irodalmi játék január 7-én indul. A politikai államtitkár a programsorozat céljának azt nevezte, hogy megismertessék József Attilát és költészetét, és a költészetén keresztül közelebb vigyék az embereket a versekhez.

A megemlékezésen a kormány nevében Gyurcsány Ferenc és Vass Lajos, az emlékbizottság képviseletében a testület két tagja, Jordán Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója és Márta István, az Új Színház igazgatója helyezett el koszorút az emléktáblánál.


Gyurcsány Ferenc, Magyar Bálint, Márta István és Jordán Tamás
Gyurcsány Ferenc, Magyar Bálint, Márta István és Jordán Tamás

Jordán Tamás és Márta István koszorút helyeznek el József Attila emléktáblájánál
Jordán Tamás és Márta István koszorút helyeznek el József Attila emléktáblájánál
Gyurcsány Ferenc és Vass Lajos, valamint
Gyurcsány Ferenc és Vass Lajos, valamint

A rendezvényen az újonnan megalakult emlékbizottság 21 tagja közül jelen volt Magyar Bálint oktatási miniszter, Somogyi Ferenc külügyminiszter és Schiffer János főpolgármester-helyettes is.

Ugyancsak a József Attila Emlékbizottság tagja többek között Lator László író, Földes László (Hobo) előadóművész, továbbá Pomogáts Béla az Illyés Közalapítvány és a Magyar Írószövetség képviseletében.


Kiállítás a Gát utcai szülőházban
Kiállítás a Gát utcai szülőházban
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok