2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkoszorúzták Balassi Bálint szobrát a fővárosban

2004. október 21.
Balassi Bálint születésének 450. évfordulója alkalmából katonai tiszteletadás mellett szerdán megkoszorúzták a reneszánsz költő budapesti szobrát."Balassi Bálintot köszöntjük ma; a költő, a katona, a magyar nyelvű világi líra megteremtőjének érkezését"- mondta Hiller István kulturális miniszter ünnepi beszédében.

MTI - Hangsúlyozta:"Balassi költészetében és felfogásában egyesült a magyar gondolat és az európaiság, a hagyomány és a megújulás". Ez a modern hazafiság most is."Magyarság és európaiság, hagyomány és megújulás egysége".

"Szükségünk van arra, hogy méltó módon megemlékezzünk múltunkról, ápoljuk kultúránk emlékeit, virággal köszöntsük a születésnapokat"- mondta Hiller István, utalva 1554. október 20-ra, a költő születésnapjára.

Kiemelte: a kormányt a nemzeti múlt iránti tisztelet vezette, amikor az előző évben elfogadta a nemzeti emlékezet programot. Az idei év Balassi Bálint emlékéve, 2005 József Attiláé, 2006 az 1956-os forradalom és szabadságharcé lesz.
Hiller István szólt arról, hogy a szlovákiai Zólyomban, Balassi Bálint szülővárosában is megemlékezés zajlik. Néhány nap múlva pedig Pozsonyban a szlovák kulturális miniszterrel emlékeznek meg Balassi Bálintról. A két miniszter"közösen gondolkodik Szlovákia és Magyarország, a szlovákság és magyarság kultúrájának jövőjéről".

A költő Kodály köröndön lévő szobránál Hiller István mellett koszorút helyezett el többek között Kalász Márton, a Magyar Írószövetség leköszönt elnöke, Schiffer János főpolgármester-helyettes, Terézváros polgármestere és a Honvédelmi Minisztérium képviselője.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok