2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Német és magyar városok versengése az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címért

2004. december 1.
Plakát-sétányon népszerűsítik magukat Berlinben az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címért versengő német és magyar városok.

MTI - Az üveglapok közé szorított óriásplakátok csütörtökig a Brandenburgi kapunál sorakoznak, ahol naponta turisták ezrei fordulnak meg, a hétvégeken pedig berliniek is szívesen andalognak. A városokat népszerűsítő kiadványokkal, prospektusokkal a közeli magyar nagykövetség földszintjén ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

2010-ben egyszerre két város, egy német és egy magyar viseli majd egy évig az Európa Kulturális Fővárosa címet, ad helyet a turizmust hosszú időre és alaposan fellendítő rendezvényeknek. Az Európai Unió párokba rendezte a régi és az új EU-tagokat, mert a hagyományos lebonyolítási rendben az új tagországok valamelyik városa csak valamikor 2020 tájékán nyerhette volna el a címet. Először, 2009-ben, Ausztria és Litvánia alkot majd egy párt a régi és az új EU-tagok közül.1985 óta a neves színésznő, Melina Mercouri egykori görög kulturális miniszter kezdeményezésére választják ki a jelentkezők közül Európa Kulturális Fővárosát.

A német városok közül tíz - Halle, Bréma, Lübeck Essen, Potsdam, Braunschweig, Görlitz, Kassel, Regensburg és Karlsruhe - maradt versenyben. Mint Benedek András, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM)államtitkára Berlinben elmondta, Magyarországon is tíz település - Budapest, Pécs, Debrecen, Győr, Eger, Veszprém, Miskolc, Kaposvár, Kecskemét, Sopron - regisztráltatta magát. Közülük Budapest, Pécs, Debrecen, Győr és Eger képviselői voltak jelen a német fővárosban. A magyar kormány kétfordulós nyílt pályázatot hirdetett, a végleges döntés jövő év szeptemberében születik majd meg.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok