2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Orosz-magyar kulturális évadok, együttműködési megállapodás

2004. december 15.
A jövő évi oroszországi magyar, illetve a magyarországi orosz kulturális évad megrendezéséről írt alá együttműködési jegyzőkönyvet Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára és Mihail Svidkoj, az orosz Szövetségi Kulturális és Filmügynökség vezetője.
Vass Lajos és Mihail Svidkoj aláírják az együttműködési jegyzőkönyvet
Vass Lajos és Mihail Svidkoj aláírják az együttműködési jegyzőkönyvet

MTI - A kulturális évadokról szóló dokumentum szerint a magyar kulturális szezont A magyar-orosz dinasztikus kapcsolatok című kiállítás, a Magyar Nemzeti Múzeum bemutatója nyitja februárban Moszkvában, az orosz Állami Történeti Múzeumban.

Az orosz kultúra magyarországi bemutatkozása május végén kezdődik a Kreml Balett vendégszereplésével a Magyar Állami Operaházban.

Mint Vass Lajos elmondta, az oroszországi magyar évad nyitányát igyekeznek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tervezett moszkvai látogatásának időpontjához igazítani.

Az államtitkár az eddigi magyarországi kulturális szezonokhoz viszonyítva új elemként említette: nyári programokat is terveznek, a rendezvényszervező Hungarofest az ország legjelesebb színházi, népzenei és egyéb fesztiváljaival, például a kapolcsi összművészeti fesztivállal egyeztet az orosz programokról.Mihail Svidkoj azt mondta: a magyar közönség meglehetősen jól ismeri az orosz kultúrát, különösen annak szovjet szeletét, ezért elsősorban az új teljesítmények, az utóbbi évekbeli orosz filmművészet, irodalmi és színházi produkciók, továbbá fotográfiai és képzőművészeti alkotások bemutatására törekszenek.

A magyar ifjúság számára az orosz művészetet hagyományosan képviselő balett, klasszikus zenei és művészeti előadásokat is Magyarországra hoznak.

Az orosz kulturális és filmhatóság vezetője elmondta, hogy az oroszországi magyar évad keretében nemcsak a "két fővárosban", Moszkvában és Szentpétervárott rendeznek programokat, hanem más városokban is, mint például Nyizsnyij Novgorodban, Kosztromában és Rjazanyban.

Szvák Gyula professzor, az oroszországi évad főkurátora úgy értékelte, hogy a két kulturális szezont beharangozó előfesztiválok mindkét fél részéről sikeresek voltak.

Kifejtette, az előzetesen egyeztetett orosz-magyar társadalomtudományi kerekasztalt már megrendezték, míg a filmproducerek találkozója az évadok programjában fog szerepelni.

Vass Lajos azt mondta, hogy a magyar fél 350 millió forinttal, valamint 50 millió forintnyi szponzori támogatással járul hozzá az évadok megrendezéséhez, és az orosz fél ugyancsak 350 millió forintnak megfelelő nagyságú segítséget ígért.

Az oroszországi magyar, illetve a magyarországi orosz kulturális évadról Hiller István kulturális miniszter és Mihail Svidkoj akkori orosz társminiszter írt alá elvi megállapodást februárban Budapesten.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok