2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ülést tartott a Nemzetiségi Kulturális Tanács

2004. szeptember 30.
Szeptember 30-án, csütörtökön megtartotta idei második ülését a Nemzetiségi Kulturális Tanács (NKT). A nemzeti kulturális örökség miniszterének tanácsadó, javaslattevő, véleményező, döntés-előkészítő testülete ez év februárjában alakult.

Elnöki tisztét Vass Lajos politikai államtitkár látja el, társelnökei a tárca kisebbségi területét is felügyelő helyettes államtitkár, Dr. Schneider Márta, valamint a kisebbségi közösségek képviselői által választott Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke.

A tizenhárom nemzeti és etnikai kisebbség országos önkormányzatainak küldötteiből, a minisztérium szakfőosztályai és a kisebbségekkel foglalkozó más állami szervek képviselőiből álló tanács áttekintette a kisebbségi kulturális támogatások 2005. évi várható költségvetési forrásait a kulturális tárcánál, illetve a Nemzeti Kulturális Alapprogramnál (NKA). Ez utóbbi keretében a tavasz folyamán létrejött ideiglenes kisebbségi szakmai kollégium jövőre is folytatja munkáját, és különböző pályázatokon 100 millió forintot fordít rendezvények, anyanyelvű lap- és könyvkiadás, táborok és kalendáriumok támogatására. A Kulturális Tanács ugyanakkor javaslatot tesz arra, hogy 2005-től az NKA Ideiglenes Nemzetiségi Kollégiuma állandó kollégiumként működjön tovább.

Az ülésen a tárca roma miniszteri biztosa beszámolt eddigi tevékenységének eredményeiről, amelyet az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselője is méltatott. Szó került a kisebbségi szakfőosztály által gondozott kezdeményezések jelenlegi helyzetéről, valamint a Magyar Néprajzi Társaság kisebbségi kiadványsorozatának támogatásáról. Elhangzott tovább, hogy a Magyar Művelődési Intézet a közeli jövőben életre hívja az NKT-hoz hasonló tanácsadó testületét a kisebbségi kulturális civil szervezetek képviselőinek részvételével. A testület munkáját az intézet szervezetébe illeszkedő Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Titkárság koordinálja majd.

A Nemzetiségi Kulturális Tanács határozata szerint a következő ülésre várhatóan 2005. februárjában kerül sor.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok