2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István felavatta az új berlini magyar kulturális intézetet

2007. november 30.
A magyar kormány nevében Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken este hivatalosan is felavatta a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum új épületét.
Mintegy 400 meghívott német és magyar vendég jelenlétében a miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta: a Berlin szívében, egyben a kulturális élet központjában fekvő épület átadása kiemelkedő fejezetet jelent a német-magyar kulturális, oktatási és tudományos együttműködés szempontjából. Ugyanezt a gondolatot emelte ki üdvözlő beszédében a német kormány nevében Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter is.

Hiller István hangsúlyozta, hogy az új, impozáns, ötemeletes épület történelmi helyszínen jött létre, azon a helyen, ahol az eredeti Collegium Hungaricum 1926-tól 1945-ig, a II. világháborúban történt lebombázásáig állt. Megemlékezett azokról, akik elvitathatatlan érdemeket szereztek a magyar szellemi élet berlini műhelyének létrehozásában, mindenekelőtt Gragger Róbertról, aki alapította és vezette a berlini Humboldt egyetem magyar intézetét, amelyből "kinőtt" a Collegium Hungaricum. A miniszter utalt arra, hogy 1945-től egészen 1973-ig nem volt magyar kulturális intézet Berlinben; akkor kezdett el működni az egykori NDK fővárosában a Magyar Ház. Felidézte a vasfüggöny és a berlini fal lebontását, amellyel elhárult az egyik legfőbb akadály az egységes Európa megteremtésének útjából. Ettől kezdve Németország és Magyarország kapcsolatai is intenzívebbé váltak, s ennek volt köszönhető, hogy a magyar állam 1997-ben visszakapta a történelmi telket.

Az új székház alapkövét tavaly márciusban rakták le, ami egyben a németországi magyar kulturális évad nyitányát jelentette. Az eddigi legnagyobb szabású magyar kulturális évad most azzal ér véget, hogy megnyitja kapuit a Collegium Hungaricum új épülete - emelte ki Hiller.

Végül köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek az épület létrejöttében, elsősorban is Masát Andrásnak, a Collegium Hungaricum igazgatójának. Végezetül hangsúlyozta: biztos abban, hogy a kulturális intézet új épülete a magyar-német közös európai gondolkodás helyszíne lesz.

Anette Schavan német miniszter sikereket kívánt az intézet tevékenységéhez. Hangsúlyozta a tudomány és a kultúra szerepét a két ország közötti kapcsolatokban, s felidézte az együttműködés több évszázadra visszatekintő hagyományait.

A hivatalos beszédeket követően Esterházy Péter mondott köszöntőt. A Németországban is rendkívül népszerű magyar író hangoztatta: Berlin olyan hely, ahol az írók azokat a gondolatokat is kimondják, amelyeket sehol másutt, még Budapesten sem. Az új épülettel kapcsolatban a kultúra közvetítésének bonyolultságát említette, utalva arra: egy intézmény megbízható, maga a kultúra megbízhatatlan, s ezt a kettőt kell összeegyeztetni. Esterházy Péter beszédét a Keller Vonósnégyes dalbetétei szakították meg.

Az ünnepi est a mai fiatal énekesek egyik legsokoldalúbb tehetsége, Palya Bea és kvintettje koncertjével zárult. Szombaton nyílt nap lesz a Collegium Hungaricum új épületében, számos politikai és kulturális rendezvénnyel, egyebek között egy pódiumbeszélgetéssel Hiller István, Konrád György és a korábbi német külügyminiszter, Joschka Fischer részvételével.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok