2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kodály kórusok nemzetközi fesztiválja Galántán

2007. december 10.
Háromnapos rendezvénysorozattal, a Kodály Kórusok IV. Nemzetközi találkozójával zárult a Kodály emlékév a hét végén a Felvidéken, a mátyusföldi Galántán, ahol a 125 éve született zeneszerző - emlékiratai szerint - a legszebb gyermekéveit töltötte.
Galánta kitartóan és hűséggel őrzi Kodály Zoltán emlékét, mert ő az egyetlen, aki az egykori kis mezőváros nevét a Galántai táncok című műve által világhírűvé tette. Kodálynak szobra van a városban, és utca, valamint több helyi és környékbeli magyar kórus viseli a nevét.
 
A Kodály emlékév során a magyar szervezetek, elsősorban a Csemadok és a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium jelentős támogatásainak köszönhetően számos rendezvénnyel emlékezett Kodály Zoltánra.
 
A hét végi záró rendezvényeken magyarországi, felvidéki és olaszországi kórusok környező magyar falvak közönségének mutatkoztak be be. A fesztivál eseménysora szombaton, Galántán csúcsosodott ki, ahol egymás után adtak hangversenyt a kórusok, miközben a vasútállomás épületén - ahol Kodály édesanyjával és állomásfőnök édesapjával évekig lakott - megkoszorúzták a zeneszerző emléktábláját.
 
A Magyar Oktatási és Kulturális minisztérium nevében Schneider Márta kulturális szakállamtitkár helyezett el koszorút, együtt az ottani magyar szervezetek képviselőivel, majd ünnepi köszöntőt mondott a találkozó résztvevői előtt.
 
A szombati nap Szent-István Király nevét viselő galántai templomban megtartott esti ünnepi hangversennyel zárult, majd vasárnap még három magyarországi kórus, a székesfehérvári Kodály Zoltán Gimnázium leánykara, a zeneszerző nevét viselő kecskeméti iskolák leánykara, az Aurin, és a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla leánykara énekelt a vágai, a felsőszeli és a zsigárdi szentmisék, illetve istentiszteletek keretében.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok