2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt a Nemzetközi Könyvfesztivál

2007. április 12.
Megnyílt a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtökön; a fesztivál vendégeit, köztük a díszvendéget, Umberto Eco olasz írót Hiller István oktatási és kulturális miniszter köszöntötte a Budapest Kongresszusi Központban.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István megnyitó beszédében kiemelte: az olvasás maga is művészet, amit nagy gonddal kell elsajátítani. "Minden sorral, amit elolvasunk mi magunk is megmérettetünk" - mondta.

A miniszter szerint a valódi irodalom mindig egy kicsit erőpróba is, "intellektuális hegymászás" az olvasó számára.

Hiller István örömtelinek nevezte, hogy Magyarországon az olvasásnak évszázadok óta és még manapság is "becsülete van".

Mint mondta, a könyvforgalmazás az utóbbi egy évtizedben "igazi sikertörténetté" vált Magyarországon. Évente több mint 12 ezer új könyv jelenik meg, és ennek 15 százaléka szépirodalom, ami jóval az európai átlag fölötti arány.

"Rendszeres szereplői vagyunk a legnagyobb nemzetközi könyvvásároknak, jó néhány írónkat és a könyvfesztivált is a legnagyobbak között jegyzik" - hangsúlyozta a szaktárca vezetője.

Hiller István megtiszteltetésnek nevezte, hogy ebben az évben - első alkalommal - egy tengerentúli ország a nemzetközi könyvfesztivál díszvendége. A miniszter szerint Kanada irodalma "igazi kuriózum" lesz a magyar olvasóközönség számára.

A négynapos fesztiválon 25 ország több száz írótehetségével és több mint negyvenezer féle könyvvel találkozhat a közönség - sorolta a miniszter.

Hiller István az ünnepségen a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét adta át Peter Weidhaasnak, a frankfurti könyvvásár volt igazgatójának, akinek segítségével 1994-ben útjára indulhatott a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is.

Fotó: Gordon Eszter

A díszvendég ország nevében Robert Hage, Kanada budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete köszöntötte az egybegyűlteket.

A nagykövet nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy az észak-amerikai ország irodalma, könyvkiadása és kultúrája mutatkozhat be a rangos eseményen.

Elmondta, hogy a kanadai könyvkiadás alapvető változáson ment át az elmúlt 30 év során a növekvő állami támogatásnak is köszönhetően.

Az irodalom térhódítása, a könyvkiadás növekedése az elmúlt évtizedekben az ország egyik sikertörténetének számít, a lakosság több mint fele napi rendszerességgel olvas könyveket - mutatott rá a nagykövet.

Elmondta, hogy a budapesti rendezvényen a Kanadai Nagykövetség több száz kötetet állít ki a standján, ezenkívül megtekinthető V. Tony Hauser kanadai fényképész Új élet - új haza című fotókiállítása is.

Az esemény első napján Umberto Eco pódiumbeszélgetésen vesz részt, és átveszi a Budapest Nagydíjat Demszky Gábor főpolgármestertől.

A könyves seregszemle számos szakmai programmal, kerekasztal-beszélgetéssel, könyvbemutatóval, írói felolvasásokkal és dedikálással várja a látogatókat vasárnapig a Budapest Kongresszusi Központban (új nevén Budapest Congress and World Trade Centerben).


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok