2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tablókiállítás Batthyány Lajos és Kodály Zoltán emlékére

2007. április 6.
Batthyány Lajos születésének bicentenáriuma és Kodály Zoltán kettős jubileuma alkalmából az egykori miniszterelnök és a zeneszerző életét felelevenítő tablókiállítás nyílt csütörtökön Budapesten, a Balassi Intézetben. A tárlatot Schneider Márta szakállamtitkár nyitotta meg.
A Batthyány-emlékév és a Kodály Zoltán születésének 125., halálának 40. évfordulójára meghirdetett jubileumi év alkalmából kiállított két tablósorozatról tizenhárom nyelven, összesen harminchárom másolat is készült, amelyeket külföldön, a magyar kulturális intézetekben, valamint a magyar külképviseleteken mutatnak be - mondta a tárlat megnyitóján Schneider Márta.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára emlékeztetett arra, hogy először 2004-ben, Balassi Bálint születésének 450. évfordulójára készítettek tablósorozatot, hogy azzal irányítsák a költő életére és munkásságára a figyelmet.

"Mivel nagy volt az érdeklődés a kiállítás iránt itthon és külföldön is, elhatároztuk, hogy hagyománnyá tesszük - fűzte hozzá Schneider Márta.

2006-ban az 1956-os eseményeket és Bartók Béla életművét jelenítették meg ily módon. "Nagyszerű partnerre találtunk a Külügyminisztériumban, hiszen számukra is fontos, hogy a külképviseleteken folyamatosan ott legyenek a magyar kultúra és a múlt értékei, így a tavalyi két kiállítást már közösen készítettük el" - számolt be az államtitkár.

Mint megjegyezte, természetes volt, hogy idén is együtt dolgoznak. A tizenhárom nyelven elkészített anyagot harminchárom példányban utaztatják nemcsak Európában, hanem más kontinenseken is.

Az "...aki emlékezik nincs egyedül" című kiállításon a Batthyány-tablók a család származásáról és az 1849-ben kivégzett miniszterelnök életének főbb állomásairól informálják a nézőt.

Barabás Miklós és Joseph Matignoni akvarelljeinek másolatai mellett olyan, Batthyány Lajos személyéhez kötődő műtárgyak képei is a tablókra kerültek, amelyeket eddig nem láthatott a közönség. Az anyagot Basics Beatrix, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese szerkesztette.

A Kodály Archívum, a kecskeméti Kodály Intézet és a Fotográfiai Múzeum a forrása annak az anyagnak, amely Kodály Zoltán hosszú alkotómunkájának fontos stációit vonultatja föl. Ezt a tablósorozatot Ittzés Mihály, a kecskeméti Kodály Intézet korábbi igazgató-helyettese szerkesztette.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok