2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"4x a reneszánszról" - Egyedülálló kiállítás-sorozat négy intézmény együttműködésében

2008. február 28.
Összefogott az Országos Széchényi Könyvtár, a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Iparművészeti Múzeum. A négy intézményben nagyszabású és egyedülálló kiállítás-sorozat nyílik "4x a reneszánszról" átfogó címmel a Reneszánsz Év - 2008 programsorában, amelyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter hirdetett meg a Magyar Kultúra Napján.
A négy nagykiállítás közül először az Országos Széchényi Könyvtárban nyílik meg március 14-én - ez lesz egyben a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóeseménye - a "Csillag a Holló árnyékában" című kiállítás. A tárlat több mint 100 műtárgyon keresztül mutatja be a korai humanizmus nagy alakját, Vitéz Jánost, Hunyadi Mátyás kancellárját. 2008-ban nemcsak Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulóját ünnepeljük. Vitéz János esztergomi érsek 600 éve született.

A Budapesti Történeti Múzeum "Hunyadi Mátyás, a király - Hagyomány és megújulás a magyar királyi udvarban 1458-1490" című kiállításához - amely március 19-étől látogatható - 5 országból érkezik 65 különleges műtárgy. Köztük Ausztriából 6 festett fapajzs: ezeket - a legenda szerint - a Fekete Sereg Bécs visszafoglalásakor zsákmányolta.

Március 26-ától a Magyar Iparművészeti Múzeum kapcsolódik a kiállítás-sorozathoz "Beatrix hozománya" című tárlatával. A kiállítás Mátyás-, illetve a Jagelló-kori Itália luxusiparának kiemelt műfaját, a majolikaművészetet mutatja be - hazai és külföldi múzeumok anyagából. Magyarországon most először tekinthetők meg a Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix címereivel díszített ún. Corvin tálak, amelyeket szakértők a 15. századi majolikaművészet csúcspontjának tekintenek.
Március 29-én pedig a Magyar Nemzeti Galéria "Mátyás király öröksége a gótikától a barokkig - Reneszánsz művészet Magyarországon a XVI.-XVIII. században" című tárlata nyílik, amely a Magyarországon - Mátyás király trónra lépését követően -meghonosodott reneszánsz képzőművészet emlékeit mutatja be olyan műtárgyak révén, amelyeket idehaza most először láthatnak az érdeklődők.

A kiállításokhoz kísérő rendezvények, múzeumpedagógiai programok kapcsolódnak, amelyekről - és az év többi programjáról - a www.reneszanszev2008.hu weblapon tájékozódhatnak.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok