2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Budavári Reneszánsz Vigasságok - Mátyás király lakodalma és reneszánsz fesztivál

2008. április 30.
2008. május 1 és 3. között zajlik a Hungarofest Kht. - Reneszánsz Év 2008 Programiroda és a Budavári Önkormányzat közös rendezvénye.
A fesztivál történelmi hátterét Mátyás király Podjebrád Katalinnal 1461. május 1-jén tartott esküvője adja. A házassággal két nemzeti dinasztia, Magyarország és Csehország kereste, és találta meg egymás támogatását, a cseh-magyar együttműködés több évtizedig meghatározta a két ország történelmének alakulását. A cseh kapcsolatok nem csak katonai, hanem kulturális téren is gyümölcsözőnek bizonyultak, így a fesztivál mondanivalója többek között az is, hogy hangsúlyosabbá tegyük a közös európai értékeket. A Reneszánsz Év különleges lehetőséget nyújt arra, hogy mindezt a reneszánsz látásmódján keresztül fejezzük ki.

A Budavári Reneszánsz Vigasságok színes programkínálata minden korosztálynak, lehetőséget nyújt, hogy átélhessék egy igazi reneszánsz forgatag hangulatát. A múltat idéző, reneszánsz hangulatú események, mint például a korhű jelmezek, díszletek segítségével rekonstruált reneszánsz esküvő és esküvői menet, a korabeli színi előadások, és lovagi tornák mellett a modern, a reneszánsz újjászületését, újra értelmezését ösztönző események is méltó helyet kaptak a programsorban. A Szonettfaragó versenyben például neves kortárs költők, írók (Kukorelly Endre, Háy János, Varró Dániel) szonettfaragványaira számíthatunk, a Reneszánsz divatbemutató alkalmával pedig kiderül, hogy a korabeli viselet miként hatott a különféle stílusirányzatokra, és hogyan hordhatjuk egyes motívumait mai viseletünkben. A budai várban sétálók eközben izgalmas személyiségekkel találkozhatnak, hiszen Mátyás korának nagyjai (Janus Pannonius, Bonfini, Vitéz János, Gatti János, Galeotto Marzio, Lorenzo de Medici) is feltűnnek és beszédbe elegyednek a vendégekkel, kvíz kérdésekkel és talányokkal szórakoztatják a közönséget.

A Budavári Reneszánsz Vigasságok múltat idéző programjai, díszletei, látványvilága, és a remek szakácsoknak köszönhetően "reneszánsz ízei" a kor hangulatából, gondolkodásmódjából, kultúrájából adnak ízelítőt. A fesztivál emellett rámutat arra is, hogy a reneszánsznak milyen jelentős szerepe van a jelen kor befogadó, innovatív kultúrájában, a hagyományos értékek "befogadó baráttá" tételében, és a közös európai értékek felvállalásában.

A május 1-3. között, a Budai Várba látogatók ízelítőt kaphatnak az igazi középkori, reneszánsz vásári hangulatból. A művészetek kedvelőit irodalmi programokra, a mulatni vágyókat koncertekre, és táncházba, míg a bátrabbakat lovagi tornákra, fegyverbemutatókra invitáljuk. A legbátrabbak a Fekete Sereg dicső harcosával, a fekete lovaggal is összemérhetik erejüket, kardvívó ügyességüket.
A legkisebbek rajzversenyen mutathatják meg tehetségüket, a Mesemondók ünnepén pedig lelkesen várjuk kis krónikások jelentkezését, hogy méltó jutalom fejében a királyról regéljenek a nagyérdeműnek.

A népművészeti vásár, a hangulatos koncertek és előadások, valamint az igazi gasztronómiai élményt nyújtó reneszánsz lakoma, az összes korosztálynak alkalmat biztosít, hogy belefeledkezzen az ízig-vérig reneszánsz életérzésbe, és tartalmas kikapcsolódással köszöntse a tavaszt.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok