2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A görög kultúra emlékeiből nyílt kiállítás az ELTE könyvtárában

2008. március 28.
A görög-magyar kapcsolatok évszázadokra visszanyúló történelmét és ennek jelentőségét hangsúlyozta Mihalisz Liapisz görög kulturális miniszter és Hiller István tárcavezető a Görögség és a görög kultúra a Kárpát-medencében című kiállítás megnyitóján csütörtökön Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Az ELTE Egyetemi Könyvtárának dísztermében látható tárlat megnyitóján Mihalisz Liapisz a görögség magyarországi jelenlétéről, az évszázadokra visszanyúló együttélésről szólt.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország helye és szerepe a XVIII. századtól kezdve sok görögöt vonzott. A görögök Magyarországon az "ígéret földjét keresték, és sokan meg is találták" - mondta. A görögök a kereskedelem mellett jelentős kulturális tevékenységet folytattak, amit bizonyít Zavirasz György tevékenysége is - utalt a miniszter a Makedóniából származó görög kereskedőre, aki a XVIII. század derekán érkezett Magyarországra és jelentős kincseket őrző könyvtárat alapított.

Fotó: Gordon Eszter

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a görög-magyar kulturális kapcsolatok fontos állomásának nevezte a kiállítást. Kiemelte, hogy meg kell őrizni azokat az értékeket, amelyekkel a görögök gazdagították a magyar kincsestárat, rámutatva arra: a görög emlékek a magyar kultúra szerves részévé váltak.

A múlt ápolásáért és a jövő formálásáért a közös Európa szellemében közösen kell fellépni - hangoztatta.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora, Hudecz Ferenc köszöntőjében kiemelte: a fővárosi intézmény az egyetlen Magyarországon, ahol újgörög szak működik.

Fotó: Gordon Eszter

Szögi László, a könyvtár főigazgatója az 1561-ben alapított intézmény ritkaságai között említette a kiállításon bemutatott könyvek közül a Zavirasz-könyvtárból származó műtárgyakat, egy szintén görög kapcsolatokról árulkodó XV. századi díszes Corvinát, s a legkorábbi kapcsolatokat bizonyító, XI. századi evangeliáriumot (evangéliumos könyvet), amely a könyvtár legrégebbi darabja. Az egyesült Európa eszméjének szentelt, és a görög nemzeti ünnep, az 1821. március 21-én indult forradalom alkalmából nyílt tárlat április 25-éig tekinthető meg.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok