2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Három a kislány! - Babaházak a Skanzenben

2008. március 3.
Egyedülálló kiállítás készül a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban - csatlakozva az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett Reneszánsz Év - 2008 rendezvényeihez. A Reneszánsz Év keretében, a modernitás jegyében lehetőség nyílik látogató- és családbarát múzeumi programok megvalósítására is. "Három a kislány - Babaházak" címmel a Skanzen "muzeológiai kísérletében" három kislány gyermekkorát rekonstruálja, két párhuzamos történetet bemutatásával, tárgyi és szóbeli emlékek alapján.
Az egyik történet egy városi polgár családból való testvérpáré. A Skanzen birtokába kerültek az egykori gyerekszoba festett, népművészeti ihletettségű bútorai az 1930-as évekből, valamint gyermekruhák, játékok és könyvek. A tárgyak a tulajdonosok halála után kerültek a múzeumba, így történetük csak a megmaradt dokumentumokból rekonstruálható.
A másik történet egy falusi kislány (ma 75 éves dédnagymama) gyermekkorát idézi föl - interjúkkal és a visszaemlékezésekkel, mivel egy fotón kívül nem maradt tárgyi emlék. Az interjúk alapján a múzeum tárgygyűjteményének felhasználásával "tárgyiasítja" a történetet.
A kiállításon nemcsak a három kislány élete elevenedik meg, hanem egy történelmi kor két arca is felsejlik a tárgyak és a történetek mögött.

A Reneszánsz Év - 2008 rendezvénysorozathoz úgynevezett "kiállítási kódex" is készült, amely a múzeumokat látogató- és családbarát, interaktív tárlatokra ösztönzi. A Skanzen különleges kiállítását szabadtéri mesével vezeti be: a gyerekek sms-ben üzenhetnek a Babaházak egykori lányainak, az üzenetek a múzeum honlapján megjelennek, s olvashatók majd a kiállítás anyagi között is.

A Skanzenben - a Reneszánsz Év programsorába illeszkedő kiállítás mellett - a Hetedhét Játékévben hét hónapon át a hét tájegységben megújulnak a kiállítások, a múzeumi műhelyek és a játéklehetőségek.
A Hetedhét Játékév nemcsak a gyerekeknek szól, hiszen a Skanzen 0-99 éves korig várja a látogatókat, egyénileg és korlátlan létszámú társaságban. Az első játékszabály: aki két hatost dob egyszerre, ingyenesen beléphet!

A Skanzen egész éves programjaiért keresheti a www.skanzen.hu címet, a Reneszánsz Év - 2008 eseményeiért, programjaiért pedig kattintson a www.reneszanszev2008.hu címre.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok