2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István az EKF-ről: rövidesen le kell zárni a személyi kérdéseket

2008. január 22.
Az oktatási és kulturális miniszter szerint másfél hónapon belül le kell zárni a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program személyi és szervezeti kérdéseit - Hiller István erről hétfőn, a Magyar Televízió Este című műsorában beszélt.
"Nem kell előre sírni, és előre temetni, hanem szisztematikusan dolgozni kell, ez a program még megcsinálható" - fogalmazott a miniszter, aki szerint ugyanakkor a szervezeti és személyi ügyek megoldására csak másfél hónap van, utána "végérvényesen" le kell zárni ezt a kérdést.

Hiller István azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök dönti el, lesz-e a pécsi EKF-programnak kormánybiztosa. Szerinte ha lesz kormánybiztos, az segíthet az előrelépésben.

A miniszter a programcsúszások felelőseit firtató kérdésre hozzátette: őt az érdekli, hogy a program megvalósuljon, aztán lehet értékelni.

Hiller István azt is hangsúlyozta, hogy megállapodásra törekszik a városvezetéssel, azonban a pécsiek helyett nem tud dönteni.

A miniszter arra figyelmeztetett: ha első osztályú produkciókat akarunk Pécsre vinni, akkor meg kell érteni, hogy a világhírű művészek naptára 1,5-2 évre előre betelik. Utána hiába mondjuk, hogy milyen csodálatos dolgot akarunk, ők azt mondják majd, hogy "miért nem tetszettek egy fél évvel előbb jelezni" - fogalmazott.

Az Új Dunántúli Napló pénteken írt arról, hogy várhatóan kormánybiztost neveznek ki a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program élére. A lap szerint a javaslatot az a 2017-ig "titkosított" jelentés tartalmazza, amelyet Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter nyújtott be a kormánynak a kulturális főváros jelenlegi helyzetét taglalva.

Az Este által is megszerzett tanulmány szerint a hátralévő két évben tervezett 5 pécsi óriásberuházásból biztosan lesz olyan, amely nem készül el a nyitányig.

Pécs polgármestere ugyanakkor hétfőn azt nyilatkozta: csak a média feltételezése, hogy a kormány az EKF-program pécsi munkájának koordinálására tervezi kormánybiztos kinevezését. Mint írta, az önkormányzati és területfejlesztési miniszter javaslata szerint a programmal kapcsolatos kormányzati feladatokra jelölnének ki egy olyan megbízottat, aki a tárcák és az ágazatok közötti teendőket koordinálja.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok