2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István éves beszámolója a kulturális bizottság előtt

2008. december 12.
Az előadóművészeti törvényről, az új fesztiváltámogatási rendszerről, a Reneszánsz évről, a kulturális vidékfejlesztésről, a hazai kultúra külföldi bemutatásáról, a kulturális fejlesztési programokról és a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa programról is beszélt éves beszámolójában Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága előtt csütörtökön.
Hiller István az estébe nyúló, csaknem hat órán át tartó ülésen komoly sikerként értékelte, hogy az Európai Unió (EU) júniusban elfogadta a hazai filmtörvény adókedvezményre vonatkozó fejezetét. Elmondása szerint az utóbbi 4 évben a magyar filmipart érintő beruházások megtízszereződtek, és 2007-ben már elérték az 55 milliárd forintot, ez a beruházási kedv azonban az adókedvezmények ismételt hatályba lépésével a tárcavezető várakozásai szerint még hatványozottabbá válhat.

Kétéves előkészítő munka után hétfőn fogadta el az Országgyűlés az előadóművészeti törvényt. Hiller István rámutatott: a jogszabály 2009 márciusában lép életbe, kivéve az adókedvezményre vonatkozó passzusait, melyeket a filmtörvényhez hasonlóan az EU-nak is el kell fogadnia. Hangsúlyozta: széles körű szakmai egyeztetések kísérték a jogszabály szövegének kidolgozását, melyet végül 16 szervezet támogatott közös szándéknyilatkozatban. A tárca igyekezett a jogszabályt ellenzők javaslatait is figyelembe venni - jegyezte meg Hiller István, hozzátéve: a törvényt végül a parlament csaknem 60 százaléka megszavazta.

A tárcavezető szólt az új fesztiváltámogatási stratégiáról is: beszámolója szerint, bár a területre kevesebb támogatást tudnak fordítani jövőre, azt világos, kiszámítató pályázati rendszerben, a szakmai színvonalat mérlegelve osztják el. 

Hiller István megemlített egy el nem fogadott jogszabályt is; mint mondta, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) járulékbevételei évek óta folyamatosan csökkennek, ezért nagy szükség lenne a járulékoltatási kört újrarajzoló törvényre
 
A Reneszánsz év az első átfogó, kulturális tematikus évad Magyarországon - hívta fel a figyelmet a miniszter. Mint elmondta a rendezvénysorozatra fordított 4 milliárd forintból többek között 34 kiállítást, 29 színházi bemutatót, 95 fesztivált és falunapot támogattak, míg a Reneszánsz túrák keretében 45 ezer szegény sorban élő gyermeket utaztattak. A Reneszánsz évhez eddig összesen 3 millió ember kapcsolódott - emelte ki. 

Hiller István szerint a kulturális vidékfejlesztés a tárca stratégiájának egyik leglényegesebb eleme: még folyik a kistelepülési kulturális centrumok felújítására kiírt, 21 milliárdos pályázat elbírálása, melyre az ország 3200 településéből 997 pályázott, míg az Agóra program a megyei jogú városok kulturális központjaira szán 25 milliárd forintot. 
A miniszter tájékoztatása szerint a tárca idén nem szervezett külföldi magyar kulturális évadot, de az indiai és a kínai programsorozatok erre az évre is áthúzódtak, 2009-ben pedig New York-ban és Washingtonban mutatják be a magyar kultúrát. Hiller István megemlítette a folyamatosan épülő kulturális szakdiplomáciai hálózatot, melynek keretében már a világ 7 városában segítik a nagykövetségek munkáját szakdiplomaták. 

Az idén kezdődött kulturális beruházások közül a tárca vezetője kiemelte a szentendrei Skanzen Örökség Programot, a Zeneakadémia teljes felújítását és a Szépművészeti Múzeum jelentős bővítését, de szólt arról is, hogy a budai Vár fejlesztése az I. kerületi önkormányzat által elrendelt változtatási tilalom miatt nem valósulhatott meg. Az ezekhez a beruházásokhoz igénybe vett EU-támogatások bizonyítják, hogy kulturális célokra is fel lehet használni uniós forrásokat - hívta fel a figyelmet. 
Hiller István elmondása szerint a pécsi EKF-program pénzügyi hátterét biztosítja a kormány, így financiális akadálya nem lesz a beruházásoknak. "A folyamatos személyi változások valóban nehéz helyzetbe hozták a programot, de az OKM részéről az együttműködés töretlen" - hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: a tárca jövőre 460 millió, 2010-ben 1 milliárd forintot biztosít Pécsnek kulturális programokra. 

A miniszter az eredmények között említette, hogy idén elcsendesedtek a Magyar Állami Operaház körüli viták, elismerte azonban, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) létrehozása körül megoszlanak a vélemények. 
 
Hiller István kitért a magyar kultúra médiareprezentációjára is, úgy vélve, sokkal nagyobb az igény a színvonalas kultúrára, mint amit a hazai média jelenleg bemutatni képes. 
A miniszteri beszámolóra a bizottság minden jelen lévő tagja reagált, hozzászólásaikban legtöbben a KÖSZ, illetve az operaház működésével, valamint az előadóművészeti törvénnyel kapcsolatos problémákra hívták fel a figyelmet. Utóbbinak a munkaviszony megszüntetését szabályozó passzusát kritizálta például Halász János, a bizottság fideszes alelnöke, aki szerint az létbizonytalanságba sodorja a művészeket. A kormánypárti és ellenzéki honatyák egyetértettek az NKA járulékbevételeit módosító törvény szükségességében; mint Schiffer János (MSZP) fogalmazott: "megijedtünk, mikor az internetes lobbi szembeszállt velünk, és ez az ijedelem indokolatlan volt". 

Hiller István zárszavában úgy vélte, jelenleg korszakfordulót él meg a világ, ezért a sikeres jövőhöz "struktúraváltást kell véghez vinni, amelyben az oktatás, a kultúra és az innováció áll középpontban".
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok