2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: még folynak az egyeztetések az előadóművészeti törvényről

2008. június 12.
Az előadóművészeti törvény szövege majdnem teljesen kidolgozott, de még folynak az egyeztetések - mondta Hiller István csütörtökön az MTI-nek. Az oktatási és kulturális miniszter nehéz feladatnak látja, hogy a törvény parlamenti többséget kapjon, de úgy véli: van arra esély, hogy még idén elfogadják a kulturális élet számára jelentős jogszabályt.
Az előadóművészeti törvény szövege "folyamatos egyeztetéssel, nagyon aprólékos, elég sziszifuszi munkával jön létre" - fogalmazott Hiller István, hozzáfűzve, lát arra esélyt, hogy az idén törvény legyen belőle.

Hangsúlyozta, hogy a törvény támogatottsága a szakma részéről nagy, de nem teljes. Vannak olyanok, akik már most aláírnák, akik pedig nem támogatják, azok nem a koncepcióval nem értenek egyet, hanem még bizonyos részleteket pontosítani akarnak - fejtette ki.

Rámutatott arra, hogy az előadóművészeti törvénynek vannak anyagi vonzatai is, ezt a költségvetési törvénybe kell belefoglalni. A tárcavezető úgy látja, ha szeptember közepéig, végéig sikerül megegyezni a szakmai szervezetekkel, akkor a finanszírozással kapcsolatos kérdéseket az Oktatási és Kulturális Minisztérium költségvetésében a költségvetési tárgyalásokon érvényre tudja juttatni.

Hangsúlyozta, hogy a kettő külön-külön nem megy: egyrészt ha az előadóművészeti törvény szövegét a szakma nem támogatja, akkor értelemszerűen nem lehet finanszírozni, másrészt akkor lehet a jogszabályt eredménnyel végrehajtani, ha van financiális alapja.

Hiller István nehéz feladatnak látja, hogy a törvény parlamenti többséget kapjon. Úgy vélte, hogy az ötpárti egyeztetéseknek nincs értelmük, ezért - mint mondta - szerencsésebb, ha külön-külön tárgyal a pártokkal. Megjegyezte: nem kíván jóslatokba bocsátkozni. Ugyanakkor hozzátette, hogy a kultúra világában mindig megbosszulja magát, ha a szakma egységes állásfoglalásával szemben a politika mást mond.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok