2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: „Janus Pannonius újratemetésének napján illő a reneszánsz mentalitásról is beszélni”

2008. október 21.
„Janus Pannonius élete azt is megmutatja, milyen sebességgel terjedt el a reneszánsz életérzés” – mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Janus Pannonius Emlékkonferencián tartott előadásában. A tárca vezetője a humanista költő, Janus Pannonius újratemetése alkalmából tett pécsi látogatása során részt vesz a mandulafa-ültetési ceremónián, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság ülésén, valamint a szentmisén és az újratemetési szertartáson is.
"Nagyszerű embert jöttünk ma köszönteni, mégis sajátos alkalom ez. Temetésen nem köszöntőt szokás mondani, hanem gyászbeszédet. Ugyanakkor semmiképpen nem lehet szokványosnak nevezni azt, ha újratemetnek valakit" - jelentette ki Hiller István. A miniszter szerint az sem szokványos, ahogyan ez a nagyszerű és tehetséges ember képes volt kibontakoztatni képességeit: "Ismerjük és próbáljuk érteni verseit, ismerjük és próbáljuk megérteni politikai tevékenységét."
A tárca vezetője előadásában kitért arra is, hogy Janus Pannoniust bele kell helyezni abba a korba, amelyikben élt: a reneszánszba. Abban a korban átalakultak a kereskedelmi és politikai viszonyok, megváltozott az ember és ember, az ember és társadalom, az ember és állam, az állam és egyház kapcsolata, valamint megnőtt a diplomácia jelentősége. "Amikor a reneszánszról beszélünk, nem szabad csak a csatákat, a követségeket, az évszámokat említeni, szólni kell az azt meghatározó életérzésről is, amely mind a mai napig itt él közöttünk" - jegyezte meg Hiller István hozzátéve, hogy Janus Pannonius élete azt is megmutatja, milyen sebességgel terjedt el akkoriban ez az életérzés.
"A reneszánsz mentalitásról, életvitelről, amely a mi országunkat is érintette, Janus Pannonius újratemetésének napján beszélni nemcsak megtisztelő, hanem illő is" - zárta előadását a miniszter.
 
A Pécsi Egyházmegye - amely jövőre ünnepli alapításának 1000. évfordulóját - 25. püspökét, Janus Pannoniust nagyságához méltóan a pécsi székesegyház altemplomában helyezi örök nyugalomra.
 
Az újratemetés alkalmából szervezett rendezvénysorozathoz az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Reneszánsz Év - 2008 keretén belül 4 millió forinttal járult hozzá.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok