2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István a kormány nevében bocsánatot kért az 1968-as csehszlovákiai magyar bevonulás miatt

2008. augusztus 21.
Hiller István kulturális miniszter a kormány nevében bocsánatot kért a negyven évvel ezelőtti magyar részvétel miatt a prágai tavasz leverésében.
A Szovjetunió és a Varsói Szerződés több tagállamának, köztük a Magyar Népköztársaság hadseregének 40 évvel ezelőtti bevonulása Csehszlovákiába "agresszió volt, támadás a szabadabb gondolkodás és a szabadabb cselekvés ellen" - mondta Hiller István csütörtökön Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón, a Magyar Köztársaság kormányának megbízásából tett politikai nyilatkozatában.

"Ez akkor is így van, ha a magyar csapatok szovjet kényszer hatására vettek részt a megszállásban" - fűzte hozzá az oktatási és kulturális miniszter.

Mint mondta, a prágai tavasz vérbefojtása világos és egyértelmű bizonyíték volt arra, hogy a szovjet típusú hatalomgyakorlás megreformálhatatlan, alkalmatlan a változásra.

A brezsnyevi tankok a csehszlovák kezdeményezéseket elnyomhatták, de a prágai tavasz nem volt hiábavaló: szellemi és politikai mozgalmak egyik alapja lett keleten és nyugaton Európában - mutatott rá, hozzátéve, hogy az 1968-as prágai tavasz 1956 magyar forradalmával együtt a rendszerváltozás előkészítője volt a régió országaiban.

"A bevonulás, a prágai tavasz leverése gyalázat és szégyen" - fogalmazott Hiller István, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar részvétel ügyében a rendszerváltás utáni szabad Magyarország kormányainak is adósságuk van. Mint mondta, a bocsánatkérés erkölcsi kötelesség.

"Bocsánat" - zárta nyilatkozatát a miniszter.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok