2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: "Segítjük a magyar filmek Cannes-i bemutatkozását"

2008. május 26.
"A magyar filmművészet jelentőségteljes Cannes-i bemutatkozásához a Filmunió és a tárca közötti három éves megállapodással szeretnénk biztosítani a szükséges anyagi feltételeket" - közölte Hiller István oktatási és kulturális miniszter a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. A megállapodást várhatóan ősszel írják alá.
"Az a tapasztalat, hogy a Cannes-i jelenlét a magyar filmesek és a magyar film előnyére válik" - mondta Hiller István. Szerinte bármely európai országnak büszkeség lenne az, ami a magyarok számára az idei Cannes-i részvételt különlegessé tette: először fordult elő, hogy a magyar filmesek minden kategóriában és fórumon jelen voltak. A miniszter kiemelte, hogy ebben a sikerben igen jelentős szerepe volt a Filmuniónak.

A miniszter már vasárnap telefonon, a mostani tájékoztatón pedig a kormány nevében gratulált Mundruczó Kornélnak és stábjának a filmfesztiválon elnyert FIPRESCI-díjhoz.
Mint ismeretes, a nemzetközi filmkritikusosok FIPRESCI díját nyerte el Cannes-ban Mundruczó Kornél új filmje, a Delta. Ennek elkészülését Hiller István, az oktatási és kulturális tárca vezetője még tavaly 20 millió forinttal támogatta az NKA miniszteri keretéből - a filmvilág legnagyobb elismerései között számon tartott fődíjért, az Arany Pálmáért is versenyzett idén 22 filmmel együtt az A-kategóriás fesztiválon.
A FIPRESCI-díjról 9 tagú nemzetközi zsűri döntött, az elnöki posztot Howard Feinstein, az amerikai Filmmaker Magazine neves ítésze töltötte be. A zsűri további tagjai Portugália, Oroszország, Hollandia, Franciaország, Dánia, Anglia és Szerbia vezető filmkritikusai voltak.

Idén egy másik díjat is elhoztunk Cannes-ból: Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve nyerte el a legjobb közép-kelet-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat szerdán.

Hiller István tárcavezető az NKA miniszteri keretéből 38 millió forinttal támogatta a magyar filmesek jelenlétét a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok