2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: az oktatás, a kutatás-fejlesztés és a kultúra a jövő

2008. november 28.
A jövő a kultúráé és az oktatásé; abból a válságból, melyben most a világ van, senki nem úgy jön ki, mint ahogyan belekerült; azok távozhatnak belőle jól, akik képesek struktúraváltásra - mondta Szentesen, a tíz évvel ezelőtt zsinagógából átalakított könyvtárnál tartott pénteki koszorúzást követően Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István a holokauszt emléktábla előtti tisztelgést követően az MTI-nek kifejtette: az egykori zsidóság templomát a világháború teljesen rommá tette és régi funkciójában már nem lehetett használni. Szentes bölcs döntést hozott, hogy a jövőt szolgáló intézménnyé alakította. Ezzel a város könyvtára magában hordozza a magyar haza XX. és remélhetőleg most már XXI. századi történelmét is, miután egy szinte élettelen templomból virágzó kultúrpalotát hozott létre.

A jövő a kultúráé és az oktatásé. Azoknak az országoknak, melyek nem túlélni akarják a válságot, hanem abból jól szeretnének kijönni, struktúraváltást kell végrehajtaniuk - mondta. Ez az előrelépés a XXI. században az oktatás, a kutatás és a kultúra fejlesztése. Minden olyan átalakítás, amely ezt a célt szolgálja, az adott ország előnyére válik. Az, hogy egy könyvtár jól működik, az olvasók száma nő, világos képe annak, hogy a kultúrához való hozzáférés a legjelentősebb és a legfontosabb erő a XXI. században.

Ami a középkorban a föld volt, ami a XIX. században a gyárak ereje, az most a megszerzett tudás - hangsúlyozta a politikus. A tehetséges magyar nép számára ez előny, előnyösebb, mint amikor a föld kincsei adják a valós hatalom alapját. A magyarok számára előnyös, ha a tehetség, a tehetség feltárása, a kultúra és az oktatás kerül előtérbe a világban. Minden energia, forint, amit erre a célra költenek, nem csak a jelen, de a jövő nemzedék érdekét is szolgálja, ez tapasztalható Szentesen, ahol jó ügyeket és lépéseket történnek - mondta az MTI-nek Hiller István.

Fotó: Gordon Eszter

Az oktatási tárca vezetője ezt követően a könyvtárban tartott Változó igények - megújuló könyvtár, Fejlesztési modellek itthon és külföldön című jubileumi konferencián a témáról hangsúlyozta: a változás során Magyarországnak fel kell ismernie, hogy a tudományok, a kultúra, a kutatás-fejlesztés teljes spektrumában ugyanazt a színvonalat nem lehet hozni. Képesnek kell lenni arra, hogy néhány területen energiát, pénzt, tehetséget befektetve élre kerüljön az ország. Az oktatásban, a kultúrában és kutatás-fejlesztésben elsősorban természettudományos területen, illetve a hungarikumokba kell erőt és pénzt koncentrálni. A változás konfliktusokkal jár majd, de az átalakulás nélkülözhetetlen - mondta.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok