2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ízelítő a Reneszánsz Év 2008 őszi programjaiból

2008. augusztus 18.
Neoreneszánsz építészet Budapesten, 1860-1918
2008. szeptember 20. - 2008. október 18. Művészetek Palotája
A Magyar Tudományos Akadémia palotája, az Andrássy út épületei, az Operaház. Jól ismert neoreneszánsz építészeti alkotások. Jól ismertek, vagy mégsem eléggé? A "Reneszánsz Év - 2008" keretében létrejövő kiállítás lehetőséget nyújt ismereteink elmélyítésére, és számos új információval gazdagíthatja a látogatókat a "boldog békeidők" nagyszabású városépítési programjaival, számos új épülettípussal és a kor modern építészeti technikáival kapcsolatban. Sosem látott tervek, fényképek és makettek.

A neoreneszánsz építészet Budapesten
2008. szeptember 15. - 2008. december 31. Budapest Főváros Levéltára
Budapest belső negyedeinek építészeti összképét izgalmas, múltidéző pompával határozzák meg a reneszánsz formakincsét felhasználó épületek. A kiállítás a lakóházak eredeti terveiből, a főváros középületeinek dokumentumaiból, valamint a nagyszerű építész, Ybl Miklós tervhagyatékából válogat. Korabeli fényképek, tervrajzok, épületmodellek teszik még színesebbé az idelátogatók számra az építészeti áttekintést.

Örök reneszánsz - A megújulás technikája
2008. szeptember 18. - 2009. január 21. Közlekedési Múzeum
A technikatörténeti múzeumok közös reneszánsz kiállításán a látogatók rácsodálkozhatnak a reneszánsz kor technikai vívmányaira, bepillantást nyerhetnek a gondolatmenetbe, amelynek során elődeink azokat felfedezték. De nyomonkövethetik azokat az újításokat is, melyek ezen folyamatok végén jöttek létre és melyek hatással voltak és vannak a jelenkor műszaki tudományaira. A reneszánsz üzenete még ma is mozgalmas.

Reneszánsz látványtár - Építészet Magyarországon 1476 - 1580
2008. október 17. - 2009. január 18. Magyar Nemzeti Múzeum
Semmiképpen sem nevezhető hagyományosnak a reneszánsz építészet emlékeit a legmodernebb technikával bemutató kiállítás. A sajátos nézőpontból közvetített időutazás alapját eredeti tárgyi anyag képezi: töredékek, művészeti alkotások és korabeli fegyverek. Új alakjukban nagyméretű makettek formájában, interaktív animációs filmrészletekben, a virtuális modellezést segítségül hívva kápráztatják el a mai közönséget. Különlegesség még, hogy a nagyszabású kiállítás rekonstrukciós és számítógépes munkáiban a legkiválóbb hazai szakértők mellett a Budapesti Műszaki Egyetem mintegy 200 hallgatója is részt vett.

Reneszánsz utak - virtuális találkozások
2008. november 7. - 2009. február 28. Petőfi Irodalmi Múzeum
Sodalitas Litteraria Danubiana. Zenélő név, mely a reneszánsz budai udvar egyetlen tudós társaságát jelöli. Tagjai hivatalnokok, csillagászok, térképészek, orvosok, művészek, filológusok, költők voltak. A virtuális találkozókon velük, az ő tudományukkal ismerkedhet meg a látogató ezáltal kapcsolatot teremtve a reneszánsz és a modern kor között.

Legendás lények, varázslatos virágok - a közkedvelt reneszánsz
2008. november 14. - 2009. szeptember 27. Néprajzi Múzeum
Sárkányok, egyszarvúk, ugró szarvasok, kackiás, színpompás virágminták - olasz hatás, vagy inkább francia. Ön milyennek látja a reneszánsz díszítést? A kiállítás számos alternatívát kínál ennek eldöntésére, illetve annak megítélésére, hogy ezek a motívumok hol és hogyan a legszebbek. De az is nyomonkövethető mindeközben, hogy a minták honnan kerültek a köznapi kultúrába és ott hogyan éltek tovább. A döntéshez a segítséget festett bútorok, mennyezet kazetták, mázas kerámiák, ónedények, szőttesek és hímzések adják.

444 év
2008. november Kiscelli Múzeum
Az izgalmas kortárs képzőművészeti kiállítás és a kapcsolódó művészeti események annak apropóján jöttek létre, hogy 444 évvel ezelőtt, ugyanazon évben, 1564-ben halt meg Michelangelo és született meg Shakespeare, a reneszánsz két emblematikus alakja. A két művészóriás munkásságának jelentősége ad alkalmat arra, hogy 4 kortárs képzőművész - Eleőd Ákos, Gaál józsef, Gellér B. István és Szurcsik József - , valamint az általuk meghívott 44 vendégművész újraértelmezze a hagyományt, elgondolkozzon a művészetről. Sajátos alkotások, eltérő alkotói területek, rendhagyó élmény

Kulturális Örökség Napjai
2008. szeptember 20. - 2008. szeptember 21. Épületlátogató hétvége
Az Európa Tanács védnökségével már Európa negyvennyolc országában rendezik meg egyre nagyobb sikerrel az épített örökség ünnepét. Hazánkban is évről-évre nő a látogatók száma, tízezrek járják be saját településüket, utaznak távolabbi vidékekre, vagy érkeznek a fővárosba, hogy szeptember harmadik hétvégéjén, a csak ezen a napon, ingyenesen látogatható épületeket megtekintsék. 2007-ben 700 épület és 200 vezetett sétaútvonal közül választhattak az érdeklődők. Idén az országos programfüzet mellett a www.oroksegnapok.hu honlap folyamatos frissítéssel ad tájékoztatást a látnivalókról.

A fogyasztói kultúra újjászületése
2008. szeptember 19. Miskolc
A fogyasztói kultúra változik, ám vannak fenntartható, a múltban gyökerező, fogyasztási lehetőségek. A miskolci Hősök terén megrendezésre kerülő különleges program - kapcsolódva a Mobilitási héthez és a Miskolci Mont Martre művészeti fesztiválhoz - ezt a folyamatot állítja középpontjába. Ennek keretein belül bemutatkoznak a környékbeli biogazdák és régi mesterek munkáját is megfigyelhetik a látogatók, de lesz reneszánsz ruhás Critical Mass is, ahol a kerékpáros résztvevők korhű ruhában teszik meg az adott távot. A térség közismert füves mestere, Gyuri bácsi is a rendezvény vendége lesz.

A fogyasztói kultúra újjászületése
2008. szeptember 20. Vác
Képzeljék el egy középkori, reneszánsz város utcáját, ahol egy-egy szakaszon tömörültek a bognárok, kötélverők, szabók... Képzeljék el és nézzék meg Vácott, ahol egy-egy utcát alakítanak ki a hasonló termékeket előállítóknak és az ahhoz kapcsolódó programoknak. A biotermelők utcájában bemutató, kóstoló, vásár és tanácsadás lesz, de megcsodálhatják a helyi termelők portékáját, illetve a "Szereld magad!" program keretén belül pedig ki-ki maga megszerelheti elromlott kerékpárját. A gyermekeknek külön játszó utcát rendeznek be, családi foglalkozásokkal és múltidéző vetélkedőkkel.

Janus Pannonius mandulafái 2008
2008. október 19. Pécs
Janus Pannonius reneszánsz költészetében a télben nyíló mandulafa a művészet szeretetének és a műveltség etikájának megjelenítője volt. A mandulafa, mely él és növekszik, de nem biztos, hogy megmarad a télben, abban a korban és környezetben, amely nem kedvez a kultúra kibontakozásának.
2008 októberében egy közös művészeti-ökológiai akció keretében arra invitáljuk az érdeklődőket, hogy állítsanak ők maguk is emléket egy-egy mandulafa elültetésével a művészetbe és kultúrába vetett hitüknek. Az első 30 fát október 18-án, Janus Pannonius földi maradványainak a pécsi Dómban történő ravatalozását követően a püspökség kertjében közjogi méltóságok részvételével ültetik el. Október végéig összesen 470 mandulafa kerül majd remélhetőleg gazdag táptalajba Pécs város magán- és közterületein.
A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának intézményeiben ezzel párhuzamosan a témát feldolgozó kiállítások nyílnak majd. Itt megtekinthető lesz Janus Pannonius számítógépes, háromdimenziós arcmása is, melyet koponyája alapján rekonstruáltak.

Camera Obscura rendezénysorozat

Programok:
  • 2008. szeptember 1-től Fotográfiai szakmai rendezvénysorozat az újjászületés jegyében
  • 2008. szeptember 10. Capa emléknap
  • 2008. szeptember 16. - 2008. november 9. Camera Obscura - kültéri installáció
    Helyszín: Millenáris - Jövő Háza Park
  • 2008. szeptember 20. - 2008. szeptember 21. Manó Manó Hétvége
  • 2008. október 1. - 2008. december 31. Rendszeres családi hétvégék
  • 2008. október 20. - 2009. január 4. Camera Obscura kiállítás
  • 2008. november 10. - 2009. január 4. Képmutogatók kiállítás
Reneszánsz me! KoncertsorozatReneszánsz ritmusok

A zene korokon és kultúrákon átívelő szerepét nem kell bizonyítani. Mindig megújulni képes műfajokat rejt, melyek folytonosan újraértelmezik a hagyományost, miközben nem elvesznek abból, hanem inkább hozzátesznek. A Reneszánsz Iroda és a Magyar Zenei Exportiroda közös koncertsorozatának célja nem kevesebb, mint a hazai és nemzetközi aktuális, innovatív élőzenei kultúra bemutatása.

La Shica (ESP) - 2008. szeptember 19. péntek, Millenáris Fogadó, Budapest
Andalúz flamencó a klasszikus flamenco megújítóitól.

RegiON Live Showcase Fesztivál - 2008. szeptember 26-27. Budapest - Bécs (A)
A RegiON egy közép-kelet-európai zenei konferencia, amelyhez kapcsolódó zenei programok idén két város, Budapest és Bécs klubjaiban kapnak helyet. Magyar, osztrák, szlovén, cseh, szlovák, román, lengyel és szerb zenei stíluskavalkád a világzenétől az elektronikus zenéig.

Hangfoglalás Zenei Kiállítás és Szemle - 2008. október 3-5. Budapest - Debrecen - Marosvásárhely (RO)
A RegiON fesztivál testvérrendezvénye. A hangszerkészítőket, -terjesztőket, hangosító és színháztechnikai cégeket, fénytechnikát felvonultató kiállítás zenei programja nagyon színes. Néhány fellépő: Boogie and the Cry Baby, Barabás Lőrinc Eklektric, Suhancos, Cimbaliband, FolkFree, Vodku, Riddim Colony, Maszkura és a Tücsökraj, Singas Project, The Trousers

Renaissance Me! Fesztivál
Moveknowledgement (SLO), Love Grocer (UK) - 2008. november 7. Gödör Klub, Budapest
Bekategorizálhatatlan szlovén zenekar, akik vegyítik a dub, hip-hop, jazz, funk és a rock elemeit is.

Love Grocer (UK) - 2008. november 8. Rómer Ház, Győr
Dance-dub zenekar, a Zion Train fúvósszekciójának egyedülálló projektje.

La Troba Kung-Fú (ESP) - 2008. november - december, Millenáris Park
Muzsikájuk a katalán népzene és a samba kirobbanóan energikus keveréke.

Jazz'n'Bass - 2008. december 30. Merlin Klub, Budapest
Fellépők: SadAnt, marka, Vida L, Vida G, morcX
A jazz és elektronikus műfajok keresztezésének szentelt parti-sorozat előszilveszteri estéjén az élő elektronika egyik hazai üdvöskéje, a SadAnt mutatja be új lemezét.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok