2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar kultúra napja - rendezvények országszerte

2008. január 18.
A magyar kultúra napja alkalmából az ország számos településén rendeznek a napokban ünnepséget. A programok között koszorúzás, szoboravatás, ökumenikus istentisztelet, szavalóverseny, irodalmi est is szerepel, kitüntetéseket adnak át, s megemlékeznek a tavaly elhunyt Szabó Magda íróról.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a jeles nap alkalmából pénteken adja át a Kultúra Magyar Városa címet, amelyet az idén Gyula, Miskolc és Tokaj nyert el.

Kölcsey Ferenc halálának 170., a Himnusz születésének 185. évfordulója alkalmából szombaton szobrot avatnak Nyíregyházán, vasárnap pedig Szatmárcsekén tartanak megemlékezést. A térség egykori országgyűlési követének, a Himnusz írójának tiszteletére a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés emel szobrot. Az egész alakos alkotás szívére tett kézzel mintázza meg a költő-politikust. Bíró Lajos szobrász műve a megyeháza előtti Hősök terén áll majd.

A hagyományoknak megfelelően az idén is a szatmárcsekei református templomban rendezik meg a Kölcsey-ünnepséget. A vasárnapi ökumenikus istentiszteleten Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Bosák Nándor katolikus püspök hirdet igét. Azt követően adják át a Kölcsey Társaság díját, majd a szatmárcsekei temetőben megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc síremlékét.

Kerepes önkormányzatának szervezésében vasárnap emléktáblát helyeznek el Szabó Magda író tiszteletére, koszorúzást tartanak az alkotó házánál, Szilasligeten, majd átadják a Kerepes Kultúrájáért Díjat. Az ünnepségen emlékműsort adnak elő Szabó Magda tiszteletére, majd a Magyar Balett Színház lép fel.

A magyar kultúra napja alkalmából, ugyancsak vasárnap rendezvénysorozat kezdődik Érden, a Szepes Gyula Művelődési Központban, valamint a fesztiválsátorban. A Fonyódi Múzeumban Kárpátok a Himnuszról címmel nyílik kiállítás, amelyet február 12-ig láthat a közönség.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter január 21-én, hétfőn adja át a Magyar Kultúra Követe elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia fővárosi székházában. A szaktárca vezetője nyitja meg aznap este a Reneszánsz Évet a Néprajzi Múzeumban.

A Magyar Írószövetség választmánya - szintén hétfőn - nyilvános ünnepi ülést tart Érden, a Szepes Gyula Művelődési Központban. Szerencsen aznap kistérségi szavalóversenyt rendeznek felső tagozatos és középiskolás tanulók számára a Rákóczi-várban.

Pécsett a Szivárvány Gyermekházban tartanak ünnepséget a magyar kultúra napja tiszteletére Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke részvételével hétfőn, és felavatják a Bécsy Tamás József Attila-díjas irodalomtörténészről elnevezett új színháztermet.

Berettyóújfaluban szintén hétfőn kezdődik a magyar kultúra ünnepének rendezvénysorozata, amelynek részeként előadások hangzanak el A reneszánsz Biharban címmel, Kocsis Csaba fotóiból nyílik kiállítás, és átadják a kulturális élet gazdagításáért járó helyi elismerést, az Erdélyi Gábor-díjat.

A magyar kultúra napján, január 22-én Hiller István kitüntetéseket ad át Budapesten, a Néprajzi Múzeumban. Debrecenben egész napos rendezvény tartanak, amelynek keretében megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola előtt, megnyitják Bényi Árpád festőművész kiállítását, és átadják a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjait. Kaleidoszkóp címmel aznap irodalmi estet tartanak a miskolci városházán.

Kultúrkávéház címmel a kultúra és a média funkciójáról, hatásáról beszélgetnek a résztvevők kedden a budapesti Stefánia Kulturális Központban, ahol ezt követően gálaműsort rendeznek a Honvéd Férfikar, a Hegedűs Együttes, a Légierő Big Band és Molnár Csaba színész közreműködésével.

A magyar kultúra napján Sopronban ünnepi estet rendeznek, előadást tart Csoóri Sándor költő. Százhalombattán ezen a napon nyitja meg újra kapuit a Matrica Múzeum.

Nyíregyházán hangverseny lesz Teleki Miklós orgonaművész és Kincses Veronika énekes előadóművész közreműködésével, Dorogon pedig Wieszt József festőművész emlékére nyílik kiállítás, majd ünnepi hangversenyen lép fel Jandó Jenő zongoraművész és az Akadémia Vonósnégyes.

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállításait január 22-én ingyenesen lehet megtekinteni, és ezen a napon a múzeum kiadványai is árengedménnyel vásárolhatóak meg.

A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház kedden ingyenes éjszakai mozizást rendez. A tavaly bemutatott magyar filmekből több mint húsz alkotást válogattak be a hatodik alkalommal megrendezendő monstre műsorba, így például Bollók Csaba: Iszka utazása, Koltai Lajos: Este, Kocsis Ágnes: Friss levegő, Kamondi Zoltán: Dolina, Szász János: Ópium - Egy elmebeteg nő naplója, Sándor Pál: Noé bárkája, Ternovszky Béla - Nepp József: Macskafogó 2, és Tímár Péter: Casting minden című filmjét. A vetítések délután négy órakor kezdődnek és másnap reggel hatig tartanak. Az előadások ingyenesen látogathatók, de előre helyet kell foglalni a filmszínház honlapján, vagy belépőt kell váltani a pénztárakban.

A Kultúra Napjával kapcsolatos minisztériumi események:
  • Január 18., péntek, 13 óra: Schneider Márta kulturális szakállamtitkár átadja a Kultúra Magyar Városa 2008 címeket a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.
  • Január 21., hétfő, 11 óra: Hiller István oktatási és kulturális miniszter átadja a Magyar Kultúra Követe címeket az MTA Könyvtártermében.
  • Január 21., hétfő, 19 óra: Hiller István oktatási és kulturális miniszter megnyitja a Reneszánsz Évet a Magyar Néprajzi Múzeumban.
  • Január 22., kedd, 11 óra: Hiller István oktatási és kulturális miniszter átadja a Kultúra Napi állami kitüntetéseket a Magyar Néprajzi Múzeumban.
  • Január 23., szerda, 14 óra: Hiller István oktatási és kulturális miniszter részt vesz a "Mediciek felemelkedése és fénykora" című kiállítás sajtóbejárásán a Szépművészeti Múzeumban.
  • Január 24., csütörtök, 11 óra: Hiller István oktatási és kulturális miniszter megnyitja a "Mediciek felemelkedése és fénykora" című kiállítást a Szépművészeti Múzeumban.
(OKM/MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok