2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Mátyás király az iwiw-en - elindult a reneszánsz közösségi portál

2008. május 23.
Elindult a Reneszánsz iwiw közösségi portál; az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) reneszánsz kori ismeretterjesztő honlapját pénteken mutatták be Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
"Hogyan lehetne közel hozni a magyarországi reneszánsz kultúrát a 21. századi magyarokhoz, akiknek talán már nem mond sokat egy üvegvitrinbe zárt Corvina? Ezen gondolkodtunk, amikor megszületett a Reneszánsz iwiw ötlete" - mondta Várkonyi Gábor művelődéstörténész, a Reneszánsz Év 2008 szakmai kurátora a közösségi portál bemutatóján.

Mint arra rámutatott, a reneszánsz elsüllyedt világ, "Atlantisz a magyar történelemben". A paloták, templomok, könyvtárak, szökőkutak, szobrok és freskók szinte mind eltűntek. Töredékek maradtak, itt egy-két kődarab, ott néhány kódex. Ezeket a fragmentumokat akarták összerakni egy egészen új módszerrel.

A 15-16. századi Európát kapcsolatok sűrű hálója fogta össze. A hálózatban fontos helye volt Magyarországnak, ahol Itália után elsőként jelent meg a kor legmodernebb kulturális irányzata, a reneszánsz. A www.reneszansziwiw.hu ezt a kapcsolati hálózatot mutatja be a közösségi internetes portálok mintáját követve.

Az oldalon azonban nemcsak személyek (például Bakócz Tamás bíboros) "regisztráltak", hanem műalkotások (mint az esztergomi Bakócz-kápolna), és földrajzi helyek (például Róma, ahol Bakócz 1512-ben, a lateráni zsinaton megpróbálta egyházfővé választatni magát), illetve csoportok és tárgyak is.

A Reneszánsz iwiw célja a színvonalas ismeretterjesztés. A felhasználói profilokat történészek, egyetemi oktatók és doktoranduszok állították össze jórészt saját kutatásaik alapján, de a portál tartalmát bárki bővítheti és új tagot is lehet ajánlani. A javaslatokat, kiegészítéseket a korszak szakértőiből álló szerkesztőbizottság bírálja el.

Mint az a pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, az OKM 13 millió forintot fordít a honlap fejlesztésére és fenntartására, a projekt gazdája a PIM.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok