2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkezdődött a Reneszánsz Év - 2008 programsorozat

2008. január 21.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Kultúra Napja előestéjén a Néprajzi Múzeumban nyitotta meg a Reneszánsz Év - 2008 programsorozatot. A Reneszánsz Év - 2008 történelmi hátterében a tény: idén ünnepeljük Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évét.
Az évad nyitóeseményén részt vettek a magyar kulturális, művészeti és tudományos élet kiemelkedő személyiségei, politikusok és nagykövetek, a programokban együttműködő intézmények vezetői, továbbá a Reneszánsz Év - 2008 Társadalmi Védnöki Testületének tagjai, köztük Ormos Mária Széchenyi-díjas történészprofesszor, Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas író, Szekeres Pál tőröző, kardvívó, többszörös paralimpiai bajnok és Vekerdy Tamás pszichológus, író.

A hivatalos megnyitón láthatta a közönség először a Reneszánsz Év - 2008 imázsfilmjét, valamint Ladányi Andrea kortárs táncművész előadását is, csakúgy, mint a Palotai Zsolt által elkészített Reneszánsz Mix-et is. Mind a film, a zene, mind pedig az előadás látható-hallható lesz az év különböző eseményein, illetve a médiában.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István nyitóbeszédében kitért rá: a Reneszánsz Év - 2008 nemcsak egy programsorozat - bár ilyen horderejű és átfogó kulturális évadot még nem szervezett a minisztérium -, hanem számos nagy fejlesztés is elindul országszerte a reneszánsz gondolat jegyében.

Az egész éven át, országosan és a határokon túl is átívelő progamsorozat keretében 2008-ban olyan fontos beruházások is elkezdődnek, mint Vitéz János egykori dolgozószobájának, a "Studiolonak" a felújítása. A 100 millió forintos beruházás lehetővé teszi, hogy év végére csoportosan látogathatóvá váljon a magyarországi reneszánsz egyik bölcsője. A Reneszánsz Év - 2008 így tiszteleg Vitéz János esztergomi érsek előtt is, aki éppen 600 éve született. A programsorban szerepel a Vitéz János korát és a magyarországi reneszánsz hajnalát bemutató kiállítás is az Országos Széchényi Könyvtárban - a 4x a reneszánszról című kiállítássorozat keretében - "Csillag a Holló árnyékában" alcímmel március 14-től.

Fotó: Gordon Eszter

Kiemelt szerepet szánunk az egyházi közgyűjteményeknek is: 100 millió forintos pályázat keretében lehetőség nyílik az egyházak gondozásában lévő közgyűjtemények állagmegóvására és új kiállítások szervezésére.

Szintén még ebben az évben fejeződnek be a kolozsvári Mátyás szoborcsoport rekonstrukciós munkálatai; Fadrusz János alkotását román-magyar együttműködés keretében újítjuk fel.

A Reneszánsz Évben kezdeményezi az Oktatási és Kulturális Minisztérium, hogy minden közpénzből történő beruházás értékének 1%-kával a kortárs képzőművészeti alkotásokat támogassa a beruházó.

A Reneszánsz Év - 2008 programsorában eddig 66 múzeum és kiállítóhely vesz részt, de a pályázatok révén ennél sokkal több eseményre számítunk.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium keretében működő Reneszánsz Programiroda jelenleg 20 intézménnyel, 25 egyesülettel és szervezettel áll kapcsolatban; 33 budapesti, 10 vidéki és 10 határon túli szervezet, egyesület jelezte részvételi szándékát az évad eseményeiben. Rajtuk kívül 5 társtárca is bekapcsolódik az eseménysorba, így a KüM, a HM, az ÖTM, a KvVm és az FVM.
Az évad eseményeinek sorában kiemelt szerepet kap a tudomány is: a Balassi Intézet koordinálásában 40 millió forintos pályázati keretösszeg áll rendelkezésre.

A már meghirdetett programokon kívül számos, a vidék kulturális életét fellendíteni kívánó pályázatot írunk ki a "reneszánsz" jegyében. Pályázhatnak majd kortárs képzőművészek alkotásaikkal, és segítséget kaphatnak azok hazai és külföldi bemutatására is.
A könyvtárügy reneszánsza lehetőséget teremt a könyv- és levéltárak, irodalmi emlékházak, tájházak fejlesztésére, megújítására. Szintén a Reneszánsz Év - 2008 keretében kap kiemelt szerepet a vidéki közkultúra: szélesebb körben szeretnénk megmutatni az élő népi kultúrát, értékeiket pedig digitalizálni.
Szintén a reneszánszát élheti ebben az évben a kortárs könnyű és komolyzene, hiszen a már meglévő zenei hálózatot kihasználva, lehetőséget kívánunk adni fiatal, amatőr zenészek bemutatkozására a könnyűzenészektől a népzenészeken át a jazz muzsikusokig.

A Reneszánsz Év - 2008 programsorozatára 1,4 milliárd, míg a pályázatokra, fejlesztésekre 2,6 milliárd forint jut.

A Reneszánsz Év - 2008 ünnepélyes megnyitója keretében Hiller István miniszter átadta a Kultúra Támogatója és a Kultúra Pártfogója díjakat is.

A Kultúra Pártfogója és a Kultúra Támogatója díjakat a tárca nem a Reneszánsz Évben alapította, mégis kiváló alkalmat nyújt az este e díjak átadására. A Kultúra Támogatója díjat olyan szervezetnek ítéli oda a minisztérium, amely sokat tett és áldozott a kultúráért. A Kultúra Pártfogója díjra különböző társadalmi szervezetek terjeszthetnek fel a kultúrát segítő magánszemélyeket. A Kultúra Támogatója díjat idén az E.ON kapja. AZ E.ON tíz éves hazai fennállása óta nemcsak a magyar kultúra külföldi népszerűsítését támogatja - mint például 2007-ben az "Ungarischer Akzent" Németországi Magyar évadot -, de az olyan elismert hazai eseményeket és intézményeket is segíti, mint a Veszprémi Ünnepi Játékok, a Pécsi Kulturális Napok, a Győri és a Pécsi Balett illetve a Liszt Ferenc Zeneakadémia, ahol a koncertek létrejötte mellett a művészeti oktatást is támogatja. Az E.ON az elmúlt években nyújtott több mint 200 millió forintos hozzájárulásával a magyar kultúra és oktatás egyik meghatározó támogatója.

A Kultúra Támogatója díjat a Felpécért Alapítvány felterjesztettjeként Kondor László kapja. Kondor László 1999-ben alapította a Felpécért Alapítványt azzal a céllal, hogy a község lakói életminőségének javítását ezzel is segítse, különös tekintettel a kulturális élet fellendítésére, valamint az örökségvédelemre. Az Alapítvány többek között 2003-2004-ben Falumúzeumot, Tájházat hozott létre, elsősorban a kulturális tárca pályázatának segítségével, az önrészt ehhez a projekthez Kondor László egyéni vállalkozó biztosította. Nagyban hozzájárult a településen megrendezésre kerülő nemzetközi alkotótáborok létrejöttéhez, s megteremtette az alapot a Felpéci Képzőművészeti Múzeum és Galéria létrehozására. Segítőkészsége önzetlen, példaértékű.

Hiller István átadja A Kultúra Támogatója díjat Kondor Lászlónak
Hiller István átadja A Kultúra Támogatója díjat Kondor Lászlónak

Szintén a Reneszánsz Év - 2008 ünnepélyes megnyitóján mutatta be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Hunyadi Mátyás trónralépésének 550. évfordulója alkalmából kibocsátott 10 gramm súlyú, 25 milliméter átmérőjű arany emlékérmet is, amely Ifj. Szlávics László munkája, névértéke 50.000 Forint és összesen 5000 darab készül belőle.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke bemutatja a Reneszánsz Év alkalmából kibocsátott arany emlékérmet
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke bemutatja a Reneszánsz Év alkalmából kibocsátott arany emlékérmet

A megnyitó után Hiller István útjára bocsátotta a Nagy Reneszánsz Könyvet, amely országos körútra indul, s művészek, gondolkodók, a kulturális és tudományos élet szereplői írhatják bele gondolataikat a reneszánszról.

Hiller István útjára bocsátja a Nagy Reneszánsz Könyvet
Hiller István útjára bocsátja a Nagy Reneszánsz Könyvet

További információk, háttéranyagok: www.reneszanszev2008.hu
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok