2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

2008. április 4.
Megkezdődött a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál csütörtökön este Budapesten. A rendezvényen az idén 9 szekcióban 65 merész produkciót mutatnak be, a Hullámtörők-díjért nyolc alkotás száll versenybe.
A fesztivál felhőtlen szórakozást nyújt, ugyanakkor a filmek megtekintése a legtöbbször komoly szellemi munkát és koncentrált figyelmet követel - mondta a megnyitón Horváth Csaba főpolgármester-helyettes.

Hozzátette, az érdeklődők az alkotások révén olyan helyzetekkel, történetekkel, emberi sorsokkal szembesülhetnek, amelyek ráirányítják a figyelmet arra, mennyire önveszélyes világban élünk.

Titanic
 
Az 1993-ban indított kezdeményezés mára "lélegzetelállító fejlődésen" ment keresztül, "valóságos intézménnyé vált" - vélekedett, rámutatva arra, hogy a nézők száma az elmúlt 15 évben egyre nőtt.

Horváth Csaba úgy fogalmazott: "különleges, egyúttal az esztétikai élvezetet kiteljesítő erőteljes élmény az eredeti nyelven végignézni egy távoli földrész alkotását". Kiemelte, hogy a hasonló nemzetközi kitekintések nagy hatással voltak és lesznek a magyar film formanyelvének megújítására.

Mundruczó Kornél filmrendező, a Titanic nemzetközi zsűrijének tagja szerint a seregszemle hiánypótló, értékőrző, példaadó, ezért fontos. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nagykorúvá érett fesztivál egyre mélyebb tartalmakat tud a felszínre hozni.

Az április 13-ig tartó Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon kilenc szekcióban (A francia zátonyok, Amerika felfedezése, A bűn mélysége, A világkörüli út, A tajtékos napok, Mexikói mozaik, Japán-tenger, A filmdokk, A zene mindenkié) 65 merész témaválasztású, független produkciót mutatnak be.

A 10 ezer euró értékű Hullámtörők-díjért nyolc alkotás száll versenybe: egy-egy amerikai, dán, francia, izlandi, japán, mexikói orosz, illetve svéd produkció. A közönség több film készítőivel személyesen is találkozhat a fesztiválon.

A Titanic fővédnöke Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Demszky Gábor főpolgármester.

A rendezvénynek az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Vörösmarty mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum ad otthont.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok