2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Neoreneszánsz építészet Budapesten - tárlat a MÜPA-ban

2008. szeptember 21.
A Reneszánsz Év őszi évadnyitó eseményeként Neoreneszánsz építészet Budapesten címmel nyílt kiállítás szombaton a Művészetek Palotájában. A tárlatot Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg.
A reneszánsz évben országszerte 300 helyszínen 3 millióan voltak kíváncsiak 700 eseményre - hangsúlyozta megnyitó beszédében Csák Ferenc, aki reményét fejezte ki, hogy az őszi rendezvénysorozat legalább olyan sikeres lesz, mint amilyenek az eddigiek voltak. Az őszi időszak programjai azt mutatják be, miként hatott a későbbi korokra és a jelenkor művészetére a reneszánsz.

A kultúra képes egységet teremteni, benne a nemzet kifejezheti a tradíciókhoz való hűségét és a világra való nyitottságát is - közölte az államtitkár.

A kiállítás kurátora, Előd Ákos elmondta: a tárlatot két pillér tartja, a látvány és a tartalom. Olyan épületekről állítanak ki fotográfiákat, amelyeket mindenki ismer, csak nem tudja, hogy ezek az 1860-90-es években keletkeztek. Ezekre az építményekre ma is büszkék vagyunk, hiszen értékeket őriznek, s a főváros legszebb épületei között tartjuk számon őket - hangsúlyozta.

A tárlaton az érdeklődők 20 épületről tekinthetnek meg fotókat, így egyebek mellett a Fővámház, a Régi Képviselőház, az Egyetemi Ásványtani Intézet, a Régi Zeneakadémia, a Régi Műegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Állami Operaház gyönyörködteti a látogatókat. A képeket különböző szögből is bemutatják a rendezők, számítógép segítségével.

A kiállítás másik része a földszinti teremben folytatódik, ahol a falra függesztett fotográfiák alatt arról is olvashatnak az érdeklődők, hol található pontosan az épület, mikor épült, ki építette, s rövid történetüket is elolvashatja a publikum.

A Neoreneszánsz építészet Budapesten című tárlat építészei között egyebek mellett Steindl Imre, Ybl Miklós, Láng Adolf, Weber Antal és Bukovits György nevét találjuk azok között, akik az 1860 és 1890 közötti években gyönyörű épületekkel ajándékozták meg a Budapesten élőket.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok