2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Reneszánsz Év - kortárs kultúra, kreativitás a középpontban

2008. szeptember 11.
A Reneszánsz Év elkövetkezendő programjai a kortárs kultúrára, a kreativitásra, a teremtésre helyezik a hangsúlyt - mondta Rubovszky Rita, a Hungarofest Kht. igazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Rubovszky Rita szerint a Reneszánsz Évben elindult valami, sok ember, civil szervezet, múzeum csatlakozott a tematikus évadhoz. Mint kiemelte, a Reneszánsz Év keretében 300 helyszínen 700 programban 3 millió ember vett részt. A Reneszánsz túrák elnevezésű pályázatnak köszönhetően több mint 50 ezer diák kelhet útra, hogy felkeresse Magyarország reneszánsz emlékhelyeit. Az internetes kalandjáték révén, amelyen 13 ezren vettek részt, sikerült összegyúrni a virtuális teret, a gyökereket és a mai tudományos kutatásokat - mutatott rá.

Megemlítette, hogy a Közkincs programban 320 millió forint, míg a Tengertánc programban 210 millió forint várt és talált gazdára.

Rubovszky Rita kitért az őszi programokra is. Tájékoztatása szerint szeptember 20-án a budapesti Művészetek Palotája előtt családi hétvégét rendeznek, míg az épület különleges hangulatú építészeti terében 21. századi technikával rendezett, reprezentatív látványvilágú fotókiállítás ad válogatást a neoreneszánsz legismertebb középületeiből. A Művészetek Palotájában rendezett tárlat megnyitója egyben a Reneszánsz Év - 2008 őszi programsorozatának nyitánya.

Szeptember 16. és november 9. között a Millenáris park szabadtéri kiállítási területén, a Magyar Fotográfusok Háza Camera Obscura kiállítását megelőzően kedvcsinálóként a pályázat meghívott alkotóinak műveiből készült fotóválogatás látható - folytatta.

Szólt arról is, hogy október 11-én, a lelki egészség világnapján a Petőfi Irodalmi Múzeumban a test, a lélek és a kultúra harmóniáját helyezik fókuszba. A Reneszánsz Év keretében a Magyar Pszichiátriai Társaság konferenciájához kapcsolódóan kortárs művészeti projektek - koncertek, színházi előadások és kiállítások - várják a látogatókat.

Rubovszky Rita felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a félévben adják ki a cigány bibliát is lovári nyelven.

A kiosztott sajtóanyag szerint szeptember 15. és december 31. között Budapest Főváros Levéltára eredeti tervrajzok, rekonstrukciós makettek segítségével mutatja be a XIX. század második felének neoreneszánsz építészetét a fővárosban, míg szeptember 20. és október 18. között a Művészetek Palotája fotókiállításon ismerteti meg a korszak legismertebb középületeit.

Szeptember 20-21-én a Mai Manó Házban megrendezendő hétvégén első nap zenei koncertekkel, performanszokkal, míg a második nap a múlt század hangulatának megfelelően századfordulós díszben várják a látogatókat.

A Magyar Nemzeti Múzeum szeptember 26-tól látogatható Reneszánsz Látványtár kiállítása kortárs-korszerű módon reflektál a reneszánsz művészet, az építészet előremutató vívmányaira, kiemelkedő emlékeire. A tárlat betekintést nyújt a reneszánsz építészet világába eredeti tárgyak és a legkorszerűbb prezentációs technikák segítségével.

A Budapesti Történeti Múzeum Fővárosi Képtára november 13. és 2009 januárja között 444év címmel installációs kiállítást rendez Michelangelo és Shakespeare tiszteletére. A tárlat és a kapcsolódó művészeti események középpontjában Michelangelo halálának (1564. február) és Shakespeare születésének (1564. április) történelmi egybeesése, illetve az erről való megemlékezés áll.

A Reneszánsz Év keretében ravatalozzák fel Janus Pannonius földi maradványait október 19-én a pécsi dómban.

A Petőfi Irodalmi Múzeum novemberben nyíló Reneszánsz utak, virtuális találkozások elnevezésű kiállítása középpontjában a reneszánsz budai udvar egyetlen tudós társasága, a Sodalitas Litteraria Danubiana áll. A tárlat Mátyás királynak és az őt követő korszaknak egy-egy emblematikus, közép-európai országból származó tárgyát mutatja be olyan installációval körülvéve, amely az érdeklődő számára lehetővé teszi, hogy interaktív módon kapcsolatot teremthessen a reneszánsz és a mai modern kor között.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok