2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Reneszánsz lázban az iskolák: ezren eredtek a reneszánsz nyomába

2008. június 6.
A Reneszánsz Év - 2008 keretében megrendezett Mátyás király öröksége a gótikától a barokkig című kiállításához kapcsolódva a Magyar Nemzeti Galéria "A reneszánsz nyomában" címmel országos gyermek és ifjúsági képzőművészeti pályázatot hirdetett általános és középiskolások számára.
A kiírók szándéka az volt, hogy mai technikákkal és eszközökkel elevenítsék fel a reneszánsz korát. Pályázni lehetett Mátyás király meseillusztrációval, miniatúra, iniciálé és szegélydísz-festéssel, textil- és ruhatervekkel, ékszerekkel és gyöngyhímzésekkel. Lehetőség volt vár makett készítésre is. Mintegy 60 pályázó nyert díjat, a különböző műfajú, 150 kiválasztott alkotásból pedig kamara kiállítás is nyílik a Galériában.

A Reneszánsz Programiroda különdíját - egy Mátyás Graduálét - a legkreatívabb alkotó, Lukács Alda, 17 éves agárdi pályázó nyerte, aki egy reneszánsz ruhát és fejdíszt készített különös műgonddal. Mint Gárdos Bernadett, a Reneszánsz Programiroda vezetője elmondta: azért erre az alkotásra esett a választás, mert kifejezi az évad üzenetét: egyszerre jelenik meg benne a történelem és a jelen, hagyományaink újragondolása, amely az Oktatási és Kulturális Minisztérium célja a Reneszánsz Év - 2008 programjaival és pályázataival.

"A Reneszánsz Év - 2008 elérte a célját, ha a gyerekek fantáziáját ennyire megmozgatja Mátyás király alakja és a korszak, amiben élt. Európa hírű királyunk a magyar történelem egyik legismertebb figurája, legendája minden korosztálynak mond valamit. A Reneszánsz Programirodához befutó információk szerint minden napra jut két-három reneszánsz ünnepség az óvodáscsoportoktól iskolákon át a nyugdíjasházakig az ország minden szegletében. - mondta az irodavezető.

A Mátyás király öröksége a gótikából a barokkig című kiállítás, amely márciusban nyílt, eddig 20.000 látogatóval büszkélkedhet és július 27-éig még nyitva tart.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok