2023. június 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István megnyitotta New Yorkban a Zsolnay-kiállítást

2009. január 24.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg péntek este a New York-i Forbes Galleryben a Zsolnay-kiállítást és a Nancy Goodman Brinker gyűjteményéből válogatott magyar képzőművészeti tárlatot. Az esemény a New York-i Magyar Kulturális Évadhoz ("Extremely Hungary" - "Csordultig magyar") kötődik, amely hivatalosan ma veszi kezdetét a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével a Carnegie Hallban.
Mr. Forbes galériatulajdonos és Hiller István miniszter (Fotó: Shan Jayakumar / Extremely Hungary)
Mr. Forbes galériatulajdonos és Hiller István miniszter (Fotó: Shan Jayakumar / Extremely Hungary)

Hiller István a Forbes Galleryben rendezett ünnepségen úgy fogalmazott: "Vannak titkok és mítoszok, amelyeket mind érzünk, de nagyon ritkán tudunk kifejezni. Titkok és vágyak, amelyekről nem tudni, bekövetkeznek-e. Tehetséges és szorgalmas emberek összefogásának köszönhetően azonban ezek a titkok és vágyak valósággá válhatnak." A miniszter szerint a kiállítás-megnyitó estéje ilyen alkalom: régóra dédelgetett vágyak váltak valóra. Mint mondta, a Forbes Galleryben kedvességgel és barátsággal fogadták a magyar kultúrát: "Ez nagyon fontos, hiszen a magyar kultúrának sok barátra van szüksége."

Gyugyi László magángyűjtő (Fotó: Shan Jayakumar / Extremely Hungary)
Gyugyi László magángyűjtő

A Zsolnay-kiállítás mintegy 170 különleges tárgyat mutat be a New Yorkban élő Dr. Gyugyi László 600 darabos magángyűjteményéből. A Zsolnay-műhely korai korszakára, az Art Nouveau-ra fókuszáló tárlatot maga Gyugyi László készítette elő a Forbes Gallery munkatársaival, valamint Semjén Anitával, a kiállítás amerikai kurátorával.

Fotó: Shan Jayakumar / Extremely Hungary

A Forbes Gallery festészeti termében Nancy Goodman Brinker kiemelkedő színvonalú, 19. század végi, 20. század eleji magyar képzőművészeti gyűjteményét láthatják az érdeklődők. (Nancy G. Brinker, aki 2001 és 2003 között az Amerikai Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövete volt, A Magyar Kultúra Pártfogója címet vehette át Hiller Istvántól.)

A New York-i Magyar Kulturális Évad hivatalosan ma veszi kezdetét a Carnegie Hallban a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyével. Ez egyben nyitánya a "Celebrating Hungary" - "Magyar ünnep" kéthetes koncertsorozatnak, amelynek során magyar zeneszerzők és előadóművészek mutatkoznak be, többek között Eötvös Péter és Kurtág György zeneszerző.

A New York-i Magyar Kulturális Központ által szervezett fesztivál programjainak két város legkiemelkedőbb helyszínei adnak majd otthont, egyebek mellett a Carnegie Hall, a Lincoln Center, a Jewish Museum, a 92nd Street Y New Yorkban, illetve a National Gallery, a Kennedy Center és a Library of Congress Washingtonban.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok