2023. június 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Kultúra Magyar Városa 2009

2009. február 5.
Szombathely és Balatonfüred nyerte el a Kultúra Magyar Városa 2009 címet. Az elismerést olyan városok önkormányzatai kaphatják meg, melyek a kulturális, művészeti életüket kiemelkedően fejlesztik, támogatják, kulturális értékeiket példaértékűen mutatják be. A városok képviselői a kitüntető címet csütörtökön vették át Schneider Márta kulturális szakállamtitkártól és Kovács Miklóstól, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkárától Budapesten.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium - együttműködésben az Önkormányzati Minisztériummal, a Külügyminisztériummal, a Magyar Turizmus Zrt-vel, a Megyei Jogú Városok szövetségével, valamint a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségével erre az évre is meghirdette A kultúra magyar városa elnevezésű pályázatot.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A díj olyan városi helyi önkormányzat elismerése, amely kiemelkedően támogatja és fejleszti kulturális életét, s értékeit példásan mutatja be. A címre évente lehet pályázni, lakosságszám szerint három kategóriában: megyei jogú városok, 10 000 lakosúnál nagyobb, illetve 10 000 lakosúnál kisebb városok nevében.

A bírálóbizottság elsősorban a városok eddig elért kulturális szintjét értékeli. Fontos szempontot jelentenek a kulturális aktivitás, a városfejlesztési tervek kulturális elemei, a kulturális beruházások, a kortárs művészet és kreatív ipar szerepe és teljesítményei, a város külső-belső kapcsolatai, a kulturális turisztikai helyzetkép (pl. fesztiválok, kulturális turisztikai programok), a turisztikai infrastruktúra állapota, a fenntartható fejlesztések és az esélyegyenlőség.

2005-ben Kecskemét, Keszthely és Vasvár, 2006-ban Székesfehérvár és Sárospatak, 2008-ban pedig Miskolc, Gyula és Tokaj nyerte el a címet.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a bíráló bizottság javaslata alapján a tavaly meghirdetett pályázat első kategóriájában Szombathelynek, a második kategóriában Balatonfürednek adományozta a címet. A harmadik kategóriában a bizottság idén nem javasolta díj kiosztását.

Szombathely elsősorban gazdag és sokszínű rendezvénykínálatával, az új színház létrehozásával és az évszázadokon átívelő épített örökség megőrzése, bemutatása, hasznosítása érdekében kifejtett tevékenységével, illetve e munka folytatásának terveivel vált méltóvá a cím viselésére. Az elmúlt időszakban évente újabb és újabb kulturális eseményekre várták az érdeklődőket a városban. A művészeti és közművelődési intézmények mellett a civil szervezetek, egyesületek is számos programot kínálnak tagjaiknak és a nagyközönségnek. Szombathely jelenkori arculatának kialakításában kiemelt szerepet kap a kultúra: a szellemi örökség megőrzése és továbbadása, a hagyományok felelevenítése, az épített örökség adottságainak a kultúra szolgálatába állítása.

Fotó: Gordon Eszter

A második csoport győztese Balatonfüred lett, ahol az elmúlt néhány esztendőben rendkívül erőteljes és eredményes fejlesztő munkával a Balaton-parton új városközpontot alakítottak ki, amelynek további fejlesztésére reális és konkrét programmal készülnek. Füred tudatosan épít reformkori örökségére, arra a korszakra, amelyben a magyar nemzeti kultúra térképére rákerült (gyógy- és fürdőkultúra, társadalmi élet, irodalmi hagyományok). Épített örökségének fennmaradt elemeit ennek megfelelően hasznosítja. A város sikeresen épít a civil kezdeményezésekre, országos és helyi vállalkozások támogatására és nemzetközi kapcsolataira.

Fotó: Gordon Eszter

Az OKM az önkormányzatok részére 1-1 millió forint jutalmat ad.
A nyertes városoknak az ÖM promóciós lehetőséget ajánlott föl - a Magyar Turizmus Zrt-n keresztül.
A címet elnyert városoknak megjelenési lehetőséget biztosítunk a www.kulturamagyarvarosa.hu honlapon.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok