2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István nem kért türelmi időt

2006. június 6.
Az oktatási és tudományos bizottság kedden hallgatta meg a miniszterjelöltet - a többség támogatta a Hiller István kinevezését.
Hiller István oktatási és kulturális miniszterjelölt meghallgatása az Országgyűlés oktatási bizottsága előtt.
Hiller István oktatási és kulturális miniszterjelölt meghallgatása az Országgyűlés oktatási bizottsága előtt.

(MTI) - Az oktatási és tudományos bizottság 13 igen és 10 nem szavazattal támogatta Hiller István szakminiszteri jelöltségét keddi budapesti ülésén.
A miniszterjelölt meghallgatásán kijelentette: semmilyen türelmi időt nem kér. Hangsúlyozta: a szakszervezetekkel és szakmai szervezetekkel egyaránt párbeszédre törekszik majd, ugyanakkor számít arra, hogy lesznek jelentős viták az elkövetkező időkben.
Az új struktúráról elmondta: az oktatási és kulturális tárca egyesülésével létrejövő új minisztériumban egy államtitkár és öt szakállamtitkár segíti munkáját. Szakállamtitkár felügyeli a köz- és felsőoktatást, a kultúrát, a nemzetközi kapcsolatokat, a gazdasági ügyeket, valamint a létesítményfenntartást. Az egyházi ügyek a miniszter irányítása alá tartozó miniszteri titkárságon intéződőnek majd.
A két tárcánál jelenleg 845-en dolgoznak, az új minisztérium 606 alkalmazottal kezdi meg működését, az 58 gépkocsi 32-re csökken. Az államtitkárok, állami vezetők száma majdnem felére csökken - mondta a miniszterjelölt.
Az oktatáspolitikai törekvéseket vázolva kijelentette: a kormányprogram szellemiségétől eltérni nem akar és nincs is módja rá, hiszen a feladat annak megvalósítása.
Kifejtette: az esélykülönbségek csökkentésére és az esélyegyenlőség minél szélesebb körű megvalósítását szeretné elérni. Az oktatás színvonalának emeléséhez ugyanakkor az oktatási infrastruktúra feltételeinek radikális javítására van szükség - szögezte le.
"Az iskola nem egyszerűen a tudás átadás-átvétel helye, hanem az oktatás-nevelés színtere" - hangoztatta Hiller István, kiemelve az alapkészségek megerősítésének fontosságát.
Jelezte: a béremelésre fordítható források legkevesebb, mint a felét teljesítményorientáltan kell szétosztani.
Hiller István ígéretet tett arra, hogy miniszterként a szegregáció minden formája ellen fellép majd. A szegregáció "hol tudatosan, hol bújtatottan, de jelen van az oktatásügyben, s ez ellen nem fellépni antidemokratikus" - mondta.
Pósán László (Fidesz) kétszintű érettségivel kapcsolatos kérdésére kifejtette: két év tapasztalatára szükség van, de át kell tekinteni a rendszert. Ugyanakkor a kétszintű érettségit fenn akarja tartani a jövőben is.
Mint mondta, a felsőoktatásban támogatja a bolognai folyamat továbbvitelét és befejezését, ugyanakkor határozottan bele kíván szólni a szakstruktúrába. Álságos, ha egy időben öt-nyolc tibeti filozófia szakos hallgató van - mondta.
Az államilag finanszírozott hallgatói létszám alakulását firtató ellenzéki kérdésre a miniszterjelölt azt mondta: a minőség híve. Kifejtette: át kell gondolni, hogy ilyen infrastrukturális és pénzügyi adottságok mellett, a hallgatói létszám négyszeresére emelkedését, a színvonal megőrzésének igénye mellett, az ország elbírja-e. "Kétségeim vannak" - mondta.
Az infrastrukturális fejlesztések megvalósításáról kérdező fideszes képviselőknek Hiller István úgy válaszolt: nem látja, hogy a költségvetésből lényegesen több pénz jutna e célra, mint eddig, ezért uniós forrásokat kell bevonni. Megígérte: harcolni fog azért, hogy a költségvetésből a szükséges önrész rendelkezésre álljon.
A művészeti iskolákkal kapcsolatban helyesnek tartotta, hogy június 30-ig az OKÉV ezeknél az intézményeknél hatósági ellenőrzést tart, s a minőségtől függő differenciálás valósul meg. Mint mondta, ezeknek az iskoláknak a száma 25 százalékkal nőtt egy tanév alatt, míg a tanulólétszám 13,7 százalékkal, a pedagógus létszám 17 százalékkal lett magasabb.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok