2024. április 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Kodály-emléknap az MTA Zenetudományi Intézetében

A Kodály Zoltán jubileumi év egyik záróeseményeként emléknapot tartottak pénteken Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében; a rendezvény keretében nyílt meg a Visszatekintés című kiállítás, amelyen személyes tárgyain keresztül ismerheti meg a nagy zeneszerzőt a közönség.
2007. december 14.

Elhunyt Borzsák István akadémikus

A nemzetközi hírű klasszika-filológia professzort, az Eötvös Collegium kurátorát december 9-én érte a halál. A 93 éves Borzsák Istvánt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2007. december 10.

Eltemették Kosáry Domokost

Fotó: Gordon Eszter
Pályatársai, tanítványai, tisztelői kísérték kedden utolsó útjára Kosáry Domokos Széchenyi-nagydíjas történészt, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnökét a Farkasréti temetőben; a gyászszertartáson jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.
2007. december 4.

Búcsú Kosáry Domokostól

Kosáry Domokos Széchenyi-nagydíjas történészt, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egykori elnökét kedden reggel ravatalozták fel a tudós társaság székházának aulájában, ahol tisztelői, munkatársai, barátai és tanítványai délig vehettek búcsút az életének 95. évében, november 15-én elhunyt tudóstól.
2007. december 4.

Elhunyt Kosáry Domokos

Kosáry Domokos
Életének 95. évében elhunyt Kosáry Domokos történész, az MTA egykori elnöke. Kosáry Domokost az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2007. november 15.

Átadták a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjakat

Sperlágh Beáta orvos, Bíró Tamás Sándor fizikus és Granasztói György történész nyerte el az idei Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat; a személyenként hárommillió forinttal járó elismerést kedden adták át Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában.
2007. október 30.

Az akadémikus Kodály - kiállítás Budapesten

Az akadémikus Kodály címmel kiállítás nyílt csütörtökön Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárában. A Kodály Zoltán emlékére meghirdetett jubileumi év rendezvényeihez csatlakozó, egy hónapon át megtekinthető tárlat a zeneszerző akadémikusi tevékenységét mutatja be az MTA Kézirattárának és Levéltárának dokumentumai alapján.
2007. október 19.

Fókuszban a kutatás-fejlesztés és az innováció - 85 milliárd forintos uniós támogatás

A kutatás-fejlesztésre és az innovációra összpontosítanak az Új Magyarország Fejlesztési Terv október 17-én megjelenő felsőoktatási infrastrukturális és innovációs pályázatai.
2007. október 16.

Hiller István előadása a bécsi Kelet-Európa Történeti Intézet évfordulóján

Hagyomány és jövőkép a tudománypolitikában: új távlatok és együttműködés címmel tartott előadást Hiller István hétfőn este a Bécsi Egyetemen, amelynek Kelet-Európa Története Intézete fennállásának 100. évfordulóját ünnepli.
2007. október 2.

Bolyai-díj - A magyar tudomány a nemzetközi élvonalban tud lenni

A tudományos életünk nehéz átalakulás közepette zajlik, de fontos látni és láttatni, hogy eközben jelentős eredmények születnek, a magyar tudomány a nemzetközi élvonalban is tud lenni - hangsúlyozta a Bolyai-díj átvétele után Lovász László matematikus, akadémikus, aki szerint az elismerés az egész magyar tudománynak szól.
2007. október 1.

Kutatók Éjszakája 2007

Szeptember 28-án végre újra kinyílnak a laboratóriumok ajtói, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre fordítják le tudományos kutatásaik eredményeit.
2007. szeptember 27.

Konferencia az Arkhimédész-palimpszesztről

Az egyik legfontosabb, legizgalmasabb vetélkedés a világban a tudásért, a tudás megszerzéséért folyó küzdelem - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden, Budapesten.
2007. szeptember 18.

Hiller: komoly elismerés, hogy Magyarországon rendezik az EARLI-konferenciát

A magyar pedagógustársadalomnak is komoly elismerés, hogy Magyarország ad otthont a tanítás és tanuláskutatás legjelentősebb európai szervezete 12. konferenciájának - erről Hiller István szakminiszter beszélt a tanácskozás keddi megnyitóján az MTI-nek.
2007. augusztus 28.

Hiller: lényeges a regionális munkamegosztás a kutatások és a tudomány terén

A kutatások és a tudomány területén csak a közös súlypontok kijelölésével és a regionális munkamegosztással tudnak versenybe szállni a nagyobbakkal Közép- és Délkelet-Európa kis országai - hangoztatták azon a salzburgi miniszteri tanácskozáson, amelyen nyolc ország tárcavezetői vettek részt, köztük Hiller István magyar oktatási és kulturális miniszter.
2007. augusztus 27.

30 éve tartotta meg első előadását a Planetárium

30 évvel ezelőtt, 1977. augusztus 20-án tartotta első előadását a Planetárium. A 23 méter átmérőjű, mintegy 1000 négyzetméteres épület kupolája alatt helyet foglaló közönség a valódi csillagos ég tökéletes élményében részesült, hála a planetáriumi gépnek és több mint félszáz kiegészítő effektus-vetítőnek és speciális vetítőnek.
2007. augusztus 21.

Évfordulós rendezvények a TIT Budapesti Planetáriumában

Jubileumi megemlékezést tartanak a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (TIT) Budapesti Planetáriumában augusztus 22-én, jövő szerdán abból az alkalomból, hogy harminc évvel ezelőtt fogadta első vendégeit a népligeti intézmény - közölte a Planetárium csütörtökön az MTI-vel.
2007. augusztus 16.

Bolyai-nap az Akadémián

Bolyai-nap keretében vehette át 164 friss Bolyai-ösztöndíjas a támogatás odaítéléséről szóló oklevelet szerdán Budapesten; a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett ünnepségen 86 végzett ösztöndíjas teljesítményét emléklappal és emlékplakettel ismerték el.
2007. június 27.

Nemek és részvétel a bővítés fényében - Think&Act konferencia Budapesten

A Think&Act rendezvénysorozat részeként, Nemek és részvétel a bővítés fényében címmel nemzetközi konferenciát tartanak Budapesten.
2007. május 18.

MTA-közgyűlés - folytatódik az akadémiai reform

Folytatódik az akadémiai reform - közölte Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a tudós testület közgyűlésének szünetében tartott sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.
2007. május 9.

MTA-közgyűlés - Hiller István beszéde

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt javasolta a Magyar Tudományos Akadémia 177. közgyűlésén kedden, hogy kezdődjenek tárgyalások a tudós testület és a kormányzat képviselői között a több évre szóló költségvetési támogatás meghatározásáról.
2007. május 8.

MTA-közgyűlés - főtitkári beszámoló

Magyarország nem szán elég pénzt a kutatásra és fejlesztésre - hangsúlyozta Meskó Attila, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára a tudós testület 177. közgyűlésén tartott beszámolójában, kedden Budapesten.
2007. május 8.

Kodály Zoltánra emlékeztek

Kodály Zoltán zeneszerzőre, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egykori elnökére emlékeztek születésének 125. és halálának 40. évfordulója alkalmából a tudós testület közgyűlésén hétfőn, Budapesten.
2007. május 7.

Magyar Műszaki Értelmiség Napja - háromnapos országos rendezvénysorozat

Tudományos konferenciák, díszülések, szakmai fórumok, és az ötvenéves Benkó Dixieland Band koncertje is várja az érdeklődőket a május eleji, háromnapos Magyar Műszaki Értelmiség Napja programsorozataira - számoltak be a részletekről keddi sajtótájékoztatójukon a főszervezők
2007. április 24.

A kormány elfogadta a tudománytechnológiai és innovációpolitikai stratégiát

A kormány 2007. március 28-án elfogadta a 2007-2013 időszakra vonatkozó középtávú tudomány-, technológia- és innováció-politikai stratégiát (TTI Stratégia).
2007. április 3.

Új oktatási és kutatási központtal bővül a Semmelweis Egyetem - alapkőletétel

Új oktatási és kutatási központtal bővül a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara, a várhatóan jövő ősszel elkészülő épület alapkövét szerdán helyezték el a főváros IX. kerületében.
2007. március 28.

Újjáalakult a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács

Újjáalakult a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács, amely a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) mellett működő, stratégiai kérdésekkel foglalkozó testület, és egyben a kutatás-fejlesztési és innovációs területen a gazdasági és közlekedési miniszter tanácsadó testülete
2007. március 23.

Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat a Parlamentben

Budapest, 2007. március 15. Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint a meghívottak a Szózatot éneklik a Parlament kupolatermében, amiután az államfő a nemzet ünnepén, március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulóján a miniszterelnök előterjesztésére Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit nyújtotta át. (MTI Fotó: Kovács Tamás)
A kulturális és tudományos élet képviselőinek adományozható legmagasabb rangú állami kitüntetéseket adott át a Parlamentben március 15-én a három legfőbb közjogi méltóság kormánytagok, képviselők és művészek jelenlétében.
2007. március 16.

Arató Gergely államtitkár Scheiber Sándor-díjakat adott át Fotógaléria

A díjat azok a magyar állampolgárok, illetve határon túl élő magyarok kaphatják, akik kiemelkedőt alkottak a hebraisztika, judaisztika, a zsidó vallás- és művelődéstörténet, az oktatás, valamint a zsidók és nem zsidók közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításának területén. Az elismerést évente egyszer, Prof. Dr. Scheiber Sándor főrabbi halálának évfordulóján, március 3-án adományozza a kulturális miniszter. A kitüntetéssel emlékplakett és az adományozást igazoló okirat jár.
2007. március 6.

Az arab és a spanyol ajkú világ felé nyitna a kulturális tárca

Kulturális hídfőállások létrehozásával nyitni kell az arab világ, az Öböl-országok, a Kelet, valamint a teljes spanyol ajkú világ felé - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter Az emberi természet című kormányzati fórumon kedden Budapesten.
2007. február 27.

Vizi E. Szilveszter a Brit Farmakológiai társaság tiszteletbeli tagja

A Brit Farmakológiai Társaság tiszteletbeli tagjává választotta Vizi E. Szilveszter agykutatót, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökét.
2007. február 12.

Emlékülés és szoboravatás Neumann János tiszteletére Budapesten

Fotó: Gordon Eszter
Emléküléssel és szoboravatással tisztelegtek az 50 évvel ezelőtt ezen a napon elhunyt világhírű magyar tudósra, Neumann Jánosra csütörtökön Budapesten.
2007. február 8.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok