2024. április 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Hiller István Gábor Dénes-díjat adott át Dr. Tulassay Tivadarnak

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter Gábor Dénes-díjat adott át Dr. Tulassay Tivadarnak, a Semmelweis Egyetem rektorának csütörtökön Budapesten, a Parlamentben. A tárcavezető méltatásában hangsúlyozta, hogy nem a gyermekgyógyászról, nem az akadémikusról, nem a Semmelweis Egyetem rektoráról akar beszélni, hanem a reneszánsz freskók kitűnő ismerőjéről.
2008. december 18.

Átadták a IV. Ifjúsági Bolyai Pályázat díjait

Fotó: Gordon Eszter
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Bolyai Díj Alapítvány által 2000-ben létrehozott Ifjúsági Bolyai Pályázat hozzájárul a hazai tudományos élet, valamint a világhírű magyar kutatás-fejlesztés kiszélesítéséhez. Az idei díjakat Balogh Gyula, az OKM koordinációs szakállamtitkára adta át.
2008. november 19.

Hiller István: modern magyar tudáselitre van szükség

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a magyarországi felsőoktatásban - a minőségi szemlélettel összhangban - szükség van az elitképzésre, a tudás-elit formálására is. Ezt a tárcavezető a "Kiemelt szakkollégiumok a tehetséggondozásban" című konferencián jelentette ki a budapesti Eötvös József Collegiumban.
2008. november 7.

Hiller István: A jövőbe vezető út az oktatásba, a kutatásba és a kultúrába való befektetés

Hiller István oktatási és kulturális miniszter támogat minden olyan módosítást, amely a felsőoktatási vagyongazdálkodást könnyíti, ellenben nem támogat semmilyen olyan irányt, megfogalmazást, paragrafus- vagy törvénymódosítást, amely a privatizációt jelenti. Ezt a tárca vezetője csütörtökön a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának átadási ünnepségén jelentette ki.
2008. november 6.

Ifjú feltalálókat és tudósjelölteket keresnek

"A közeljövőben várhatóan bekövetkező visszaesés ellenére ne temesse senki az innovációt, mert a recesszió utáni felfutás általában gyors, a mostani fiatalok eredményei ezt is segíthetik" - mondta Szabó Gábor akadémikus, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke abból az alkalomból, hogy a szervezet csütörtökön Budapesten ismét meghirdette ifjúsági tehetségkutató versenyét.
2008. november 6.

Magyar Tudomány Ünnepe

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a pénzügyi és gazdasági válságra a válasz az oktatás, a kultúra, a tudományosság és az innováció egységében, valamint az ebből fakadó következtetésekben áll. Ezt a tárcavezető hétfőn Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) a Magyar Tudomány Ünnepe megnyitóján jelentette ki.
2008. november 3.

Hiller: a tudomány eloszlathatja a válságot

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint az oktatás, a kultúra és a tudomány olyan területek, amelyek eloszlathatják a válságot Európában és ezen belül Közép-Európában a mostani válságot, amely még nem is látszik teljes egészében.
2008. november 3.

Átadták a Charles Simonyi kutatói ösztöndíjakat

Manherz Károly, az Oktatási- és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára beszél a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjak átadása alkalmából rendezett ünnepi tudományos ülésen az MTA-n. Mellette Pléh Csaba, a Magyary Zoltán Felsőoktatási Közalapítvány elnöke és Pálinkás József, az MTA elnöke (MTI fotó: Soós Lajos)
Öt egyetemi tanár - Rajnavölgyi Éva immunológus, Romics Imre orvosprofesszor, Levendovszky János villamosmérnök, Könczei György szociológus, valamint Kövecses Zoltán nyelvész vehette át a Charles Simonyi kutatói ösztöndíjat hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián.
2008. október 13.

Szeptember 26-án ismét Kutatók Éjszakája

A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál, melynek célja a kutatói életpálya és a tudományos eredmények népszerűsítése elsősorban a 10-18 éves diákok körében. Szeptember 26-án Európa számos országában egy időben zajlanak majd tudományos-szórakoztató rendezvények. A hazánkban idén harmadszorra megrendezett eseményen tizenöt város felsőoktatási- és kutatóintézménye vesz részt.
2008. szeptember 1.

Olimpia Budapesten - hatvannyolc ország legjobb fiatal vegyészei versenyeznek

Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen rendezik meg a 40. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiát - 2008. július 12-e és 21-e között. Hatvannyolc ország négy-négy fős csapata, kísérőikkel együtt mintegy ötszáz vendég érkezik a versenyre. A budapesti Nemzetközi Kémiai Diákolimpia fővédnökei: Sólyom László köztársasági elnök, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Oláh György Nobel-díjas kémikus. A diákolimpia elnöke: Szepes László, az ELTE professzora. A rendezvény szervezésében részt vesz a centenáriumát ünneplő Magyar Kémikusok Egyesülete is.
2008. július 8.

Hiller István kutatási terveket vár a jelenkor-történeti intézetektől

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István miniszter az ősz kezdetéig várja az 56-os Intézet, a XX. Század Intézet, a XXI. Század Intézet és a Politikatörténeti Intézet főigazgatói által elkészített kutatási és fejlesztési terveket, amelyeket a kormányzattal is megismertet.
2008. július 7.

Bolyai-nap az Akadémián

MTI Fotó: Bruzák Noémi
A Bolyai-nap keretében vehette át kedden a Magyar Tudományos Akadémián 187 friss Bolyai-ösztöndíjas az MTA által odaítélt támogatásról szóló oklevelet.
2008. június 24.

Szoros együttműködés az OKM és az MTA között a tehetséggondozásban

Fotó: Gordon Eszter
Az oktatást, a kutatást és a magyar tudományosságot érintő kérdésekről egyeztetett Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A tárca vezetője - aki első alkalommal fogadta az MTA elnökét - azt mondta: a megbeszélés hangvétele és tartalma azt bizonyítja, hogy kiváló és problémamentes az együttműködés az OKM és az MTA között.
2008. május 26.

Pálinkás József az Akadémia új elnöke

Vizi E. Szilveszter, az MTA leköszönő elnöke gratulál Pálinkás Józsefnek MTI Fotó: Bruzák Noémi
Pálinkás József fizikust, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karának dékánját, volt oktatási minisztert választották a Magyar Tudományos Akadémia új elnökének a szervezet 178. közgyűlésén. Az új főtitkár Németh Tamás, az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézetének igazgatója lett.
2008. május 6.

A magyar mint európai és világnyelv

A magyar mint európai és világnyelv lesz a témája a 18. magyar alkalmazott nyelvészeti kongresszusnak, amelyet a budapesti Balassi Intézetben tartanak csütörtöktől három napon át.
2008. április 3.

Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj iskolateremtő tudósoknak

Három iskolateremtő tudós - Kerekes Sándor, a budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese, Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem dékánja, valamint Angelusz Róbert, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) egyetemi tanára vehette át hétfőn az Akadémián a 2008-as évi Szilárd Leó Professzori ösztöndíjat - a jelenleg nyolcezer dollárral járó elismerést idén tizedik alkalommal ítéltek oda.
2008. február 11.

Jelentés a magyar tudomány helyzetéről

Egyhangúlag fogadta el szerdán az oktatási és tudományos bizottság a magyar tudomány helyzetéről szóló jelentést - a dokumentumot február 18-19-i ülésszakán tárgyalja az Országgyűlés.
2008. február 7.

"A magyar tudomány és kultúra a mi névjegyünk" - Hiller István Magyarország ifjú tehetségeit köszöntötte

Fotó: Schumy Csaba
Hiller István oktatási és kulturális miniszter elismerésben részesítette a 2007. évi Nemzetközi Filozófiai, Fizikai, Matematikai, Kémiai, Informatikai Diákolimpiákon, valamint az Európai Fiatal Tudósok Versenyén eredményesen szereplő diákokat, és felkészítő tanáraikat.
2008. február 6.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok