2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megalakult az új Magyar Akkreditációs Bizottság

2007. február 5.
A felsőoktatási akkreditáció rendszere ma túlságosan bürokratikus ezért annak átalakítására van szükség - mondta Hiller István az új Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) alakuló ülését követően újságírók előtt Budapesten hétfőn.
Fotó: Gordon Eszter

Az oktatási miniszter azt mondta, azt szeretné, hogy ésszerűbb, korszerűbb és kevésbé bürokratikus eljárás során megbízhatóbb eredmény szülessen. Reményének adott hangot, hogy az elkövetkező egy év elegendő lesz a szükséges módosítások végrehajtására, 2008-ban ugyanis külföldi "véleményezők" magát a MAB-ot veszik górcső alá.

Eddig kap haladékot tehát a testület az akkreditációs eljárás korszerűsítésére is.

A MAB alakuló ülése (Fotó: Gordon Eszter)
A MAB alakuló ülése (Fotó: Gordon Eszter)

A tárca vezetője az MTI kérdésére elmondta: egyelőre nem változnak a testület jogosítványai, ő maga együttműködést kért és ajánlott a testületnek és elnökének.

A miniszter problémát látott abban is, hogy a testület és a munkaadók véleménye között ma nem egy alkalommal eltérés van. Van olyan felsőoktatási intézmény, amelynek diplomáját "kis szeretettel" fogadja a piac világa, azaz nem értékeli túl nagyra. A minőség értékelése azonban "egy kell hogy legyen" - hangoztatta a tárca vezetője.

Hiller István hangsúlyozta: a minőség garantálásának egyik legfontosabb testülete a MAB. A grémium dönt minden magyar felsőoktatási intézmény minőségéről, s mondja ki hivatalosan a miniszterrel együtt, hogy milyen tartalmú képzések folyhatnak. Nincs olyan főiskola, egyetem, amely idővel ne találkozna a MAB-bal, s csak olyan intézmény adhat ki diplomát, amelynek színvonalát a testület elismerte.

Az ülésen az új MAB-tagok átvehették megbízólevelüket a szaktárca vezetőjétől.

Az új bizottság 29 tagból áll - mondta Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár. A testület ülésén Bazsa Györgyöt választotta meg elnöknek, aki korábban a Felsőoktatási és Tudományos Tanács élén állt.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok