2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Népszerű a mesterképzés és a külföldi továbbtanulás - Diplomás pályakövetés 2009

2009. október 7.
A felsőoktatásban tanulók többsége tisztában van a folyamatos képzés fontosságával, nem tervezi, hogy az első diploma megszerzése után abbahagyja a tanulást. A hallgatók legnagyobb része mesterképzésen szeretné folytatni - derül ki a csaknem nyolcezer hallgatót érintő Diplomás pályakövetés 2009 kutatásból, melyet az Educatio Nonprofit Kft. végzett.
A felmérés szerint sokan választják a felsőfokú továbbképzést (21,7 százalék) és a doktori képzést (17, 3 százalék) is. Valamint majdnem minden harmadik diák tervezi, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön tanul majd.
 
Vonzó a mesterképzés
 
Az első diploma megszerzése után a legtöbben (41,9 százalék) a mesterképzésre (MsC/MA) lépnének tovább. Ez az arány nem is annnyira meglepő, hiszen korábban a hallgatók döntő többsége négy-, öt- vagy hatéves képzésben vett részt. Átlag feletti a mesterképzést választók aránya a természet- és társadalomtudományi, művészetközvetítői, bölcsészettudományi, informatikai és műszaki szakok hallgatói körében. A jórészt osztatlan képzést nyújtó területeken viszont - mint a jogi és szociális, vagy az orvos- és egészségtudományi - ez az arány jóval kisebb. A doktori képzés - a felsőoktatás legmagasabb szintje - különösen a természettudományi, bölcsészettudományi, orvos- és egészségtudományi, valamint a művészeti területek hallgatói között népszerű. Legkevésbé a pedagógiai, informatikai és művészetközvetítői szakokon tanulók választják ezt a képzésfajtát.
 
Tanárok, jogászok, orvosok: szakirányú továbbképzés
 
A diploma utáni szakirányú továbbképzést főként a pedagógiai, jogi és igazgatási, orvos és egészségtudományi képzési területek hallgatói választják. Ezeken a területeken a diploma utáni szakirányú továbbtanulás nemcsak a képzési rendszer szerves része, hanem általában a további munkavállalás formális feltétele is. Ezzel szemben az olyan speciális területekről, mint a nemzetvédelmi és katonai, művészeti, művészetközvetítői és műszaki, viszonylag kevesen döntenek a továbbtanulás e formája mellett.
 
Amikor a diploma megszerzése utáni szakmai specializációra, továbbképzésre kérdeztünk rá, azt tapasztaltuk, hogy a bölcsészet- és természettudományi képzést végzők, e pályákra készülők érzik leginkább szükségesnek a sokrétű továbbtanulást.
 
Tervezed-e, hogy a jelenlegi tanulmányaid mellett, vagy azok befejezése után további felsőfokú tanulmányokat fogsz folytatni az alábbi képzések valamelyikén?
Tervezed-e, hogy a jelenlegi tanulmányaid mellett, vagy azok befejezése után további felsőfokú tanulmányokat fogsz folytatni az alábbi képzések valamelyikén?
 
Ha a diploma megszerzése után az általad tanult szakterületen szeretnél elhelyezkedni, akkor véleményed szerint szükséged lenne-e az első években - a szakmai gyakorlat megszerzésén kívül - felsőoktatásban vagy szakképzésben zajló továbbképzésre, specializációra?
Válaszadók száma: 7.808 fő
Ha a diploma megszerzése után az általad tanult szakterületen szeretnél elhelyezkedni, akkor véleményed szerint szükséged lenne-e az első években - a szakmai gyakorlat megszerzésén kívül - felsőoktatásban vagy szakképzésben zajló továbbképzésre, specializációra? Válaszadók száma: 7.808 fő
 
Képzési, továbbképzési tervek az egyes képzési területeken
Képzési, továbbképzési tervek az egyes képzési területeken
 
Akik a leginkább külföldre mennének
 
A felsőfokú tanulmányok kiegészítésére vonatkozó képzési tervek között a külföldi továbbtanulás nagyon népszerű. A közel nyolcezer válaszadó több mint egyharmada (34,8 százalék) egészítené ki tudását más országban, akár csak egy-két szemeszter idejére. Feltűnően magas a külföldi tanulmányokat tervezők aránya a művészképzésben, ugyancsak átlag feletti a bölcsészettudományi, gazdasági és művészetközvetítői képzések hallgatóinál is. Legkevésbé a nemzetvédelmi és katonai, pedagógiai, jogi és igazgatási, valamint sporttudományi képzési területek hallgatói tanulnának más országban.
 
Tervezi-e, hogy legalább egy szemesztert külföldön is fog tanulni?
Válaszadók száma: 7815 fő
Tervezi-e, hogy legalább egy szemesztert külföldön is fog tanulni? Válaszadók száma: 7815 fő
 
A vizsgálat során megkérdezett hallgatók az alapképzésen, osztatlan képzésen, illetve a régi rendszerű egyetemi/főiskolai képzéseken tanulók közül kerültek ki. A felsőoktatási hallgatók körében általánosan jellemző, hogy szándékaik szerint képzésük nem fejeződik be a végzettség megszerzésével, hanem akár párhuzamos, akár folytatólagos képzésben a diplomaszerzés után is a felsőoktatásban maradnának. A felsőoktatás tehát nem feltétlenül egy lineáris tanulmányi utat jelent, hanem horizontálisan is kiszélesedik, az egyéni preferenciák szerint.
 
A Diplomás pályakövetés 2009 című kutatási program részeként elsőként a hallgatók körében került sor országos vizsgálatra 2009. május-június hónapokban. Az első országos vizsgálatban összesen 7.837 nappali alap- és osztatlan képzéses hallgató lekérdezését folytattuk le. A második országos vizsgálat 2009 őszén indul, amikor 5.500, két éve diplomát szerzett fiatalt keresnek fel személyesen a kérdezőbiztosok, a hallgatói vizsgálathoz hasonlóan képzésterületek és nemek szerint országos reprezentatív mintán. Az országos kutatások mellett 2009-2010-ben több kapcsolódó vizsgálat is zajlik majd, melynek során az oktatók és a munkaadók tapasztalatait összegzik a kutatók, továbbá a végzettek kompetenciáinak felmérésére kerül sor.
 
A Diplomás pályakövetés 2009. kutatás a TÁMOP 4.1.3 Központi Diplomás Pályakövető Rendszer kiemelt projekt keretében valósul meg. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.
 
(EDUCATIO Kft.)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok