2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: "Az oktatásban és a kultúrában nem lesz több megszorítás"

2008. január 22.
"Az oktatásban és a kultúrában nem lesz több megszorítás. Mostantól a legfontosabb cél a közművelődés, a magyar közkultúra megerősítése" - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Kultúra Napján, a Néprajzi Múzeumban megtartott ünnepségen, a kitüntetések átadásakor. Az OKM 2008-ban - a már korábban közzétett kulturális modernizációs programja alapján - a sikeres költségvetési tárgyalásoknak köszönhetően hozzáfog a közművelődés forrásbővítéséhez.
Manherz Károly felsőoktatási és tudományos-, Schneider Márta kulturális szakállamtitkár, Hiller István miniszter, Szüdi János közoktatási- és Závecz Ferenc fejlesztési és gazdasági szakálamtitkár (Fotó: Gordon Eszter)
Manherz Károly felsőoktatási és tudományos-, Schneider Márta kulturális szakállamtitkár, Hiller István miniszter, Szüdi János közoktatási- és Závecz Ferenc fejlesztési és gazdasági szakálamtitkár (Fotó: Gordon Eszter)

"A kultúra - Magyarország névjegye"
"A kultúra - Magyarország névjegye" - kezdte Hiller István a Magyar Kultúra Napján tartott beszédét. Ahogy fogalmazott: az Oktatási és Kulturális Minisztérium megerősítette, és új rendszerbe foglalta a magyar kultúra külföldi megjelenítését. Tavaly befejeződött a Római Magyar Akadémia rekonstrukciója, kibővült a Párizsi Magyar Intézet, új és korszerű környezetbe került a Varsói Magyar Kulturális Központ, év végén pedig megnyílt az új Collegium Hungaricum Berlinben. Sikeres volt a németországi magyar kulturális évad (Ungarischer Akzent), együttműködések terén is eredményt hozott a kulturális évad Kínában, és nemrég "Magyar Masala" címmel Indiában is bemutatkozott a magyar kultúra. Továbbá létrejött a magyar kulturális diplomácia központi intézete, a Balassi Intézet, és a kulturális szakdiplomata hálózat. Ennek részeként az OKM kulturális és oktatási szakdiplomatákat delegált Pekingbe, Sanghajba, Tel-Aviv-ba, Belgrádba és Zágrábba.
Hiller István eredményesnek ítélte az európai és világkultúra hazai bemutatását is. "A rendszerváltás óta a leglátogatottabb kiállítást rendeztük meg az immár megszokott, nagy kiállítások sorában. A Van Gogh-tárlatot a Szépművészeti Múzeumban 483 ezren látták. Örömmel fogadtuk, hogy a múzeumi boom vidéken is eredményt hozott. Ezúton is gratulálunk Debrecen városának a nagyszerű Leonardo-kiállításhoz. Tegnap pedig útjára indítottuk a Reneszánsz Évet, amely 2009. január 22-ig tart. Másnap, január 23-án, a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével a Carnegie Hall-ban elindul a New-York-i Magyar Évad" - tette hozzá a tárcavezető.

Fotó: Gordon Eszter

"Mostantól a legfontosabb cél a közművelődés, a magyar közkultúra megerősítése."
Beszédét úgy folytatta: "Mostantól azonban a legfontosabb cél a közművelődés, a magyar közkultúra megerősítése. Az esélykülönbségek csökkentése, a tehetséggondozás, a közkultúra színvonalemelése csak forrásbővítéssel lehetséges."
Miként Hiller István mondta, a tárca célja, hogy a költségvetésnek a közművelődésre biztosított támogatását minden évben reálértékében növelje, és elérje: a következő költségvetéstől kezdődően a közművelődés támogatása legalább a mindenkori infláció+5%-kal bővüljön, s így a közművelődés mozgástere is. Másrészt korszerűsíteni kell a Nemzeti Kulturális Alap forrásbázisát. Az elmúlt tíz évben jelentősen átalakult a magyar társadalom kulturális fogyasztási szokásrendje. Értéküket veszítették olyan járulékforrások, amelyek korábban jelentősebb bevételt hoztak az NKA-nak, a technika korszerűsítésével egyszerűen "kimentek a divatból". Ugyanakkor megjelentek olyan termékek és szolgáltatások a kulturális piacon, amelyek egy évtizede még nem is léteztek, ezért nem is lehettek részei az NKA rendszerének. Ezért korszerűsítés szükséges, illetve a Nemzeti Kulturális Alap lehetőségeinek a megerősítése - még ebben a félévben.

"Az oktatásban és a kultúrában nem lesz több megszorítás"
"Az oktatásban és a kultúrában nem lesz több megszorítás" - hangsúlyozta Hiller István. Az OKM 2008-ban - a már korábban közzétett kulturális modernizációs programja alapján - hozzáfog a közművelődés forrásbővítéséhez folyamatosan gyorsuló ütemben. A kezdeti feltételeket az Oktatási és Kulturális Minisztérium elért költségvetési pozíciója, s főként a tárca költségvetésének valamivel nagyobb mozgásteret biztosító belső szerkezete teszi lehetővé. A hagyományos támogatási formák mellett ezt a célt biztosítja a Reneszánsz Év bázisa. A Reneszánsz Év költségvetéséből a színvonalas megemlékezések és programok mellett 2,6 milliárd forintot biztosít az OKM kulturális fejlesztésre, mindenekelőtt a közművelődés és a művészetek külön támogatására.
Ezen belül az OKM megerősíti a Közkincs programot, a magyar vidék és közművelődés programját; 730 millió forintot fordít 2008-ban az élő népi kultúra és hagyományőrzés, a kistérségi kultúrafejlesztés ügyére, 470 millió forintot pedig a vidéki muzeális és levéltári értékek megőrzésére.
Irodalmi emlékházak, tájházak felújítására külön pályázatot ír ki a tárca, és ugyancsak külön lehetőséget biztosít levéltári fejlesztésekre és az egyházi gyűjtemények méltó karbantartására. Az OKM 220 millió forinttal pedig hozzájárul ahhoz, hogy könyvtárakban őrzött értékeink, és azok digitalizálása gyorsabban, a modern kor kihívásainak megfelelően folytatódjék.

Színházi törvény
Hiller István kitért arra is: idén, az év első felében befejeződnek a "Színházi Törvény" szakmai és kormányzati, politikai egyeztetései, és a terveik szerint még 2008-ban a Parlament elé kerül a törvénytervezet.

Kitüntetések
A miniszter végezetül kitüntetéseket adott át a Magyar Kultúra Napján. "Nemcsak kulturális, közművelődési teljesítményeket kívánunk elismerni, hanem a magyar oktatásügy számos kitűnőségét is. Kultúra és oktatás, közművelődés és közoktatás érdekei és céljai egy és ugyanazok. Ahogy egy jó tanító nemcsak leckéket tanít meg és oktat, hanem nevel is, előbbre viszi a közkultúrát, úgy a jó közművelődési szakember gyarapítja az ismereteket és tanít is" - zárta beszédét Hiller István.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok