2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felvételi a középfokú iskolákba - központi egységes írásbelik január 23-24-én és 31-én

2009. január 22.
Ezen a hétvégén sok általános iskolás diák számára megkezdődik a 2009/2010. tanévre történő középfokú beiskolázás folyamata.
A középfokú iskolák már az elmúlt év őszén közzétették felvételi tájékoztatóikat, melyekben meghirdették és leírták a következő tanévben indítandó osztályaik jellemzőit, valamint meghatározták felvételi eljárásuk rendjét. (Ezek a felvételi tájékoztatók, és az egyes iskolák által indítani tervezett tanulmányi területek leírásai megtalálhatóak az Oktatási Hivatal honlapján: www.oh.gov.hu, továbbá a tanulmányi területek jegyzékét és a felvételi jelentkezéshez szükséges adatlapokat papíralapon is megkapták az általános iskolák.)

A felvételi rendszerében 1092 középfokú iskola 5585 tanulmányi területet (osztályt, tagozatot) hirdetett meg.

1. A nyolcadik osztályosok továbbtanulásánál, azaz a 9. évfolyamra történő felvétel esetében a középfokú iskolák mintegy 55%-a az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján veszi fel a tanulókat, azaz nem tart felvételi vizsgát. A többi, 470 iskola a felvételi eljárása keretében felvételi vizsgát is tart.

Ebben az évben az egyes iskolák már nem szervezhetnek különböző tantárgyakból, helyi követelményekre épülő írásbeli felvételi vizsgákat, hanem kizárólag a központi, egységes, kompetenciaalapú magyar nyelvi és matematika írásbeli felvételiken való részvételt kérhetik a hozzájuk jelentkező tanulóktól. Azoknak a diákoknak, akik ilyen középfokú iskolába adják majd be februárban jelentkezési lapjaikat, részt kell venniük a 2009. január 24-én, szombaton 10 órakor kezdődő írásbeli vizsgákon. Ezen a napon az ún. "általános tanterv alapján folyó felkészítést nyújtó" tanulmányi területekre jelentkezők számára lesz írásbeli felvételi. Erre az írásbelire az általános iskolát befejező diákok mintegy 60%-a, több mint 60 ezer diák jelentkezett.

Egy korábbi pályázat eredményeként 19 középiskola nyerte el a "tehetséggondozó középiskola" címet. Az ilyen középiskolákba történő írásbeli felvételihez külön feladatlapok készültek, és számukra a központi, egységes kompetenciaalapú írásbelik január 31-én, szombaton 10 órától lesznek. Azokon az írásbeliken kb. 2300 tanuló vesz majd részt.

(Azok az iskolák, amelyek a központi írásbeli eredményét beszámítják felvételi eljárásukba, szóbeli felvételit is tarthatnak. A jelzett 470 iskola közül 302 (64%-uk) szóbeli felvételit is tart majd a február 23. - március 13-a közötti időszakban.)

2. A 8 és 6 évfolyamos gimnáziumok többségében szintén kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolják majd a jelentkező tanulókat.
Az ilyen típusú gimnáziumok nemcsak helyi írásbeli vizsgákat, hanem szóbeli felvételi vizsgákat sem tartanak. Bizonyos feltételek megléte esetén ők is kérhetik a hozzájuk jelentkezett tanulóktól a központi, egységes, kompetenciaalapú feladatlapokkal megszervezett magyar nyelvi és matematika írásbeli vizsgákon való részvételt. A 8 évfolyamos gimnáziumi osztályt indító iskolák közül 44, míg a 6 évfolyamos gimnáziumi osztályt indító iskolák közül 60 iskola tart központi írásbeli felvételi vizsgát. Ezekre az írásbelikre 3500 ill. 5000 tanuló jelentkezett. A központi írásbeli vizsgák számukra január 23-án, pénteken 14 órától lesznek.

3. A központi írásbeliken résztvevő diákoknak mind az anyanyelvi mind a matematika írásbeli alkalmából 45-45 perc áll rendelkezésükre a feladatok megoldására. Az írásbeli felvételi vizsga célja elsősorban az eredményes középiskolai tanuláshoz szükséges alapvető készségek és képességek, kompetenciák felmérése, ezért egyik feladatlap sem hagyományos tantárgyi teszt. A konkrét ismeretek, a tanulási folyamatban megismert, begyakorolt eljárások alkalmazása mellett egyes feladatok újszerű összefüggésekben, szokatlan módon is teret nyitnak a tanultak mozgósításának, az ötletes alkalmazás képességének, a kreativitásnak.

4. Az előzőekben jelzett írásbeli vizsgákra a tanulók már korábban, december 10-éig jelentkeztek egy-egy olyan középfokú iskolába, amely szervez ilyen vizsgát. A tanulók által megírt felvételi dolgozatokat egységes, központi javítókulcs alapján javítják ki, és a dolgozatok eredményeit minden olyan intézmény el kell, hogy fogadja felvételi eljárásában, amelyik számításba veszi majd a felvételizők rangsorolásánál az írásbeli vizsgát.
Az írásbeli felvételi eredményeiről február 12-éig értesítik az írásbelit szervező középfokú intézmények a tanulókat.
A tanulók ezen eredmények ismeretében nyújtják majd be jelentkezéseiket 2009. február 20-áig a különböző középfokú oktatási intézményekbe.
(A most kezdődő felvételi eljárás első szakasza, az "általános felvételi eljárás" április végéig tart.)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok