2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Európa Kapu Komáromban

2005. május 11.
Komáromban ünnepélyes keretek közt leleplezték le a világszabadalomnak minősített, üvegszálas beton-technológiával készült Európa Kaput.
Losonczi Áron és Bozóki András a kapu avatásakor
Losonczi Áron és Bozóki András a kapu avatásakor

(mti) Ez az már a kétirányú utca átjárója Magyarország és Európa, hazánk és szomszédai között - mondta Bozóki András kulturális miniszter az avatáson. A Monostori Erődnél felállított, modern átjárót formázó műalkotás avatóján Bozóki András hangsúlyozta: "ez a kapu nem olyan, mint a brandenburgi volt a múlt század hosszú évtizedeiben".

A miniszter a komáromi helyszín kapcsán megjegyezte, hogy a Monostori Erőd elválasztó, osztrák monarchisztikus érdekek mentén épült, és a rendszerváltozás előtt a legfontosabb magyarországi szovjet lőszerraktárként működött.

"Nagyon remélem, hogy ez az átjáró jelképe lesz a hazánkba vissztérő tehetségeknek. Örömmel hallottam, hogy az üvegszálas köztéri beton feltalálója, Losonczi Áron, annak ellenére, hogy az üvegszál Németországban és Japánban készül, és Amerikából nap mint nap kap ajánlatokat, mégis Magyarországon akarja ezt gyárttatni és forgalomba hozni" - mondta az MTI-nek Bozóki András.


Losonczi Áron
Losonczi Áron

A fiatal építész-feltaláló üvegszálas beton-technológiája lehetővé teszi, hogy komoly teherhordó épületfelületek fény-áteresztőekké válhassanak, vastagságuktól függetlenül - méltatta kortársa találmányának jelentőségét az alkalmazási lehetőségekben együttműködő Földes László építész.


Az "átlátszó betont" az amerikai Time magazin 2004 legjelentősebb találmányának minősítette. A magyarországi Csongrádon gyártott mintadarab jelenleg is megtekinthető a washingtoni Nemzeti Építészeti Múzeumban.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok