2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Rippl-Rónai-tárlat Párizsban

2005. április 5.
Egy francia magángyűjtemény - részben eddig még be nem mutatott - Rippl-Rónai műveit láthatja a párizsi közönség a Magyar Intézetben.
Rippl-Rónai József: Bordélyház, olaj/tábla, 68x92 cm
Rippl-Rónai József: Bordélyház, olaj/tábla, 68x92 cm

EGY FRANCIA MAGÁNGYŰJTEMÉNY RIPPL-RÓNAI KÉPEI

Április 5-től május 2-ig kivételes csemegében lehet része a magyar mester franciaországi híveinek. A Párizsi Magyar Intézet egy francia magángyűjtemény - részben eddig még be nem mutatott - Rippl-Rónai műveit tárja a nagyközönség elé.

A fiatal Rippl-Rónai József (1861-1927) - aki alkotótársaihoz hasonlóan, a világ akkori művészeti központjában, Párizsban kívánta próbára tenni ecsetjét - 26 éves korában érkezett a francia fővárosba. Kevésbé szerencsés sorstársaitól eltérően előtte kinyíltak a francia művészvilág kapui: felesége a francia Lazarine Baudrion lett, barátai közé olyan kiemelkedő művészeket sorolhatott, mint Maillol, Alfred Jarry, Vuillard, Bonnard, Gauguin. Első jelentős sikerét 1894-ben aratta. Az első külföldi volt, akit a francia posztimpresszionisták ún. Nabis-csoportja befogadott maguk közé - hatásuk élete végéig megmutatkozik képein.

Az utolsó nagy volumenű Rippl-Rónai retrospektív kiállítást Budapesten és a Párizs melletti Saint-Germain-en-Laye-ben 1998-ban, Brüsszelben pedig 1999-ben mutatták be. E kiállítás katalógusa Franciaország egyik legnevesebb művészeti könyvkiadója, a Somogy Éditions d´Art gondozásában látott napvilágot.

A Párizsi Magyar Intézet mostani tárlata nem mérete, hanem a kiállított képek ritkasága miatt tarthat számot a mester rajongóinak érdeklődésére. A kiállított művek - mint a párizsi körutat, vagy a bordélyházat ábrázoló olajfestmény, vagy jellegzetes pasztellképei - egy jelentős franciaországi magángyűjtemény darabjai, melyek egy részét első alkalommal tekintheti meg a publikum.


Rippl-Rónai József: A körút, 1900, olaj/tábla, 52x73 cm
Rippl-Rónai József: A körút, 1900, olaj/tábla, 52x73 cm

FÉNYHARANGOK - KELEMEN MARCEL PÁRIZSI TÁRLATA

Április 5. és május 2. között Kelemen Marcel: Fényharangok című kiállítása tekinthető meg a Párizsi Magyar Intézet első emeleti termében.

Kelemen Marcel a budapesti Képzőművészeti Egyetemen végezte tanulmányait. Diplomája megszerzése után, a kilencvenes évek elején több alkalommal is tanulmányutat tett Franciaországba. Itt a Saint Michel bencés apátság freskóin látható szerzetesek kezének ábrázolása meghatározó élményt jelentett művészetére. Az emberi szenvedést kifejező élénk színei fekete-fehérré szelídültek, a fények, a felületek visszafogottsága vette át a színek erejét. Közelmúltban készült munkáit Fényharangok című tárlatán mutatja be a Párizsi Magyar Intézetben.


A KERTBEN - FIATAL MAGYAR IPARMŰVÉSZEK PÁRIZSI KIÁLLÍTÁSA

Április 5-től május 2-ig fiatal magyar iparművészek - Sápi Hedvig textilművész, Szőke Barbara üvegművész és Polyák János keramikus - A kertben című, igazi tavaszi hangulatú tárlatát láthatja a francia közönség a Párizsi Magyar Intézet kistermében.

Mindhárom iparművész a FISE /Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület/ tagja, évek óta állítják ki műveiket közösen, melyek szellemi, művészeti azonosság a tárgyak rokonságában is tetten érhető. A felhasznált anyagok - a textil, a kerámia és az üveg - együttesen veszik birtokba a kiállítási teret, s befejezettség, a harmónia érzését keltik a nézőben.

Sápi Hedvig a Brüsszeli Királyi Iparművészeti Akadémián végezte tanulmányait. Műveivel rendszeresen szerepel magyarországi és belgiumi tárlatokon. Polyák János és Szőke Barbara önálló alkotásait már számos európai városban bemutatták, de részt vettek többek között a budapesti Szent István Bazilika, vagy a fehérvárcsurgói kastély restaurálási munkálataiban is.

2001 óta rendszeresen kiállítják és kínálják műveiket a párizsi Odéon Iparművészeti Kiállítás és Vásáron. Idén sem lesz ez másként: április 16-án és 17-én a FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) más tagjaival, valamint Kozma Lajos- és Moholy-Nagy László-ösztöndíjasokkal együtt összesen 18 magyar iparművész munkáiból válogathatnak a párizsiak.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok