2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Sólyom László: a kitüntetések mögött az egész nemzet elismerése áll

2006. március 15.
Művészek és tudósok vették át szerdán délután a legmagasabb rangú állami kitüntetéseket, köztük a Kossuth- és Széchenyi-díjakat a Parlament Kupolacsarnokában.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke tisztelegnek a koronázási ékszerek előtt a Parlament Kupolacsarnokában, mielőtt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából állami kitüntetéseket adnak át. MTI
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke tisztelegnek a koronázási ékszerek előtt a Parlament Kupolacsarnokában, mielőtt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából állami kitüntetéseket adnak át. MTI

(MTI) - A köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetések mögött az egész nemzet elismerése áll, hiszen az elnök személye a nemzet egységét testesíti meg - mondta Sólyom László államfő a nemzet ünnepén, március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából tartott díjátadó ünnepségen a Parlamentben.

A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdete, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, Középkeresztje, Tisztikeresztje és Lovagkeresztje kitüntetéseket nyújtott át. Miniszteri előterjesztésre ezenkívül a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, valamint Arany, Ezüst és Bronz Érdemkeresztje kitüntetéseket adott át.

Sólyom László köszöntőjében úgy fogalmazott: felfogása szerint a miniszterelnök által felterjesztett kitüntetések adományozásával az elnök azt a személyes erkölcsi súlyt is hozzáadja a kitüntetéshez, amelyet az alkotmány szerint az elnöki intézmény képvisel.

Kifejtette, ez az adományozás nem csupán abból áll, hogy automatikusan aláírja az előterjesztési listát; igyekezett utánanézni, például az interneten, kiket tüntet ki.

Az elismerésekhez csatolt rövid indoklások nem fejezik ki a küzdelmes életutat, a sok fáradságot és lemondást, amely a kitüntetés mögött áll. Az életrajzokból az látszik, milyen sokfajta életút, szerteágazó teljesítmény lehet érdemes ilyen elismerésre, a sporttól kezdve, a művészeten és tudományon keresztül, a gazdasági teljesítményekig - tette hozzá.

Sólyom László szerint az elismerések mögött rengeteg szorgalom, munka van, de jelen van a szerencse, a körülmények összejátszása is és a felelősség. Minden ember felelős saját magáért, a rábízott talentumokért - hangsúlyozta az államfő.

Idén 22-22 személyt tüntettek ki Kossuth-, illetve Széchenyi-díjjal. Kossuth-díjat kapott többek között Bozsik Yvette koreográfus-táncművész, Fischer Iván karmester, Csákányi Eszter és Kulka János színművész, Görgey Gábor és Spiró György író; Széchenyi-díjas lett mások mellett Falus András immunológus, Hankiss Elemér szociológus, Harnos Zsolt matematikus, Litván György és Szabad György történész, valamint Szelényi Iván szociológus.

A Parlament kupolacsarnokában rendezett ünnepségen részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is; az államfő mellett ők is gratuláltak a kitüntetetteknek.

Sólyom László köztársasági elnök - az MTI-nek a kitüntetési eljáráshoz közeli, névtelenséget kérő forrástól szerzett és a Köztársasági Elnöki Hivatal által nem cáfolt értesülése szerint - három személy, Fekete János közgazdász, Marjai József nyugalmazott miniszterelnök-helyettes és Mosonyi Emil vízépítőmérnök kitüntetését nem támogatta volna. A hivatal korábban annyit közölt: az államfő szerint az alkotmány értékrendje alapján nem támogatható bizonyos személyek kitüntetése.

Fekete János és Marjai József átvette a magas állami elismerést, mindkettőnek a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozták.

Fekete János Állami-díjas közgazdászt, a Magyar Nemzeti Bank nyugalmazott alelnökét - az ismertetett indoklás szerint - "Magyarország nemzetközi pénzügyi kapcsolatrendszerének kiépítése, a hazai pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében végzett munkássága elismeréseként" tüntették ki.

Marjai József nyugalmazott miniszterelnök-helyettes, kereskedelmi miniszter "a magyar gazdaságdiplomácia szervezetének újjászervezése és irányítása, nemzetközi gazdasági kapcsolataink fejlesztése érdekében végzett munkássága, életútja elismeréseként" kapta meg a kitüntetést.

Mosonyi Emil Kossuth-díjas vízépítőmérnöknek, akadémikusnak, professor emeritusnak "világszerte elismert, szerteágazó és sokoldalú mérnöki munkásságáért, egyedülálló és páratlan tudományos és oktatói tevékenységéért" Széchenyi-díjat adományoztak.

A Németországban élő vízépítő mérnökprofesszor nem jelent meg az ünnepségen; sógornőjén, Antall Józsefnén keresztül előző nap azt közölte az MTI-vel, hogy betegsége miatt nem tudja átvenni az elismerést, úgy tervezi, májusban utazik Budapestre, és akkor veszi át a Széchenyi-díjat.


Boross Lajos előadóművész, prímás és Bangó Margit előadóművész beszélgetnek, miután átvették Kossuth-díjukat Sólyom László köztársasági elnöktől az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen a Parlament Kupolacsarnokában. MTI
Boross Lajos előadóművész, prímás és Bangó Margit előadóművész beszélgetnek, miután átvették Kossuth-díjukat Sólyom László köztársasági elnöktől az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen a Parlament Kupolacsarnokában. MTI

A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából a

Kossuth-díjat adományozta:

Határainkon túl is méltán népszerű előadó-művészetéért, a cigányzene magas művészi színvonalú műveléséért Bangó Margit előadóművésznek.

A klasszikus könnyűzene - különösen a dixieland - megismertetésében és művelésében végzett kiemelkedő és példamutató munkássága elismeréseként Dr. Benkó Sándor Liszt Ferenc-díjas előadóművésznek.

A cigány előadó-művészet népszerűsítéséért, hét évtizedes fáradhatatlan prímási tevékenységéért és példamutató életútjáért Boross Lajos előadóművésznek, prímásnak.

A kortárs magyar táncművészet megújításában vállalt kimagasló, nemzetközileg is elismert táncművészi, koreográfusi és társulatszervezői munkájáért Bozsik Yvette koreográfusnak, táncművésznek, Érdemes Művésznek.

Rendkívül sokoldalú művészi tevékenysége, valamint az újító magyar színházi műhelyekben való alkotó részvétele elismeréseként Csákányi Eszternek, a Krétakör Színház Jászai Mari-díjas színművészének, Érdemes Művésznek.

A táj és az épített környezeti értékek iránti mély tisztelettel végzett példaadó építészeti, belsőépítészeti és oktatói munkásságáért Ferencz István Ybl Miklós-díjas építészmérnöknek, a Napúr Bt. vezető tervezőjének, ügyvezetőjének

Nemzetközileg is nagyra becsült, kiváló karmesteri tevékenységéért és fáradhatatlan zenekarnevelő munkájáért, mellyel hozzájárul az egyetemes magyar kultúra fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez Fischer Iván karmesternek, Érdemes Művésznek, a Budapesti Fesztiválzenekar művészeti vezetőjének

Jelentős irodalmi munkásságáért Görgey Gábor József Attila-díjas írónak

Rendkívül sokoldalú, nemzetközileg is nagyra becsült művészetéért és filmpedagógiai munkásságáért Herskó János Balázs Béla-díjas filmrendezőnek, Érdemes Művésznek, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanárának, a svédországi Dramatiska Institut rektorának.

Festői, irodalmi, műfordítói életművéért és oktatói tevékenységéért Karátson Gábor Munkácsy Mihály-díjas festőművésznek, József Attila-díjas írónak

Sokoldalú, minden helyzetben hiteles, a humanista értékrendet közvetítő művészetéért, méltán népszerű szerepformálásaiért Kulka Jánosnak, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművészének, Kiváló Művésznek.

Több mint négy évtizedes rendezői munkásságáért, a színházi hagyományok megőrzéséért, színházvezetői tevékenységéért, a művészeti közéletben játszott meghatározó szerepéért Léner Péter Jászai Mari-díjas rendezőnek, Érdemes Művésznek, a budapesti József Attila Színház igazgatójának.

Sokoldalú művészi pályája, film- és színművészeti alkotásokban nyújtott kiváló alakításai elismeréseként Lukáts Andornak, a Katona József Színház Jászai Mari-díjas színművészének, rendezőnek, Érdemes Művésznek.

A modern művészet kiemelkedő egyéniségének, az alternatív művészet képviselőjének, akinek munkásságára jellemző a költői geometria és a formatervezés is, Megyik János Munkácsy Mihály-díjas szobrászművésznek.

A Bartók utáni magyar zene meghatározó alkotójának, zeneszerzőnek, muzsikus- és színészgenerációkat nevelő tanárnak, sokoldalú munkássága elismeréseként Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerzőnek, Kiváló Művésznek.

Művészetének gondolati tartalmáért, szakmai újításaiért, kifejezésmódjáért, kiemelkedő szakmai tudásáért Solti Gizella Munkácsy Mihály-díjas textiltervező iparművésznek, Kiváló Művésznek.

Sokoldalú irodalmi munkásságáért, különösen regényírói és a színháztörténetben új fejezetet nyitó drámaírói tevékenységéért Dr. Spiró György Babérkoszorú-díjas írónak, költőnek, irodalomtörténésznek, műfordítónak, az irodalomtudomány kandidátusának.

Fáradhatatlan zenepedagógusi munkásságáért, a magyar zenei kultúra gazdagítása és elismertetése érdekében folytatott tevékenységéért Szőnyi Erzsébet Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek, Kiváló művésznek.

A magyar könnyűzenei életben több mint négy évtizeden át végzett művészi munkásságáért Sztevanovity Zorán Liszt Ferenc-díjas előadóművésznek.

Nagy történeti értékkel bíró könyveiért, erdélyi eszmetörténeti tanulmányaiért Dr. Tordai Zádor írónak, a filozófiai tudomány doktorának, az MTA Filozófiai Intézete tudományos tanácsadójának.

Több mint négy évtizedes kimagasló művészi munkásságáért, művészettörténeti és színháztörténeti szempontból egyaránt meghatározó, nemzetközileg is számon tartott tervezői tevékenységéért Vágó Nelly Jászai Mari-díjas díszlettervezőnek, Kiváló Művésznek, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi tanárának.

A kortárs magyar színházművészetben végzett iskolateremtő tevékenységéért, sajátos, átütő sikerű rendezéseiért, emlékezetes színházi alakításaiért Zsótér Sándor Jászai Mari-díjas színművésznek, rendezőnek.


A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából a

a Széchenyi-díjat adományozza:

A kis hőmérsékletű metamorfózis elvi, módszertani és regionális kutatásában elért, nagy nemzetközi elismerést szerzett tudományos eredményeiért, több évtizedes kutatásszervező és tudományos iskolateremtő munkájáért, az általa vezetett MTA Geokémiai Kutatóintézet korszerű kutatási irányainak kialakításában kifejtett meghatározó tevékenységéért Dr. Árkai Péter geológusnak, akadémikusnak, az MTA Geokémiai Kutatóintézete igazgatójának, kutatóprofesszornak.

Az esztétika és a hermeneutika témakörében megjelent köteteiért, művészetelmélet és -történet tárgykörében írt műveiért, nemzetközileg is elismert tudományos munkásságáért, kutatásaiért Dr. Bacsó Béla esztétának, a filozófiatudomány doktorának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanárának.

Mind a hazai, mind a külföldi ipari gyakorlatban évtizedek óta hasznosuló tudományos eredményeiért, nemzetközileg is elismert kutató, mérnök-generációkat nevelő oktatói munkásságáért Dr. Czibere Tibor Kossuth-díjas gépészmérnöknek, akadémikusnak, a Miskolci Egyetem egyetemi tanárának, professor emeritusnak.

A XIX. századi kritikatörténeti, kultusztörténeti kutatásaiért, külföldön is számon tartott munkássága, oktatói tevékenysége elismeréseként Dr. Dávidházi Péter irodalomtörténésznek, az irodalomtudomány doktorának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Angol Tanszék egyetemi docensének.

A távérzékelés és a térinformatika területén végzett, nemzetközileg is elismert tudományos munkásságáért, oktatói és egyetemvezetői tevékenysége elismeréseként Dr. Detrekői Ákos akadémikusnak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanárának.

Az immunológia és az orvosi molekuláris biológia számos területére kiterjedő, nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú munkásságáért, példaértékű iskolateremtő és ismeretterjesztő tevékenységéért Dr. Falus András akadémikusnak, immunológusnak, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatójának, egyetemi tanárnak.

Sokoldalú, kimagasló zenetörténeti, filozófiai és kritikai munkásságáért Dr. Fodor Gézának, a filozófiai tudomány kandidátusának, Erkel Ferenc-díjas és Nádasdy Kálmán-díjas esztétának, dramaturgnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar egyetemi docensének, a Holmi Szerkesztősége szerkesztőjének.

Nemzetközileg is számon tartott irodalomelméleti, értékszociológiai és politikaszociológiai kutatásaiért, kultúrtörténeti életművéért Dr. Hankiss Elemér szociológusnak, az irodalomtudomány doktorának.

A tudományos utánpótlás nevelésében, az élettudományi doktori iskolák létrehozásában és szervezésében kifejtett iskolateremtő tevékenysége, az egyetemi informatikai infrastruktúra-fejlesztés, valamint az oktatás területén végzett magas színvonalú és példaértékű munkássága elismeréseként Dr. Harnos Zsolt matematikusnak, akadémikusnak, a Szent István Egyetem rektorhelyettesének, tanszékvezető egyetemi tanárnak.

Rendkívül szerteágazó és elmélyült munkásságáért, építészetelméleti írásaiért Dr. Kunszt Györgynek, a műszaki tudomány doktorának, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar címzetes egyetemi tanárának.

Történelmi kutatásaiért, az 1956-os forradalom és szabadságharc hátterének, társadalmi hatásainak széles körű megismertetése érdekében végzett munkássága elismeréseként Dr. Litván György történésznek, a történelemtudomány doktorának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociológiai Intézete nyugalmazott egyetemi tanárának.

Az elméletileg megalapozott, kvantumkémiai elvekre épülő szerves kémia és a szerves kémiai folyamatok korszerű értelmezésének hazai elterjesztésében játszott úttörő szerepéért, a heterociklusos és a szénhidrát-kémia területén elért nemzetközileg elismert eredményeiért, az irányításával kidolgozott új kémiai átalakításokért, új gyógyhatású vegyületek felismeréséért Dr. Messmer András kémikusnak, a kémiai tudomány doktorának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar címzetes egyetemi tanárának, az MTA Kémiai Kutatóközpont Kémiai Intézete nyugalmazott tudományos tanácsadójának.

Világszerte elismert szerteágazó és sokoldalú mérnöki munkásságáért, egyedülálló és páratlan tudományos és oktatói tevékenységéért Dr. Mosonyi Emil Kossuth-díjas víz-építőmérnöknek, akadémikusnak, professor emeritusnak.

A fenntartható növénytermesztési módszerek többtényezős komplex fejlesztése terén kifejtett nemzetközileg is széleskörűen elismert kutatási tevékenységéért, a vállalatokkal szoros együttműködésben végzett rendkívül eredményes fejlesztési munkásságáért Dr. Nagy Jánosnak, a mezőgazdasági tudomány doktorának, a Debreceni Egyetem rektorának, tanszékvezető egyetemi tanárnak.

Modern művészet-szemléletünket megalapozó, alapvető jelentőségű tanulmányaiért, nemzetközileg is elismert példaértékű munkásságáért Perneczky Géza művészettörténésznek, képzőművésznek, írónak.

A szakszerű magyar történetírás megújításában való tevőleges részvételéért, a magyarországi újkorkutatás legjobb hagyományait követő munkásságáért, életműve elismeréseként Dr. Szabad György történésznek, akadémikusnak, nyugalmazott egyetemi tanárnak, professor emeritusnak.

A klinikai immunológia művelése, oktatása területén végzett iskolateremtő tevékenységéért, nemzetközileg is elismert tudományos, gyógyítói és oktatói munkásságáért Dr. Szegedi Gyula immunológusnak, akadémikusnak, a Debreceni Egyetem Általános orvostudományi Kar III. számú Belgyógyászati Klinika egyetemi tanárának.

Nemzetközileg is nagyra becsült és számon tartott tevékenységéért, a magyar társadalomkutatásban végzett tudományos munkásságáért, a világ számos országában publikált könyveiért és tanulmányaiért Dr. Szelényi Iván szociológusnak, akadémikusnak, a Yale Egyetem tanszékvezető professzorának.

A matematikai analízis területén, elsősorban az approximációelméletben és a potenciálelméletben elért tudományos áttörést jelentő eredményeiért, világhírű elméleteiért, valamint kiemelkedő színvonalú oktatói tevékenységéért Dr. Totik Vilmos matematikusnak, akadémikusnak, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete tanszékvezető egyetemi tanárának.

Fáradhatatlan zenetudományi, zeneesztétikai munkásságáért, kutatásaiért - különös tekintettel Mozart és Liszt zenei örökségére -, felbecsülhetetlen értékű pedagógiai tevékenységéért, nemzetközileg is nagyra becsült életműve elismeréseként Dr. Ujfalussy József Kossuth-díjas zenetörténésznek, zeneesztétának, akadémikusnak.

a Széchenyi-díjat megosztva adományozza:

a magyar rehabilitáció terén kifejtett tevékenységük, kutatásaik és nemzetközileg is nagyra becsült gyógyító és oktatói tevékenységük elismeréseként Dr. Katona Ferenc Állami-díjas fejlődésneurológusnak, az orvostudomány doktorának, a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet címzetes egyetemi tanárának. Dr. Kullmann Lajosnak, az orvostudomány kandidátusának, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgató főorvosának, címzetes egyetemi tanárnak.


A Kossuth-és Széchenyi-díj Bizottság

a korábban kitüntetett személyekből áll

(MTI) - A Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagjai valamennyien a díj korábbi kitüntetettjei. A kormány legutóbb január 30-án határozattal döntött a testület tagjainak kinevezéséről.

Az Országgyűlés még 1990-ben hozott törvényt a Kossuth- és a Széchenyi díjról. Az 1990. évi XII. törvény egyebek között kimondja, hogy a kormány e díjak "adományozására vonatkozó javaslatok elbírálására, a kitüntetésekre vonatkozó ajánlások megtételére Kossuth- és Széchenyi Bizottságot hoz létre".

A testület 25 tagú, elnöke a miniszterelnök, alelnöke a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter, titkára pedig MeH közigazgatási államtitkára - áll az adományozási szabályzatról készült 1996. évi kormányhatározatban.

A jogszabály szerint a díj adományozására a bizottságnak javaslatot tehetnek minden év november 30-ig a kormány tagjai, az országos köztestületek, a Kossuth-, Széchenyi- és Állami Díjjal rendelkezők, valamint a tudományos és művészeti élet területén működő szervezetek.

A bizottság a javaslatok értékelését követően készíti el ajánlását a kormánynak. A díjra javasolt személyekről a kormány dönt, majd az adományozásra előterjesztést tesz a köztársasági elnöknek.

A díjjal okirat, jutalom, jelvény és emlékszobor jár. Az emlékszobor 89 centiméter magas, bronzból készült, aranyozott, Kossuth Lajos, illetve Széchenyi István alakját formázó kisplasztikai alkotás.

A díjjal járó jutalom összege a bérből és fizetésből élők előző évi országos szintű nettó nominál átlagkeresetének ötszöröse, így a díj mostani összege: 6,2 millió forint.

A jelenlegi bizottság tagjai között van többek között Glatz Ferenc történész, Seregi László táncművész, Almási Miklós esztéta, Enyedi György geográfus, Kovács András filmrendező, Ormos Mária történész, valamint Szántay Csaba kémikus.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok