2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Öt éves a Művészetek Palotája

2010. március 15.
Március 15., a nemzeti ünnep előestéjén ünnepi gálaestet tartottak a Művészetek Palotájában (Müpa), amely öt évvel ezelőtt, 2005-ben ezen a napon nyílt meg hivatalosan. Az alkalomból Hiller István oktatási és kulturális miniszter Kiss Imre vezérigazgatónak a Magyar Kultúra Követe elismerést nyújtotta át, és 12 kitüntetést adott a Müpa munkatársainak.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
Hiller István hangsúlyozta: 5 év, 5 ezer előadás, 3 és félmillió néző, ám a számok nem mondanak el mindent, sikerült valamit teremteni, ami titokzatos élmény, amit csak megélni lehet. Kiemelte, hogy a Müpa gondolatát és a beruházást Orbán Viktor kormánya indította el, Medgyessy Péteré folytatta az építkezést, és Gyurcsány Ferencé fejezte be. Szükség van ilyen szimbolikus hidakra - hangoztatta.
 
Az öt év nagyszerű teljesítménye adott választ a tamáskodóknak, hogy szüksége van-e az országnak a Művészetek Palotájára, amelynek felépültéért külön köszönetet mondott Demján Sándornak a Trigránit Zrt. elnökének, a ház építőjének.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A Müpa sikere bizonyította, hogy szükség van az ilyen kezdeményezésekre - mondta a miniszter. A fontos feladatok közé sorolta, hogy a magyar opera játszóhelyei megújuljanak, az Erkel Színház helyén felépüljön egy korszerű multifunkcionális ház, és a csodálatos, Andrássy úti Ybl-palota is megfiatalodjon. Hiller István elmondta, hogy az idén a Magyar Kultúra Napján eggyel kevesebb Magyar Kultúra Követe címet adtak át, mert erre a napra tartogatták Kiss Imre vezérigazgató elismerését. Ezután a miniszter Csonka Andrásnak, a Müpa vezérigazgató-helyettesének a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét nyújtotta át. Hatan kapták a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, ketten az Ezüst Érdemkeresztet és hárman a Bronz Érdemkeresztet. Az ünnepi hangversenyen Brahms I. és X. Magyar táncát szólaltatta meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) a főzeneigazgató, Kocsis Zoltán vezényletével. Majd Kocsis Zoltán Liszt Esz-dúr zongoraversenyét játszotta. Kodály Pangue Lingua című kompozíciójának orgonaszólamát Fassang László orgonaművész, a hangszer kivitelezésének tanácsadója szólaltatta meg. A koncert Bartók Táncszvitjével fejeződött be.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok