2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: "Több mint 185 millió forintos támogatás jut a diákok kulturális szabadidős tevékenységére a Reneszánsz Évben"

2008. június 16.
Óriási érdeklődéssel, összesen 2258 beérkezett versenymunkával és 1 milliárd 63 millió forint elnyert támogatási összeggel zárult a Reneszánsz Év 2008 pályázatainak első féléve - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Szerinte a közkultúrát támogató tematikus pályázatok közül az egyik legfigyelemreméltóbb a Reneszánsz túrák pályázat. Országszerte több mint 45 ezer diák kel útra, és osztálykirándulással egybekötött múzeumi látogatásokon ismerkedik meg Magyarország reneszánsz emlékhelyeivel.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István szerint az elmúlt két évtizedben nem volt példa arra, hogy az állam ilyen jelentős, több mint 185 millió forintos támogatással segítse a diákok kulturális szabadidős tevékenységét. A Reneszánsz túrák pályázatra beérkezett - és egytől egyig nyertes - több mint ötszáz versenymunka, valamint a Reneszánsz Év többi pályázatának sikere azt mutatja, hogy az érdeklődés országos, a legkisebb település éppúgy pályázott, mint Budapest belvárosi kerületei. A miniszter hozzátette: a Reneszánsz Év teljes mérlegét majd 2009. január 22-én, a zárónapon kell megvonni. De az első öt hónap bebizonyította, hogy Magyarországon egy új reneszánsz felfogás van kialakulóban: az ország közművelődési, oktatási intézményei, a települések lakói érzik és látják, hogy a megújulás nemcsak az elitkultúrára, hanem a közkultúrára is vonatkozik.


A Reneszánsz Év 2008 első félévének pályázatai:

Reneszánsz túrák - 185 millió forint elnyert támogatással. A pályázat az oktatási intézményeket segíti abban, hogy színvonalas múzeumi programokon, osztálykirándulásokon mutassák meg tanulóiknak Magyarország reneszánsz kori emlékeit. 509 pályamű érkezett, ebből mindegyik kapott támogatást.

Közkincs-térségi szintű programok - 305 millió forint elnyert támogatással. A pályázat a hátrányos helyzetű térségek, települések és közösségek esélyegyenlőségét javítja, könyvtárfejlesztésekkel, művelődési házak megújításával, közös kulturális terek kialakításával. 220 pályázat érkezett be, ebből 147 kapott támogatást.

Fókuszban a közművelődés - 100 millió forint elnyert támogatással. A pályázat a települési önkormányzatokat segíti a közművelődési feladatok bővítésében, fejlesztésében. A 8000 fő alatti lélekszámú települések többek között helytörténeti emlékgyűjtésre, falukrónika írására, honlap-fejlesztésre, helyi népszokások ápolására pályázhattak. 248 pályázat érkezett be, ebből 131 kapott támogatást.

Tengertánc - 207 millió forint elnyert támogatással. A pályázat a népművészet, a népi kultúra őrzését, közösségi ápolását támogatja. 563 pályázat érkezett be, ebből 309 kapott támogatást. A legmagasabb összeget, több mint 12 millió forintot az MTA Zenetudományi Intézete nyerte el az ott őrzött 12 ezer darab, eredeti népzenei felvétel digitális archiválására.

PANKKK - eddig 56 millió forint elnyert támogatással. A pályázat a könnyűzene, komolyzene, jazz és népzene kortárs népszerűsítését, a klubhálózat fejlesztését segíti. Pályázni lehetett első lemezes előadók és már ismert előadók lemezkiadására, tehetségkutató versenyek rendezésére és a vidéki klubhálózat infrastrukturális fejlesztéseire A hat pályázatból álló "csomagból" eddig háromnak van meg az eredménye, kettőt az OKM a napokban hirdetett meg, egyet ősszel írnak ki. Az első három pályázatra 531 versenymunka érkezett, ebből 134 kapott támogatást.

Tájházak a közösségért - 110 millió forint elnyert támogatással. A pályázat a tájházak külső, belső megújulását, turisztikai fejlesztését, hagyományőrző programok szervezését ösztönzi. Országszerte 103 tájház pályázott, ebből 92 kapott támogatást.

Megújuló gyűjtemények - 100 millió forint elnyert támogatással. A pályázat az egyházi közgyűjteményekben fellelhető, az egyetemes kultúra részét képező könyvtári emlékek megőrzését segíti. 84 pályázat érkezett, ebből 75 kapott támogatást. Az egyik legkiemelkedőbb pályázat az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban lévő, 15. századi vecsernyepalást, az ún. "kölni palást" restaurálására érkezett be. Ez a pályázat 2,5 millió forint támogatást nyert el.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok