2024. március 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tárgyalások az Eurotransplanthoz való csatlakozásról

2010. december 16.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára, Szócska Miklós a mai napon újabb egyeztetést tartott a transzplantációt érintő kérdésekről, a szabályozott nemzetközi szervcserék lebonyolításának intézményi lehetőségeiről az érintett szakmai szervezetekkel.
Ennek alapján - a szakma és a betegszervezetek egyöntetű kérésének megfelelően - az államtitkár döntött arról, hogy januárban tárgyalásokat kezdeményez Magyarország Eurotransplanthoz való csatlakozásáról.
 
Szócska Miklós az egyeztetést követően bejelentette, hogy a transzplantációs kérdés rendezése érdekében az alábbi cselekvési-tervet kell megvalósítani:
  • A betegek érdekében fel kell tölteni a várólistákat az uniós átlag szintjére, amelynek finanszírozását az ágazat vezetése 2011-ben a kasszán belüli átcsoportosítással fogja megoldani.
  • Lépéseket kell tenni a donorjelentési aktivitás növelése érdekében, érdekeltté kell tenni az érintett feleket abban, hogy ebben partnerek legyek, ugyanakkor meg kell teremteni az ellenőrzési rendszerét is.
  • Haza kell hozni középtávon a tüdőtranszplantációt.
  • El kell érni, hogy a gyermekszív-transzplantáció tekintetében Magyarország legyen Közép-Európa regionális centruma.
  • Fokozni kell a transzplantációval kapcsolatos felvilágosító munkát az egészségügyben dolgozók, a betegek, és a társadalom körében.
  • Fel kell készülni az Eurotransplanthoz való csatlakozási tárgyalásokra.
Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság – teljességgel szakítva az elmúlt évek hagyományaival – új működési rend és bizalmi viszony mellett, a szakmával és a betegszervezetekkel közösen kívánja megoldani a szervtranszplantáció kérdéskörét.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok