2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

New York: Moholy-Nagy kiállítás, magyar fesztivál és kulturális kapcsolatépítés

2006. március 2.
Bozóki András kulturális miniszter amerikai látogatása során megtekintette a Moholy-Nagy László munkáiból nyílt kiállítást New Yorkban, majd megnyitotta a New Jersey állambeli Montclair State University-n rendezett, áprilisig tartó Magyar Kulturális Fesztivált.
nkom_177553.jpg

Moholy-Nagy László halálának 60. évfordulója alkalmából "Technical Detours. The Early Moholy-Nagy Reconsidered" címmel kiállítás nyílt a művész munkáiból a City University of New York kiállítótermében, melyet egyesült államokbeli hivatalos látogatása során Bozóki András kulturális miniszter is megtekintett. Ezt követően a főkonzulátuson Bozóki köszöntötte Moholy-Nagy László lányát, Hattula Moholy-Nagyot, aki apja filmes munkásságáról tartott előadást. Az eseményen megemlékeztek arról is, hogy a budapesti Magyar Iparművészeti Egyetem az évforduló alkalmából március 1-ével felvette a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nevet.

A kulturális miniszter amerikai látogatása során megnyitotta a New Jersey állambeli Montclair State University-n rendezett, áprilisig tartó Magyar Kulturális Fesztivált is. A megnyitón a Krétakör Színház mutatta be Feketeország című produkcióját. A társulat Siráj című darabja mellett előadások, koncertek, filmbemutatók és kiállítások szerepelnek a fesztivál programjában, többek között fellép Szokolay Balázs zongoraművész, bemutatják a Nyócker és a Johanna című filmeket, valamint Rosenstein Tibor szakács és étteremtulajdonos tart bemutatót a paprika szerepéről a magyar konyhaművészetben. A kulturális miniszter a köztársasági elnök nevében átadta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét Susan A. Cole-nak, az egyetem rektorának a magyar-amerikai egyetemközi kapcsolatok szélesítése terén végzett több éves tevékenysége elismeréseként.

Új, magyarság-tanulmányokkal foglalkozó tanszéket tervez felállítani a világ egyik legrangosabb egyetemének számító New York-i Columbia Egyetem, ahol Bozóki András is látogatást tett. Az új tanszéket Deák István professzorról nevezik majd el, és "Deák István vendégprofesszori státuszt" alapítanak. Bozóki András a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki Deák Istvánt, aki 1993 óta a Columbia Egyetem nyugalmazott történészprofesszora, éveken át a Columbia Kelet-Közép Európával, többek között Magyarországgal foglalkozó tanszékének volt egyetemi tanára, számos kötet és tanulmány szerzője. Bozóki András az egyetemen előadást tartott Kihívások egy új EU tag kulturális politikájában - Magyarország példája címmel.

Bozóki András a Bartók-emlékév alkalmából Pro Cultura Hungarica kitüntetéseket adott át New Yorkban.

Liszt Ferenc és Bartók Béla zenei hagyományainak bemutatása és megismertetéséért végzett magas szintű előadóművészi tevékenysége elismeréseként Pro Cultura Hungarica kitüntetést vehetett át a kulturális minisztertől Roberto McCausland-Dieppa zongoraművész. A kolumbiai születésű művész 2002-ben elnyerte a Meryll Lynch zongoradíjat Liszt zenéjének egyedi hangú interpretálásáért. 2004-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál meghívott művésze volt. Komoly szerepe van abban, hogy Liszt és Bartók zenéje Latin-Amerikában és az Egyesült Államokban újabb közönségekhez is eljut.

Ugyancsak Pro Cultura Hungarica kitüntetést kapott Judith Quittner zeneműkiadó a magyar komolyzenei értékek egyesült államokbeli megismertetéséért és népszerűsítéséért végzett több évtizedes oda-adó tevékenysége elismeréseként. Judith Quittner férjével 1964-ben alapított lemezkiadó vállalatot a magyar komolyzene bemutatására, melynek nyomán számos jelentős magyar zeneszerző és komolyzenei előadóművész vált népszerűvé az Egyesült Államokban és a nemzetközi komolyzenei világban.

A kulturális miniszter New York-i látogatása során a magyar kulturális értékek szélesebb körű amerikai előmozdításának érdekében a főkonzulátuson megbeszélést folytatott a legjelentősebb New York-i kulturális intézmények vezetőivel: a New York Philharmonic Orchestra elnökével, Zarin Mehtaval, (a zenekar 2007-ben lép fel Magyarországon); a Metropolitan Opera zenei igazgatójával, James Levine-nel és művészeti igazgatójával, John Volpe-pal; a Carnegie Hall művészeti igazgatójával, Ara Guzelmiannal; a Lincoln Center Film Society programigazgatójával, Richard Penaval (a Lincoln Center 2006 októberében ad otthont az 1956-os forradalom 50. fordulója alkalmából rendezendő emlék-koncertnek); a New York Public Library programigazgatójával, Paul Holdengraberrel; a Tribeca film-fesztivál programigazgatójával, Peter Scarlett-tel; a Museum of Arts and Design főkurátorával, David Revere McFaddennel, valamint Hattula Moholy-Naggyal.


Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója és Bozóki András
Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója és Bozóki András

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok