2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István kihirdette a szakdiplomata posztokra kiírt pályázat eredményét

2007. augusztus 29.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter megnevezte a Pekingben, Sanghajban, Tel Avivban, Belgrádban és Zágrábban létesítendő oktatási-kulturális szakdiplomata posztokra kiírt pályázat nyerteseit. A júniusban meghirdetett pályázatra harminchárman jelentkeztek, a miniszter a bíráló bizottság javaslatát figyelembe véve hozta meg döntését.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a magyar tudomány, oktatás és kultúra kiemelkedő eredményeinek képviseletére kiépített intézményhálózat bővítéseképpen hozza létre az oktatási és kulturális szakdiplomáciai állomáshelyeket.

Az első öt állomáshely a megnyitás sorrendjében:
  • Peking és Sanghaj (2007 ősz),
  • Tel-Aviv (november 1.),
  • Belgrád (január 1.) és
  • Zágráb (január 1.).
Az oktatási és kulturális szakdiplomata állomáshelyek létesítésének célja Magyarország kulturális jelenlétének erősítése, a magyar kultúra megismertetési lehetőségeinek bővítése Ázsiában és a Nyugat-Balkánon, valamint Izraelben.
Az oktatási-kulturális szakdiplomaták feladatai a következők lesznek:
  • A fogadó ország oktatási és kulturális piacának feltérképezése, és a fogadó országban élő magyar közösséggel történő kulturális kapcsolattartás
  • Intézményközi kapcsolatok építésének, közös projektek megvalósulásának elősegítése, a magyar kultúra értékeinek fogadó országba történő közvetítésének elősegítése.
  • Kapcsolattartás a fogadó ország felsőoktatási intézményeiben működő magyar lektorral, a magyar nyelvi/irodalmi tanszékek oktatóival és hallgatóival.
  • A vonatkozó nemzetközi megállapodások, munkatervek előkészítésében való részvétel, illetve a köztisztviselők tartós külszolgálatához tartozó kötelező feladatok.
A rendszer létrehozásához és működtetéséhez az Oktatási és Kulturális Minisztérium külső pénzforrást nem vett igénybe, a szakdiplomata állomáshelyek létesítésének költségeit a tárca költségvetési keretén belül, saját hatáskörben rendezi. A forrásokat az OKM tárgyévben egyszeri, a jövőben pedig bázis jelleggel adja át a Külügyminisztériumnak. Az álláshelyek létesítésének működési és pénzügyi feltételeiről az OKM és a KüM megállapodást kötött.

A PÁLYÁZAT
  • A szakdiplomata álláshelyekre a pályázati kiírás a június 30-i Magyar Közlönyben jelent meg, az eredményhirdetés augusztus 29-én történt meg.
  • A szakdiplomata állomáshelyekre az oktatási-kulturális területen, illetve a fogadó országgal már korábban is tapasztalatot szerzett jelentkezőket várt a tárca. Minden állomáshely, így Peking, Sanghaj és Tel-Aviv is nyelvvizsgához kötött, elsősorban a helyi nyelvekben, illetve angolban járatos pályázók figyelmét szerettük volna felkelteni.
  • Összesen 33 pályázat érkezett, egy jelentkező visszavonta a pályázatát, ketten határidőn túl adták be az anyagukat. 14 fő több helyre is jelentkezett (főleg Sanghaj/Peking és Belgrád/Zágráb esetében volt ez jellemző).
    • Peking: 10 érvényes
    • Sanghaj: 12 érvényes
    • Tel Aviv: 10 érvényes
    • Belgrád: 9 érvényes
    • Zágráb: 11 érvényes
A NYERTESEK:

Nagy Gábor - Peking
1966-ban született. 1991-ben villamosmérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd szakdiplomácia szakos szakközgazdász diplomát szerzett a Külkereskedelmi Főiskolán. Ezt követően a Carl Diusberg Gesellschaft Institut für Europäishce Politik hallgatójaként EU Trainer, az Ecole National d'Administrationnál pedig európai uniós szakértői képesítést szerzett. A European Institute of Public Administration tanfolyama mellett számos egyéb EU-s tanfolyamon és képzésen vett rész. Szakmai pályafutását a Dél-Koreai Televíziónál kezdte mint országmenedzser, majd megalapította és üzemeltette a Lao Ce akupunktúra rendelőt - ezidő alatt az MTA szabadfoglalkozású kutatójaként tevékenykedett. 1994 óta a tárcánál dolgozik: kezdetben informatikusként, majd nemzetközi referensként, később a nemzetközi területen vezetőként. Jelenleg a Kulturális és Oktatási Szakdiplomáciai Főosztály főosztályvezető-helyettese.
Angolul, németül és oroszul felsőfokon, kínai és francia nyelven középfokon beszél.

Hajbáné Nagy Judit Éva - Sanghaj
1971-ben született. A Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemén szerzett nemzetközi újságírói diplomát, majd SKULL Kommunikációs Iskolában kommunikációs másoddiplomát. Részt vett a CEPRA Közép-európai PR Akadémia "A PR szerepe a pozitív országkép alakításában" című szakirányú továbbképzésén. Szakmai pályafutását külügyi szakértőként kezdte a Magyar Országgyűlés Hivatalában, majd PR menedzserként dolgozott a British-American Tobacco Magyarország Rt-nél. 1998-2001 között beosztott diplomata volt a pekingi magyar nagykövetségen. Jelenleg kommunikációs tanácsadóként dolgozik.
Angolul, oroszul, japánul és kínaiul felsőfokon beszél.

Lányi Eszter - Tel Aviv
1974-ben született. A BZSH Anna Frank Gimnáziumában érettségizett, a 10-11. osztályt Izraelben végezte. Kiállításrendezést tanult a Casus Kortárs Művészeti Kollégiumban, majd az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen végzett judaisztika tanárként. Részt vett a CEU és a JDC közösségi vezetői programjában, a Magyar Helsinki Bizottság diszkrimináció-ellenes tréningjén és a Paideia Rashi Nyári Programján Franciaországban. 2007-ben a stockholmi Paideia The European Institute for Jewish Studies in Sweden éves programját és az iskola szakmai szemináriumát vezette, jelenleg a Keset - Limmud Magyarország Fesztivál témafelelőseként tevékenykedik. Angolul és héberül beszél.
Héberül és angolul felsőfokon beszél.

Szentgyörgyi Klára - Belgrád
1953-ban született Jugoszláviában. Az József Attila Tudományegyetemen angol és orosz szakon diplomázott 1977-ben, a Belgrádi Egyetemen irodalomelméletből és összehasonlító világirodalomból szerzett mesterfokozatot 1985-ben, 1995-ben PhD-zett az Újvidéki Egyetemen alkalmazott nyelvészetből, de EU pályázati szakreferensi és marketinges végzettséggel is rendelkezik. Szakmai pályafutását Belgrádban kezdte nyelvtanárként, később iskolavezetőként majd tanszékvezetőként dolgozott. Ezt követően kutatóként tevékenykedett a Budapest Műszaki Egyetemen, majd környezetvédelmi projekteket szervezett irodavezetőként. Az elmúlt tíz évben oktatási és tudományos projekteket vezetett a British Council munkatársaként.
A szerbhorvát nyelvet anyanyelvi szinten bírja, angolul és oroszul felső-, németül alapfokon beszél.

Jósvai Lídia - Zágráb
1961-ben született. Szerb nyelvű jogi középiskolába járt, majd az Újvidéki Egyetemen magyar szakon végzett, ezt követően0 az Antenne Deutschland - Goethe Intézetnél médianyelvet tanult. 1995 óta a Magyar Rádió szerkesztő-újságírója.
Horvátul, szerbül és németül felső-, angolul alapfokon beszél. A Magyar Rádió Nívódíjasa. Referenciáit Tolnai Ottó, ifj. Rajk László és Esterházy Péter adta.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok