2024. március 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták a Károli Gáspár-díjakat

2009. október 30.
Dr. Erdélyi Géza református lelkész, Dr. Pósfay György evangélikus lelkész, teológus és Dr. Sonnevend Imréné Dr. Lackovits Emőke néprajzkutató, nyugalmazott főmuzeológus kapta idén a Károli Gáspár-díjat a szakmai kuratórium javaslata alapján. Az elismeréseket Hiller István miniszter megbízásából Csepregi András, az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője adta át ma a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
A tárca az 1997-ben alapított Károli Gáspár-díjat minden esztendőben azoknak adományozza, akik a biblikus tudományokban - fordítással, tanulmánnyal - kimagasló eredményeket értek el, vagy kiemelkedőt alkottak a magyar líra és próza nyelvi megújítása területén.
 
A díjazottak:
 
Dr. Erdélyi Géza református lelkész, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nyugalmazott püspöke, teológus és művészettörténész. Levéltárak és könyvtárak számba vételével és megóvásának kezdeményezésével, valamint építészettörténeti kutatásokkal elévülhetetlen érdemeket szerzett a csehszlovákiai, majd szlovákiai magyar kulturális örökség őrzése és gondozása területén. Teológiai tanári működése is jelentős. Több könyve és számos tanulmánya jelent meg.
 
Dr. Pósfay György evangélikus lelkész, teológus. Évtizedek óta a Nyugaton élő magyar evangélikusok egyházi és kulturális életének kiemelkedő alakja. A Lutheránus Világszövetség genfi központjának volt munkatársa. Számos tanulmányt és cikket publikált világnyelveken és magyarul egyháztörténeti témakörökben. A nemzetközi Luther-kutatás elismert szakembere. Kiemelkedő műve Luther Mártonnak az egyház egyetemességéről szóló tanításait elemző könyve.
 
Dr. Sonnevend Imréné Dr. Lackovits Emőke néprajzkutató, nyugalmazott főmuzeológus. Csaknem három és fél évtizeden át a veszprémi Bakonyi Múzeum (ma Laczkó Dezső Múzeum) munkatársa. Sokoldalú néprajzi érdeklődéséből kiemelkedik Kárpát-medencei jelentőséggel a vallási élet vizsgálata. Az 1990 előtt hosszú időn át lényegében szünetelő szakrális néprajz újraindításának egyik kezdeményezője és eredményes művelője. Fontos szerkesztői és konferenciaszervezői tevékenységet végez. Nagyszámú tanulmányában és cikkében elsősorban a protestáns népélettel és egyházi tradícióval foglalkozik, miközben figyelme kiterjed más felekezetekre is.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok